Jump to content

Recommended Posts

Posted

spoko, ja robie na ciągnikach i ładowarce ok 600 mth może więcej rocznie, więc mi to nie jest obojętne czy wyje czy nie.

Wole zrobić 10 mth więcej w ciszy, przy grającym radyjku, w szczelnej kabinie bez kurzu (nie musi być klima, wystarczy dobry nadmuch), a jesienią gdy jest zimno włączyć sobie ogrzewanie no i przy okazji mieć zdrowy słuch....

Sorry ale życie jest za krótkie żeby się katować i męczyć.

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślałem że opluję monitor jak czytam posty fanatyka C-360 :D Kamilku a jeździłeś czymś innym w życiu niż C-360?? :D Bo wygląda na to że nie... Ja mam i miałem kilka ciągników i pracowałem na nie jednej C-360

C-360 - komfortu zero, zależna ta diabelna pompa hydrauliczna, wyjący atak... Zalet ZERO!!!

C-362 - obecnie posiadam już lepiej od C-360 bo wspomaganie, nie wyjący atak, biegi w podłodze, dobra kabina ale...

Zetor 7211 - posiadałem takiego Zetora od nowości komfort w porównaniu do C-360, a co mi tam nie ma co porównywać, pompa rozłączana osobnym sprzęgłem, kabina szczelna z ogrzewaniem, wspomaganie no i radia można sobie posłuchać ale...

Renault 77.12 - obecnie posiadam, to jest przepaść między Zetorem, o C-360 nie ma nawet co mowić!!! Rocznik nie młody a zachód potrafił zrobić amortyzowaną kabinę, dać zarąbisty komfortowy fotel, skrzynie biegów zrobić z rewersem, o spalaniu nawet nie wspomnę bo ten ciągnik pali mniej niż C-360 a zrobi 2 razy tyle roboty... A o wyciszeniu kabiny nawet nie wspomnę bo radio przy pełnych obrotach słychać na paru kreskach a w środku jest ciszej niż w nie jednym aucie ... Cenowo idzie kupić nawet taniej od 7211...

Co do MFa 550 w mojej okolicy są dwa takie nawet jednym sobie pojeździłem i powiem szczerze że jak będę potrzebował małego ciągnika to sobie takiego sprawię bo jest fajniejszy 100 razy od C-360... C-360 za darmo bym nie chciał...

Posted

Myślałem że opluję monitor jak czytam posty fanatyka C-360 :D Kamilku a jeździłeś czymś innym w życiu niż C-360?? :D Bo wygląda na to że nie... Ja mam i miałem kilka ciągników i pracowałem na nie jednej C-360

C-360 - komfortu zero' date=' zależna ta diabelna pompa hydrauliczna, wyjący atak... Zalet ZERO!!!

C-362 - obecnie posiadam już lepiej od C-360 bo wspomaganie, nie wyjący atak, biegi w podłodze, dobra kabina ale...

Zetor 7211 - posiadałem takiego Zetora od nowości komfort w porównaniu do C-360, a co mi tam nie ma co porównywać, pompa rozłączana osobnym sprzęgłem, kabina szczelna z ogrzewaniem, wspomaganie no i radia można sobie posłuchać ale...

Renault 77.12 - obecnie posiadam, to jest przepaść między Zetorem, o C-360 nie ma nawet co mowić!!! Rocznik nie młody a zachód potrafił zrobić amortyzowaną kabinę, dać zarąbisty komfortowy fotel, skrzynie biegów zrobić z rewersem, o spalaniu nawet nie wspomnę bo ten ciągnik pali mniej niż C-360 a zrobi 2 razy tyle roboty... A o wyciszeniu kabiny nawet nie wspomnę bo radio przy pełnych obrotach słychać na paru kreskach a w środku jest ciszej niż w nie jednym aucie ... Cenowo idzie kupić nawet taniej od 7211...

Co do MFa 550 w mojej okolicy są dwa takie nawet jednym sobie pojeździłem i powiem szczerze że jak będę potrzebował małego ciągnika to sobie takiego sprawię bo jest fajniejszy 100 razy od C-360... C-360 za darmo bym nie chciał...

[/quote']

Fanatyk C-360? Nie, no może trochę. Mi chodzi oto że na takie proste gospodarstwo bardziej opłaca się 60-ka bo jest 2 razy tańsza od Zetora i MF a robi to samo. A co do komfortu to do 60-ki też można założyć te nowe kabiny z ogrzewaniem i chłodzeniem i już jest ciszej dołożyć jeszcze wspomaganie itd tylko po co wydawać kase? A w sumie i tak by wyszło taniej niż Zetor i MF. Ja mam C-360 i jestem z niej zadowolony a jeździłem też innymi ciągnikami:

