konradala Posted August 8, 2014 Posted August 8, 2014 witam wszystkichmam pytanie dotyczące pobierania dopłat otóż w tym roku ciocia oddała mi w dzierżawę pole ale nie chciała spisywać umowy ja mam je obrabiać i utrzymywać w porządku co trzeba zrobić abym dostawał za nie dopłaty czy jest to w ogóle możliwe, druga sprawa jest następująca teściu oddał ziemie na okres 10 lat w dzierżawę jednak ja ze żoną chcemy uprawiać te pole teściu i dzierżawca zgadzają się abym to pole było na mnie co mam zrobić jak zerwać umowę i zmienić to żeby dopłaty wpływały na moje konto dodam tylko że umowa jest w formie pisemnej zgłoszona do agencji i nie ma w niej warunków odstąpienia od umowy z góry dzięki za odpowiedzi liczę na fachową pomoc PRZEPRASZAM ZE TUTAJ WSTAWIAM TAKI WĄTEK ALE WIDZE ZE TU NAJCHĘTNIEJ WCHODZĄ OSOBY A MI ZALEŻY NA SZYBKIEJ ODPOWIEDZI POZDRO Quote
íktorn Posted August 9, 2014 Posted August 9, 2014 Wg przepisów obrabiajacy powinien brać dotacjeJeśli nie masz umowy z ciocia to dopłat nie dostanieszMógłbyś ją podkablować do AR ale niestety stosunki z ciocia ci się pogorszą a ona w afekcie po roku odbierze ci ziemię gdyż nie masz umowy.Więc Wszystko zależy od Cioci.Co do drugiej sprawy jeśli dzierżawca ma umowę z właścicielemTo zależy od jego dobrej woli gdyż on posiada umowę.więc sprawa jest delikatna .No chyba że jest to umowa tylko między tesciem a dzierżawca nie zgłaszana .Mam też taka biorę tylko dotacje do paliwaI płacę 40 zł od morgi rocznie a umowa jest po to abym po diprowadzeniu ziemi w dobra kulturę uprawy nie stracił jej na rzecz cwaniaczkow.Bo wyczyszcilem z chwastów opryski .gnoj.wapno.Nawozy.To są koszta zainwestowane tak że po 2 latach masz dopiero pozadneplony Quote
Recommended Posts