adipu93 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 Witam!Mam problem z zbyt wysoka temperatura silnika w moim ursusie a tak dokładniej chodzi mi o to czy da się jakoś sprawdzić działanie pompy wody w trzydziestce bo podejrzewam że to ona jest temu winna. Quote
Klamor74 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 Za regulację temperatury odpowiada termostat jak zagrzejesz traktor i otworzy się termostat otwórz korek od chłodnicy bardzo ostrożnie to z górnego węża będzie lecieć woda do chłodnicy jeśli nie to termostat się nie otwiera i woda krąży tylko w silniku.a pompa wody jest prosta w budowie żeby nie działała to musiał by się oberwać w niej wirnik w środku Quote
przemek2092 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 Polecam również sprężarką przedmuchać chłodnice nie uwierzycie ile tam jest kurzu Quote
henryk Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 wg. CIEBIE jaką temp. uważasz za zbyt wysoką,bo znam wielu ;;fachowców'' dla których temp 80stopni to już za wysoka,dla mnie 90 stopni to temp.normalna,niektórzy otwierają maskę bo mówią że wtedy jet lepsze chłodzenie,uwierz że jest dokładnie odwrotnie-mówi to Ci stary doświadczony diagnosta-pozdrawiam Quote
adipu93 Posted August 7, 2014 Author Report Posted August 7, 2014 Termostat założyłem nowy chłodnica tez nowa a jak wykonywałem podorywkę to temperatura była za wysoka termostat otwiera się bo sprawdzałem go przed założeniem w gorącej wodzie. Nie wiem co może mu dolegać za bardzo. wg. CIEBIE jaką temp. uważasz za zbyt wysoką,bo znam wielu ;;fachowców'' dla których temp 80stopni to już za wysoka,dla mnie 90 stopni to temp.normalna,niektórzy otwierają maskę bo mówią że wtedy jet lepsze chłodzenie,uwierz że jest dokładnie odwrotnie-mówi to Ci stary doświadczony diagnosta-pozdrawiam[/quote wskazówka wskaźnika wchodziła daleko na czerwone a nigdy tak nie było Quote
simson54 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 termostat może być może być zakamieniona chłodnica lub blok pompa pada i nie daje już rade też bd się grzał ja miałem zakamienioną chłodnice wymieniłem na nową i jeżdże na płynie dodatkowo założyłem pióro na wiatraku i nie grzeje się ciągnik osiąga temperature ok 85 stopni z tego co się orientuje wskazówka dochodzi między białym a zielonym polem na zegarze i stoi nie podnosi się ani nie opada Quote
henryk Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 przeciez pisze że nowa chłodnica,ja upatrywałbym błędu w pompie,jak już któryś z kolegów pisał sprawdź przy nagrzanym silniku i otwartym termostacie czy płynie woda do chłodnicy,być może łopatki w pompie są częściowo oberwane,być może faktycznie trzeba zmienić wentylator jak radzi simson54,napisz jakie efekty osiągniesz-pozdrawiam Quote
Klamor74 Posted August 7, 2014 Report Posted August 7, 2014 proponuję zalać płynem nie wodą woda wrze już przy 100 stopniach a dobry płyn około 120 stopni.bardzo dobry jest też pomysł z większą ilością łopatek. Quote
massay1 Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 Zalewanie płynem jeśli ciągnik się przegrzewa to nie jest rozwiązanie. Pytanie temperatura była za wysoka czyli jaka? bo jeżeli jeździłeś ciągnikiem na tej niby za wysokiej i gejzera z chłodnicy nie było to trudno tu mówić o przegrzewaniu się silnika. Jeżeli wskazówka wchodziła na czerwone pole a woda się nie zagotowała to albo w konia robi cię wskaźnik albo balansowałeś na granicy. W sumie wtedy przy tym co wymieniłeś powody mogą być dwa.... luźny pasek albo pompa wody. Szczególnie tym z plastikowym wirnikiem zdarzają się awarie. Czasami winę ponosi rozregulowany silnik. Quote
lottomito Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 Nie pamiętam dokładnie ale chyba wymontować pompę w 30-stce to nie jest jakaś wielka filozofia. Wymontuj dokonaj oględzin pompy i założ z powrotem jeżeli jest dobra i nie ma luzów. Jak nie to równie dobrze może być awaria czujnika czy też termostat działa w innym zakresie temperatur. niż ten stary. Ja osobiście póki nie zagotowałby traktor wody nie ruszałbym nic a nic. Quote
adipu93 Posted August 8, 2014 Author Report Posted August 8, 2014 Wydaje mi się że problem jest już rozwiązany wymieniłem wskaźnik przejechałem się pare razy i było ok. a wcześniej po kilku okrążeniach było już na czerwonym fakt woda się nie gotowała czyli stary wskaźnik zaczął wariować dzięki wszystkim za dobre rady-pozdrawiam. Quote
Recommended Posts