Skocz do zawartości

Zdjęcie

Żniwa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
410 odpowiedzi w tym temacie

#381 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 28 sierpień 2021 - 00:30

A dlaczego się nie da? Czym różni się rolnictwo włoskie, francuskie albo japońskie od polskiego? Zupełnie inne jest prawo rolne w tych krajach jeżeli przyjąć, że w Polsce jest prawo rolne bo po przestudiowaniu prawa rolnego włoskiego, francuskiego (francuski kodeks rolny to 2400 stron), irlandzkiego, japońskiego (tu maksymalna powierzchnia gospodarstwa to 3 ha) i niemieckiego mam pewne wątpliwości czy w Polsce jest w ogóle prawo rolne. Ale rolnictwo w tych krajach które przytoczyłeś jest wręcz identyczne jak w Polsce. Identyczna jest struktura własności i pracy, cele itd. Porównałem statystykę Eurostatu ze statystyką FADN-u. I tu jest rozjazd w przypadku Polski. A ten rozjazd przecież oznacza, że różnice leżą poza rolnictwem.

Z polskim rolnictwem wiele eksperymentowano wymyślając proch na nowo. Przyszedł chyba czas aby przestać wymyślać proch na nowo.

Pozdrawiam!

• 0

#382 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 lipiec 2022 - 10:36

Francja, Belgia, zacbodnie Niemcy już koszą jęczmień ozimy, widać kopmbajny. Żepak zielony na niektórych polach
  • 0

#383 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 16 lipiec 2022 - 22:29

a kto nie chce dobrych zmian ? Jednak dobro jest różnorako postrzegane a priorytetem w spozywczakach jest niska cena. I nieważne co będzie za 50 czy 100 lat liczy sie tu i teraz.
Dla mnie dobro będzie jak sprzedam wyprodukowany towar i nie będę musiał pracować na cały zegar, a priorytetem nie zdegradowana ziemia.
Jest byle co , byle jak - odzyskać włożony kapitał i szukać środków do życia poza rolnictwem.

Ja chcę dobrych zmian i jeszcze trochę podobnych do mnie. I będzie rolnictwo węglowe i dobrostan zwierząt! Pozdrawiam!

• 0

#384 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 16 lipiec 2022 - 22:47

Ja raczej do hodowli nie wróce, znaczy , że wymijam się z dobrem.
  • 0

#385 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 26 lipiec 2022 - 16:31

No dziś zacząłem żniwa skosiłem 3 kawałaki owsa żyta i pszenicy, owies bez nawozu tylko że po pszenicy i 2 tazy był obornik rok po roku, oddał bardzo dobrze, żyto po oborniku i łubinie jako przed plon, tez bez nawozu dało dobrze,to samo co rok temu z nawozem, a pszenica żeby była gęściejsza i lepiej nawożona to było by super, a tak dobrze, pszenica dostała
tylko 150 kg nawozu sztucznego na 50 arów w sumie z tym co pod korzeń
a i tak lepiej jak w zeszłym roku, tak że źle nie jest,oby pogoda dopisała to się żniwa obleci:-)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#386 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 sierpień 2022 - 13:26

Żniwa zakończyłem w piątek słome się dziś zwiezie i można robić uorawki pożniwne,plon słaby zimna wiosna pszenżyto wymarzło zimą i brak nawozu zrobił swoje ale jestem zadowolony.a wy jak kosicie czy Też po żniwach
  • 0

#387 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 sierpień 2022 - 21:38

Ja skosiłem tylko żyto. Niestety sam część musiałem kosić, ale ucierpiała na tym tylko stodoła, kombajn i moja duma.

Żyto sypało poniżej oczekiwań, sporo było pustych kłosów.

Pierwszy raz mam seradelę i zastanawiam się nad zbiorem.

Pozdrawiam!

