krzysztof234 Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 Witam,mam problem z podłożem w kurniku. Mam tam zwykłą wylewkę betonową i niestety straszny problem z pękaniem/erozją/rozsadzaniem podłoża. Podobno jest to spowodowane soli i innej chemii zawartej w kurzych odchodach. Można to jakoś zaimpregnować aby uniknąć albo chociaż jakoś zniwelować wpływ odchodów na podłoże? Podobny problem mam w chlewach. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi Krzysztof Quote
lottomito Posted July 30, 2014 Report Posted July 30, 2014 Ja mam wyłożone podłoże w kurniku starą kostką drogową taka 6-kątną nie zauważyłem żeby coś odchodziło i pękało. Problem u Ciebie to raczej jakość betonu niż odchody. Możesz spróbować to wymyć myjką ciśnieniową zagruntować jakimś dobrym gruntem i ewentualnie szukać posadzki żywicznej. Ale taniej bedzie moim zdaniem zrobienie nowej mocnej betonowej wylewki. Quote
Myśliwiec Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 Ja na twoim miejscy zastanowiłbym się nad zbadaniem gruntu, bo może to wina nieodpowiednich materiałów. Zobacz tutaj badania betonów. Razem z wynikami dostaniesz ekspertyzę, jakich materiałów użyć, żeby nic nie pękało. To na pewno lepsze wyjście, niż tak zgadywać, że może to kurze odchody, a może coś innego. Quote
Michałek Posted October 17, 2014 Report Posted October 17, 2014 Witam' date='mam problem z podłożem w kurniku. Mam tam zwykłą wylewkę betonową i niestety straszny problem z pękaniem/erozją/rozsadzaniem podłoża. Podobno jest to spowodowane soli i innej chemii zawartej w kurzych odchodach. Można to jakoś zaimpregnować aby uniknąć albo chociaż jakoś zniwelować wpływ odchodów na podłoże? Podobny problem mam w chlewach. Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi Krzysztof[/quote']Pewnie zrobiłeś zbyt rzadki beton na posadzkę. Jeżeli użyjesz cementu bez dodatków (ważne!) w proporcji 1 część cementu objętościowo na 3 części piasku ze żwirem będzie dobrze. Jeżeli masz sam piasek to daj nawet 2,5 części. Dobrze jest dodać tzw. wapno w płynie czyli preparat który dodaję się do cementu na tynki. Daj dawkę 3 razy większą od zalecanej do tynku. Najważniejszą rzeczą jest aby cement nie był zbyt rzadki.Pozdrawiam! wszystkich na Forum!!! Quote
Recommended Posts