Jump to content

Recommended Posts

Posted

Proszę o radę co mogę posiać na polu na którym był sad owocowy.

Stary sad owocowy przez ostatnie 20 lat tak naprawdę był nieużytkiem i nikt o niego nie dbał, rósł sobie jak dżungla, królestwo drzew, krzewów i chwastów. W zeszłym roku został wycięty, obecnie mulczerem, taką frezarką zostały zmielone karpy na głębokość ok. 40cm.

Co można sensownego posiać na takim polu?

Tak żeby nie przegrało z chwastami i samosiewkami które planujemy zwalczać opryskami i rosło na takim terenie.

Z góry dziękuję za pomysły.

Posted

Topinambur :)

Raz zasadzisz - do smierci wykopujesz:) No i chwasty zagłuszy na bank.

Ja bym postawiła w pierwszym roku na jakiś sensowny przedplon, może słonecznik? Wyciągnie z głębszych warstw gleby składniki odżywcze, wzbogaci ziemie w próchnicę.

• 3 weeks later...
Posted
Kukurydza i słonecznik wydają się bardzo dobrym rozwiązaniem. Są przecież wysokie, zasłonią słońce w ten sposób, że nie dotrze niżej - chwasty nie będą więc miały możliwości rozwoju :-).
  • 5 weeks later...
Posted

Jeszcze nie zostało zagospodarowane, nadal odbywa się proces decyzyjny.

Po zmulczowaniu karp czekamy aż wzejdą chwasty i będziemy je opryskiwać w tym roku. Siew planujemy na wiosnę. Przez wiele lat nic tam się nie działo i niechciana roślinność ma się dobrze.

Jeśli chodzi o uprawę słonecznika to na naszych terenach woj. mazowieckiego jest to oryginalny pomysł, nie widziałam tu uprawy słonecznika, problem z zebraniem plonu i ewentualną sprzedażą.

Może jeszcze ktoś ma jakiś pomysł na uprawę czegoś co pomoże w walce z odbijającymi chwastami.

• 4 weeks later...
Posted
Wybór masz niewielki, albo kukurydza, albo słonecznik, teraz podejdź do tego od strony sprzedażowej. Co ci się bardziej opłaca. Weź pod uwagę koszt utrzymania takiego pola a jednocześnie możliwość zarobku na nim. Mi się osobiście wydaje, że lepiej będzie jeśli posadzisz słonecznik. W kukurydzy jest ogromna konkurencja.
Posted
Tatarkre bo odperza ziemie na tyle lat nie pilnowania na pewno jest tam perz.tylko nie traktuj tatarki jako tez nawozu bo wyciaga ziemie a jest dobra na perz. Jak nie tatarke to gorczyca na nawoz tez jest dobra. Zeby poprawic glebe.
Posted
Najlepszą znaną mi uprawą odchwaszczającą są konopie siewne, jednak ich uprawa wymaga rejestracji i zbycia słomy do uprawnionego zakładu. Możesz zasiać każdą roślinę lubiącą wysoce strukturalną glebę. Gorczyca do takich nie należy. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...