Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam problem z podłożem w kurniku. Mam tam zwykłą wylewkę betonową i niestety straszny problem z pękaniem/erozją/rozsadzaniem podłoża. Podobno jest to spowodowane soli i innej chemii zawartej w kurzych odchodach. Można to jakoś zaimpregnować aby uniknąć albo chociaż jakoś zniwelować wpływ odchodów na podłoże? Podobny problem mam w chlewach. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi :)

Krzysztof

Posted
Ja mam wyłożone podłoże w kurniku starą kostką drogową taka 6-kątną nie zauważyłem żeby coś odchodziło i pękało. Problem u Ciebie to raczej jakość betonu niż odchody. Możesz spróbować to wymyć myjką ciśnieniową zagruntować jakimś dobrym gruntem i ewentualnie szukać posadzki żywicznej. Ale taniej bedzie moim zdaniem zrobienie nowej mocnej betonowej wylewki.
  • 2 months later...
Posted
Ja na twoim miejscy zastanowiłbym się nad zbadaniem gruntu, bo może to wina nieodpowiednich materiałów. Zobacz tutaj badania betonów. Razem z wynikami dostaniesz ekspertyzę, jakich materiałów użyć, żeby nic nie pękało. To na pewno lepsze wyjście, niż tak zgadywać, że może to kurze odchody, a może coś innego.
Posted

Witam' date='

mam problem z podłożem w kurniku. Mam tam zwykłą wylewkę betonową i niestety straszny problem z pękaniem/erozją/rozsadzaniem podłoża. Podobno jest to spowodowane soli i innej chemii zawartej w kurzych odchodach. Można to jakoś zaimpregnować aby uniknąć albo chociaż jakoś zniwelować wpływ odchodów na podłoże? Podobny problem mam w chlewach. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi :)

Krzysztof

[/quote']

Pewnie zrobiłeś zbyt rzadki beton na posadzkę. Jeżeli użyjesz cementu bez dodatków (ważne!) w proporcji 1 część cementu objętościowo na 3 części piasku ze żwirem będzie dobrze. Jeżeli masz sam piasek to daj nawet 2,5 części. Dobrze jest dodać tzw. wapno w płynie czyli preparat który dodaję się do cementu na tynki. Daj dawkę 3 razy większą od zalecanej do tynku. Najważniejszą rzeczą jest aby cement nie był zbyt rzadki.

Pozdrawiam! wszystkich na Forum!!!