pawelk018 Posted August 5, 2014 Posted August 5, 2014 Witam, posiadam od niedawna ciągnik MF 230. Jak dotąd miałem ursusa c-330m (ok. 30KM), i korzystałem z 2 skibowego pługa grudziąc. Czy 38 koni jakie ma MF 230 wystarczy na prawidłową prace z pługiem 3-skibowym o średniej wielkości odkładnicach?? Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted August 6, 2014 Posted August 6, 2014 Osobiscie nie mam takiego ciagnika ale w okolicy widzialem ze na sredniej klasy ziemi radzi sobie ten ciagnik z 3 skibami ale na ciezkiej pewnie nie da rady Quote
massay1 Posted August 6, 2014 Posted August 6, 2014 Na pewno nie da rady. Trzy skiby są raczej dedykowane do ciągnika 50-cio konnego a i ten na ciężkiej ziemi ma biedę utargać. Jeśli robisz podorywki bardziej praktyczny był by 2+1.Inna z opcji to pług o większej szerokości pracy. UG dwuskibowy to 2x30. Poszukaj pługa 2x40. Opór pracy taki sam a szerokość większa. Powinieneś znaleźć nawet obrotowy. Quote
Recommended Posts