-Ursus C-330, C-360, C-360 3P, 1012, 2812

-Massey Ferguson 165, 690, 3080

-Zetor Forterra 11714

Posted

tak dołożyć kabine lux, kilmatyzator i wspomaganie i juz mamy 10tys. w plecy, do tego koszt ciągnika ok. 15 tys. i juz nie wychodzi tak tanio, można spokojnie znaleść coś zachdniego z lat 80

o jakości polskich części nie będę wspominał

• 3 months later...
Posted

Ja polecam 3p. To ze wały pękały to prawda ale tylko oryginalne nie wiem słaba jakoś ich była czy co.. jak ktoś założył oryginalny mf nie ma z tym problemu. Jest zwrotniejszy jak zwykła 60, cichszy, oszczędniejszy, lżej się kieruje. Na awaryjność nie mogę narzekać a jeżeli chodzi o części są łatwo dostępne i tanie. Zresztą silniki Perkinsa słyną z tego że są trwałe i nie do zjechania i z oszczędności. 3p pracuje na 12 ha z pługiem unii 3 kultywator itd. i bardzo dobrze się spisuje. W orce na glinie i górzystym terenie spali 4 l/mth a zwykła 60 nawet 6 l/mth. Sąsiad na ten sam areał i maszyny co ma to mówi że wolał by 3p. Jeżeli chodzi o jakieś naprawy przy silniku to wygodniej się naprawia 3p. Polecam

Posted

Stary temat wywalczony, ale chcę coś powiedzieć na temat pękających wałów w silniku Perkinsa zgwałconych

resztą 60- taki. Otóż niedaleko mnie w instytucie ciągle pękał wał.... Mechanicy stwierdzili, że są minimalne różnice na kryzie silnika, a skrzynią. Połączenie jest mało precyzyjne powoduje to odchyły od osiowego połączenia na sprzęgła występuje moment odchyłu co powoduje łamanie wału korbowego silnika. Dlatego 3 P to porażka. Chcesz trójkę Perkinsa to np MF 255 mało pali i jest niezniszczalny. Gorszy uciąg. Ktoś pisał wcześniej o problematycznym odpowietrzaniu i to jest prawda. U mnie jest kilka perkinsów 3, 4, 6 cylindrów.

Nie problem jest w silniku z odpowietrzaniem, ale z rotacyjną pompą perkinsa jest na to sposób i odpowietrza się jak rzędówkę. Moja 3-ka Perkinsa z roku 87 zrobiła ponad 12 tyś. mtg. Remont wykonałem osobiście i chodzi dalej

Posted

Ja odniosę się do pękających wałów, wały pękały z powodu złej obslugii(jazdy na zbyt małych obrotach przez bruzdy itp) znam gościa co miał 3p od nowości i ani razu wał nie pękł, a drugi ze dwa razy wymieniał,

tylko z niego kierowca jak z koziej ..... trąbka, druga sprawa jesli nawet przystawka była by źle wykonana to psulo by tarcze sprzegla czy walki a nie wał, mam przykład jeden ma niedaleko sama tył od zetora k25 a silnik 3p przystawka z blachy i jakoś wał mu nie pęka a ma go z 15 lat.

z resztą każdy z tych ciągników ma swoje wady i zalety a pisanie ze mf 255 lepszy tez bym z tym

polemizowal;-)

Posted

Wystarczy porównać wał i wałki sprzęgłowe pod względem solidności , wziąć pod uwagę luz jaki mają gdy jest odjechany silnik. Prędzej rozleci się łożysko w wale, wyrobi wałek sprzęgłowy niż urwie wał.

Jak kolega wspomniał te silniki nie lubią wolnych obrotów a jeśli do tego dołożyć kiepskiego mechanika i tandetne części to masz przepis jak z jednego wału zrobić dwa.

Posted

Mam c360 rzadko go używam bo większość prac wykonuję c330 ale jak już przyjdzie mi na nią wsiąść to zalewam do pełna i jadę tyrać a pali jak każdy traktor ile by nie zalał spali wszystko

Ps u mnie znajomy mi mówił za na baku c360 robi około 23mtg (prace mieszane) ja nigdy tego nie sprawdzałem.

Posted
To raczej niemożliwe. Np. 3-P nabija 1 mtz w godzinę przy obrotach silnika 1500/min. Więc żeby nabił 20 przy tych obrotach musiał by chodzić 20 godzin. Nie ma paliwa na tyle w baku nawet przy pracy mieszanej. Musiał by palić poniżej 3 litrów na godzinę żeby natrzaskać 23 mtg na baku.
Posted
Testowałem osobiście Perkinsa w MF 255 i na pełnych obrotach mtg robi w 38 minut natomiast nie pamiętam Ursusa ale było to troszkę mniej niż godzina zegarowa. Jeśli dobrze pamiętam to pdają obroty silnika 1800 przez 60 minut =motogodzina
Posted

Co do spalania mniej pali 3p

W,lekkich pracach dużo mniej jak zakladalem zagonowke

3 to spełniły podobnie 3 p 5% mniej bo musiałem go dusić ale w bronie czy transporcie 3 p spali 30% mniej

Do minusów 3 p to pompy paliwa i,to ze zrobisz max 2 szlify

60 mocniejsza ciut wolniejsza ale nie do zdarcia mam oba ciągniki