Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Mam ważne pytanie dotyczące przyszłego rozwoju mojej gospodarki. Mam zamiar rozwinąć hodowle do około 50-60 sztuk bydła i tutaj rodzi się pytanie, czy mając 10,5h pola i 2h łąki jestem w stanie wyżywić to bydło ? Codziennie na 1 byka przypada u mnie 3łopaty kiszonki (z kukurydzy), pól bolika siana i jakieś 2-3kg ospy. Z góry dzięki za odpowiedź ;)

Posted
Przy tym areale to bym sie w życiu nie porwał na 50-60szt. bo prawie to samo 10ha musiało by iść na kiszonke, a gdzie reszta? Przy takim areale to moim skromnym zdaniem max 20-25szt. Zależy również jakie masz ziemie. Ale tak czy siak więcej niż te 25szt. na własnej paszy ciężko by było utrzymać.
Posted

miki

mam 12 ha i w tej chwili 40 sztuk ;)

a chce dojsc do 60 ;)

a mam tez ok 30-40 świń ;)

ququ w tym roku 3.5 ha, za rok 5,5, traw ok 3 ha i reszta zboże

w tym roku dokupiłem ok 15 ton zboża (tak z zapasem) a słoma to nie problem w moim przypadku ;)

a tak żeby nic nie kupować to między 30 a 40 szt ;)

• 2 months later...
Posted
Myślę, że mozesz spróbować kupić na próbę wysłodziny browarne, czyli młóto. Ja daję to swoim zwierzakom, bo nadaje się i dla krów i dla trzody chlewnej i powiem szczerze, że bardzo dobrze rosną na tym, a krowy dają więcej mleka, bo to mlekopędne jest.
Posted

miki

mam 12 ha i w tej chwili 40 sztuk ;)

a chce dojsc do 60 ;)

a mam tez ok 30-40 świń ;)

ququ w tym roku 3.5 ha' date=' za rok 5,5, traw ok 3 ha i reszta zboże

w tym roku dokupiłem ok 15 ton zboża (tak z zapasem) a słoma to nie problem w moim przypadku ;)

a tak żeby nic nie kupować to między 30 a 40 szt ;)

[/quote']

No no kolego ,to cudownie rozmnażasz jedzenie jak Pan Jezus chleb i ryby ;).Ja miałem 12 sztuk opasów i dla tych sztuk zasiałem 2,5 ha kuku plus 4,5 ha łąk z których zbieram do dzisiaj siano jeden raz łąki leśne ,ale sporo i do tego ziemniak odpad plus pasza swoja .Mój sąsiad ma obecnie 6o sztuk opasów różny wiek plus 5 krów na mleko dla cielaków ,a kuku miał 8 ha plus 4 ha koniczyny (trzy pokosy) plus łąka 2,5 ha też zbierał 3 razy .Dopiero od zeszłego roku jak nawiozłem jemu moje odpady ziemniaków i siano ma lekki zapas ,a tak wiecznie dokupował paszę objętościową .To w takim razie możesz mi napisać po kolei czym karmisz te opasy ,bo jestem bardzo ciekaw co jedzą i ile przyrastają ?.Pozdrawiam.

Posted

Jak byś nie liczył to na krowę 1 do 1.5 ha użytków

Na byczka dorosłego pow 500 kg 0.5 do 0.75 ha

No chyba że wszystko obsiejesz kukurydza a zboże kupisz to uchodujesz

Byczka na morg ziemi

Ja u mnie mam 45 krów do tego 10 jałowic około 400 do 550 kg

12 w 100 do 350 kg

14 szt od 50 do 100 kg

Mam 6ha kukurydzy na pryzmie

15 ha pastwisk. Plus 13 ha łąk do koszenia.

Razem 85 ha i co roku na styk karmy

.kur gęsi i indyka nie liczę

Nic nie kupuje prócz witamin, soli, miesięcznie 1.5 t paszy dla krów mlecznych. Można jechać cały rok na kukurydzy ale krowy bym po 4 latach sprzedawał na rzeźnie bo by dłużej nie wytrzymały.

Posted
ja mam 30 opasów w roznym wieku, od 2 tygodniowych do takich na odstawę. sieje 2.5 ha kukurydzy, mam buraki cukrowe wiec dochodza wysłodki suszone i drobne ziemniaki z prodkucji ziemniaka jadalnego. do tego mam hektar traw na siano. spasam równiez słome z jeczmienia jarego. śrute zbozowa równiez na kazda sztuke indywidualnie. posiadam 19 ha.
Posted

No podejście ziemia a ziemia to różnica u nas przeważają 4 klasy troszkę 3 i 5

NIE można się porównywać z 1 i 2 klasa bo zbiory można uzyskać o 25% wyższe