abcd_2007 Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Czy ktoś stosował topinambur, inaczej slonecznik bulwiasty jako paszę? Podobno nadaje sie do skarmania na surowo, bez uprzedniego uparowania dla praktycznie wszystkich grup zwierząt gospodarskich (przeżuwacze, konie, drób, króliki).Zielona masa nadaje się równiez do skarmiania, a ponad to moze słuzyc jako opał (o wysuszeniu).Ludziska też moga jeść - jest full przepisów na topinambur w necie. Koleżanka robi z liści herbatkę. Pytam bo mam na oku jedno gospodarstwo w którym topinambur rośnie "na dziko" na większości pół hektarowej działki. Quote
ania1983 Posted August 6, 2014 Report Posted August 6, 2014 posadziłam topinambur na wiosnę, na razie czekam na plony, ale wiem na pewno że młode liście chętnie zjadają kozy, króliki liści nie chcą. natomiast królikom bardzo smakują bulwy, kozom jeszcze nie wiem, bo jeszcze nie mam swoich bulw. co do kur, to myślę że jak by zetrzeć na tarce to na pewno by zjadły ja na razie czekam na plony, potem będę sprawdzała i skarmiała. nam smakuje bardzo taki na surowo, smak surowego orzecha laskowego aha, topinambur występuje pastewny i zwykły. Quote
robeert Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 WitamAniu czy już możesz napisać jak zwierzątka zareagowały na tego "słonecznika"? Quote
ania1983 Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 Robercie, tak jak pisałam niedawno, topinambur jeszcze za mały, więc nie skarmiam nim zwierzyńca. tak więc jeszcze nic więcej prócz tego co już napisałam nie napiszę Quote
Recommended Posts