• 0

#388 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 10 sierpień 2022 - 21:33

Ja na półmetku z koszeniem, teren u mnie około 2 tygodnie puźniejszy niż zaledwie 3 km. dalej.
Owies bezłuskowy bez szału, ale inne zboża to jak klęska urodzaju. Pszenżyto ponad 7 ton z ha.
Pszenica skromna piąteczka choć wyglądała na dużo więcej. Niestety pole ponad 3 ha i przechył mocny do jednego narożnika,jak nie jechać to kombajn mocno przechylony i wysypuje, a po przekątnej to nie do wyrobienia. Dzisiaj zacząłem żytko, mocno powalone i z hektara wziołem 4 tony, ale zostało jeszcze z 20 arów, zaszło słońce i po robocie. Gorczyca bez nawozu 1.8 ha dała ponad tone.
Zboże ogólnie u mnie rewelacyjnie plonowało. Cóż jak ceny niema.
Przejehałem 2 tygodnie temu przez Lubuskie i zachodnią Wielkopolske, zboża zebrane, ale kuku niema.
Słonecznik, kukurydza pomiędzy kolano a pas i uschnięta, nie żółte tylko na wpół suche rośliny, ani ziarna ani zielonki. Tragedia. Porobiłem fotki bo to aż trudno uwierzyć jaka tragedia.
  • 0

#389 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 19 sierpień 2022 - 22:23

I na koniec awaria. Poleciało łożysko górne targańca podsiewaczy. Trochę roboty bo spadło i targaniec się pogiął. Jest zanitowane więc wymiana kłopotliwa. To jedno z trzech łożysk których nie wymieniłem po kupnie (za wyjątkiem kół i skrzyni biegów). Jutro zakup łożyska 6204, montaż i mam nadzieję że koniec żniw. Pozostanie seradela. Pozdrawiam!

• 0

#390 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 sierpień 2022 - 10:42

Ja wczoraj skończyłem zbierać zboża, ostatni bezłuskowy a plon to porażka, mnóstwo zniszczyły zwierzęta, jeszcze grad był, wyszacowane na 8 % , został łubin z 10 ha. Nawet udał się i musze przyznać, że trafiłem w odmiane która przyszalała z plonem, żółty troche zawiódł.
Z awari to padła mi skrzynia 2 i 3 niema. 1 i rewers wystarczają. W łożysku od wialni wypadło pare kulek, ale hula jeszcze , wymiana od strony wariatora bardzo trudna.
Z 20 ha zebrałem u ludzi.
Mój kombajn zalicza ostatnie tchnienia
  • 0

#391 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 21 sierpień 2022 - 16:34

U mnie łubin też kiepsko wygląda jak na warunki. Sieję tylko gorzki bo jak dwa lata temu zasiałem słodki to sarny zjadły prawie do cna. Jeszcze mi padło łożysko na targańcu od podsiewacza - to górne zanitowane. Co ciekawe dolne też było w kiepskim stanie.

Owiec dobrze oddał. Pszenżyto też. Mam jeszcze seradelę i kiedy kosić to loteria. Mam zamiar kosić jednoetapowo. Wygląda ładnie o ile nie zmarnuję zbiorem. Pozdrawiam!

• 0

#392 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 sierpień 2022 - 18:47

u mnie teraz oberwanie hmury, ciekawe co z tego ĺubinu zostanie. Też mam jeszcze pryzme na folji pszenicy z 10 ton. Zapchałem sie pszenżytem i jeszcze łubin z 2 ha przez wialnie trzeba bylo przepuścić i podłogówke ustawić bo od zielonego łapną 17 %. Twardy był, że nie rozgryzłem ziarka a teraz pod nogami rozdeptuje sie.
  • 0

#393 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 21 sierpień 2022 - 22:40

U mnie pada w internecie. Ja pierwszy raz użyłem żmijki z perforowanym płaszczem. Owies wydawał się czysty a różnych nasion chwastów uleciało więcej niż worek ze zbiornika. po dwu dniach w te chwasty nie szło ręki włożyć. Wcześniej używałem do tylko łubinu, a w przyszłym roku wszystko tak puszczę bo mam z otworami 5 mm i drugi z otworami 3 mm. Ciekaw jestem seradeli. Jak wyskoczyły chwasty to skosiłem je listwówką i jest czysta. Pozdrawiam!

• 0

#394 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 21 lipiec 2023 - 08:02

Jak u was ze żniwami? Ja miałem jutro zacząć, ale pogoda kiepska na żniwa, więc najbliższy termin w środę. Pierwszy mam owies bo do reszty nie dojadę. Pozdrawiam!

