riko93 Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 Koledzy jestem świeżo upieczonym rolnikiem - dużo rzeczy już wiem bo interesowałem się gospodarką od młodości. Ale ostatnio znajomy zaskoczył mnie nowym wałem do agregatów - wał tandem ? nigdy o takim nie słyszałem - i jak ktoś mógłby mi powiedzieć. Jak on wygląda ? Na jakie ziemie się wykorzystuje ? I jakie są jego zalety ? Z góry dzięki za informacje Quote
massay1 Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 Wał uprawowy tandem to kombinacja dwóch różnych lub takich samych wałów uprawowych. Służą do uprawy przedsiewnej wierzchniej warstwy gleby. Krótko mówiąc jaki wał by nie był kruszy bryły które kulają się po polu. A gdzie używać to można się domyślić. Na ziemiach które się brylą. Na pewno nie piaski. Quote
Rolnik7343 Posted August 8, 2014 Report Posted August 8, 2014 Wałek tandemowy to wałek podwójny To chyba bedzie cos w tym stylu http://olx.pl/oferta/walek-waly-walki-strunowe-uprawowe-do-bron-agregatow-kultywatora-CID757-ID3T9WB.html#d1fe38c9a3 Tak mysle niewiem czy to napewno o to chodzi Quote
henryk Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 jeśli idzie o ten na pierwszym zdjęciu to naprawdę polecam mam taki sam jest on na tkzw. docisku,super sprawa,mam go z agregatem szer.2,40,ursus c360 lekko daję radę-pozdrawiam Quote
riko93 Posted August 18, 2014 Author Report Posted August 18, 2014 to skoro już jesteśmy w temacie jakich firm polecacie i dlaczego - szukałbym agregatu około 2,7 - 3 m ciągnik 160km także warto by wykorzystać go Quote
Recommended Posts