Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam problem z zbyt wysoka temperatura silnika w moim ursusie a tak dokładniej chodzi mi o to czy da się jakoś sprawdzić działanie pompy wody w trzydziestce bo podejrzewam że to ona jest temu winna.

Posted

Za regulację temperatury odpowiada termostat jak zagrzejesz traktor i otworzy się termostat otwórz korek od chłodnicy bardzo ostrożnie to z górnego węża będzie lecieć woda do chłodnicy jeśli nie to termostat się nie otwiera i woda krąży tylko w silniku.

a pompa wody jest prosta w budowie żeby nie działała to musiał by się oberwać w niej wirnik w środku

Posted
wg. CIEBIE jaką temp. uważasz za zbyt wysoką,bo znam wielu ;;fachowców'' dla których temp 80stopni to już za wysoka,dla mnie 90 stopni to temp.normalna,niektórzy otwierają maskę bo mówią że wtedy jet lepsze chłodzenie,uwierz że jest dokładnie odwrotnie-mówi to Ci stary doświadczony diagnosta-pozdrawiam
Posted

Termostat założyłem nowy chłodnica tez nowa a jak wykonywałem podorywkę to temperatura była za wysoka termostat otwiera się bo sprawdzałem go przed założeniem w gorącej wodzie. Nie wiem co może mu dolegać za bardzo.

wg. CIEBIE jaką temp. uważasz za zbyt wysoką,bo znam wielu ;;fachowców'' dla których temp 80stopni to już za wysoka,dla mnie 90 stopni to temp.normalna,niektórzy otwierają maskę bo mówią że wtedy jet lepsze chłodzenie,uwierz że jest dokładnie odwrotnie-mówi to Ci stary doświadczony diagnosta-pozdrawiam

[/quote wskazówka wskaźnika wchodziła daleko na czerwone a nigdy tak nie było

Posted
termostat może być może być zakamieniona chłodnica lub blok pompa pada i nie daje już rade też bd się grzał ja miałem zakamienioną chłodnice wymieniłem na nową i jeżdże na płynie dodatkowo założyłem pióro na wiatraku i nie grzeje się ciągnik osiąga temperature ok 85 stopni z tego co się orientuje wskazówka dochodzi między białym a zielonym polem na zegarze i stoi nie podnosi się ani nie opada
Posted
przeciez pisze że nowa chłodnica,ja upatrywałbym błędu w pompie,jak już któryś z kolegów pisał sprawdź przy nagrzanym silniku i otwartym termostacie czy płynie woda do chłodnicy,być może łopatki w pompie są częściowo oberwane,być może faktycznie trzeba zmienić wentylator jak radzi simson54,napisz jakie efekty osiągniesz-pozdrawiam
Posted
Zalewanie płynem jeśli ciągnik się przegrzewa to nie jest rozwiązanie. Pytanie temperatura była za wysoka czyli jaka? bo jeżeli jeździłeś ciągnikiem na tej niby za wysokiej i gejzera z chłodnicy nie było to trudno tu mówić o przegrzewaniu się silnika. Jeżeli wskazówka wchodziła na czerwone pole a woda się nie zagotowała to albo w konia robi cię wskaźnik albo balansowałeś na granicy. W sumie wtedy przy tym co wymieniłeś powody mogą być dwa.... luźny pasek albo pompa wody. Szczególnie tym z plastikowym wirnikiem zdarzają się awarie. Czasami winę ponosi rozregulowany silnik.
Posted
Nie pamiętam dokładnie ale chyba wymontować pompę w 30-stce to nie jest jakaś wielka filozofia. Wymontuj dokonaj oględzin pompy i założ z powrotem jeżeli jest dobra i nie ma luzów. Jak nie to równie dobrze może być awaria czujnika czy też termostat działa w innym zakresie temperatur. niż ten stary. Ja osobiście póki nie zagotowałby traktor wody nie ruszałbym nic a nic.
Posted
Wydaje mi się że problem jest już rozwiązany wymieniłem wskaźnik przejechałem się pare razy i było ok. a wcześniej po kilku okrążeniach było już na czerwonym fakt woda się nie gotowała czyli stary wskaźnik zaczął wariować dzięki wszystkim za dobre rady-pozdrawiam.