• 0

#395 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 21 lipiec 2023 - 20:42

Mam tylko pszenicę i nawet nie pomyslałem kiedy kosić chociaż magazyn przygotowany . Koszt produkcji z cenami skupu całkiem mnie zniechęcił do rolnictwa. Mam jeszcze jęcmień z zeszłego sezonu i sobie leży
  • 0

#396 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 22 lipiec 2023 - 16:53

Nie jestem vatowcem jak zdecydowana większość gospodarstw rodzinnych, a więc nie mogę z sąsiadem wymienić fakturami aby wziąć dopłatę. Miałem zawsze problem z oponami do mojego MF307. Oryginalnie są z przodu 20x20 nie do dostania. Używki jeśli są to już stare i nawet nie ma na co popatrzeć. Kilka lat temu udało mi się kupić 22/70R20 (te 22 to chyba w calach a nie mm bo szersza od tej 20), ale tylko jedną. W tym roku kupiłem 475/80R20. Opona jest budowlana/przemysłowa z kostką. Wysokość tej pierwszej to 391,2 mm, a tej co kupiłem 380,0 mm. Różnica to 11,2 mm. Napompowałem 1,4 atm tę nową i tą 22/70R20 na 1 atm. Stoi przy tych ciśnieniach równo. Będzie dobrze waszym zdaniem czy kolejna inwestycja w następną oponę? Trochę tej szerokiej szkoda wymieniać bo praktycznie nie chodziła, a druga jeszcze rzadsza niż ta 20x20.

Pozdrawiam!

• 0

#397 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 23 lipiec 2023 - 08:34

A nie pomyślałeś by felgi zmienić z oponami np.
  • 0

#398 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 lipiec 2023 - 17:35

Cześć u mnie koszą już od poniedziałku nie którzy juz pokosili i teraz nawet komabjny słyszę że koszą ,ja skosiłem pszenżyto i kawawałek owsa,reszta stoi na jutro i wtorek ,co do opon to też szukał bym z felgami łatwiej dostępnego rozmiaru na przyszłość,U mnie jeden w c360 ma jedną nówke z tyłu a drugą łysą jak kolano jeździ tak ładnych parę lat i jakoś mechanizm różnicowy to wytrzymuję to i u ciebie powinno chodzić
  • 0

#399 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 23 lipiec 2023 - 18:28

Pomyślałem, ale jak sobie policzyłem ile będą kosztować takie felgi to przestałem myśleć. Problem jest z głębokim ustawieniem tarczy w obręczy. Wszystkie jakie znalazłem w rozmiarze 22,5 cala i szerokości ok. 500 to po pierwsze opona z prawej strony zawadza o oś napędu hedera, a po drugie nie pasuje na piastę albo pod względem ilości otworów, albo średnicy. Koszt dorobienia drugiej tarczy jest mało zachęcający do takiego rozwiązania. Ten kombajn występuje także z oponami 14,9-26 (ale z hederem 2,5 m, a mój jest 3 m) i są one bez problemu dostępne, zarówno nowe jak i używki. Felgi w tym rozmiarze idzie dostać. Problemem jest szerokość opony. Kombajn waży blisko 5 ton, z pełnym zbiornikiem ponad 6 ton. Obawiam się że na takich oponach będzie grzązł w piachu. Ta co kupiłem jest o 10 cm szersza od 14,9-26 przy tej samej wysokości.

U mnie też koszą głównie jęczmień, ale żyto też widziałem skoszone. Jeszcze nie wyjechałem i wyjadę chyba w sobotę. Mam pierwszy owies bo przez to pole mam dojazd do reszty.

Pozdrawiam!

• 0

#400 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 01 sierpień 2023 - 15:58

Ja dwa tygodnie temu zebrałem pszenżyto bo ususzyło go na upałach, sypało tak, że za kombajn sie zwróci i jeszcze troche zostanie pod warunkiem że kupiec będzie. Z zeszłego roku zostało mi ponad 20 ton tak mi od stycznia kupiec przyjeżdżał. Wjechałem w żyto i bidy sobie narobiłem bo trzeba było przez suszarnie przepchnąć. Wczoraj niedaleko mnie zbierali żepak i napewno na suszarnie musiał iść, generalnie od tygodnia leje i zboża.czernieją od grzyba.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych