RolnikFM Posted August 9, 2014 Report Posted August 9, 2014 Koledzy teraz ja mam do was sprawę. Otóż mam możliwość wykonywania usług rolniczych a mianowicie:-Orka pług obrotowy 4x50 -Podorywka agregatem ścierniskowym 3m-Siew zbóż agregatem uprawowo-siewnym. 3mI tu rodi się pytanie ile mam zarządać za poszczególną pracę.Ciągnik który by pracował z tymi maszynami to JD6620- 125km. Jaki byłby także zarobek na czysto odliczając paliwo. Pozdrawiam Quote
michael00ursus Posted August 9, 2014 Report Posted August 9, 2014 Witam. u mnie ludzie cenią sb za takie usługi następująco :- orka 400 zl/ha- podorywka agregatem 100-150 zl/ha- siew (samym siewnikiem) 100zl/ha Quote
RolnikFM Posted August 9, 2014 Author Report Posted August 9, 2014 A cena zależy np od gleby, maszyny itp czy jednak wszystko jest prawie jednakowe ? ps. Dziękuje za odpowiedz michael Quote
RolnikFM Posted August 10, 2014 Author Report Posted August 10, 2014 Witam wszystkich czytających ten temat.Zakładam go ponieważ od jakiegoś czasu nurtuje mnie myśl, że jeleń może być nie tylko zielony lecz także innego koloru i tu moje pytanie:a mianowicie jakiego koloru mógłym sobie zamówić john'a z seri 6R? czy jest dowolna paleta kolorów czy jednak nie? i mam jeszcze jedne pytanie a mianowicie Otóż mam możliwość wykonywania usług rolniczych a mianowicie:-Orka pług obrotowy 4x50 -Podorywka agregatem ścierniskowym 3m-Siew zbóż agregatem uprawowo-siewnym. 3mI tu rodi się pytanie ile mam zarządać za poszczególną pracę.Ciągnik który by pracował z tymi maszynami to JD6620- 125km. Jaki byłby także zarobek na czysto odliczając paliwo. Pozdrawiam Quote
Kimek Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 Jeleń więcej spali niż te prace warte. Widziałem jelonka w żółtym kolorze ale to przesada. John Deere tylko zielony Quote
przemek2092 Posted August 15, 2014 Report Posted August 15, 2014 Jd zawsze widzialem tylko zielone ale widzialem ze valtra ostro idzie w takie dodatkowe opcje i kolory tez, specjalna fabryke otworzyli gdzie montuja takie niestandardowe opcje Quote
farmerjan Posted August 15, 2014 Report Posted August 15, 2014 KLasyczny kolor JD to zielony i ja bym się tego koloru trzymał Quote
RolnikFM Posted August 15, 2014 Author Report Posted August 15, 2014 a na internecie widać np czarnego, czerwonego, żółtego bądź jeszcze białego jelenia.Mam teraz 2 i gdybym kupywał 3 to myślałbym nad innym kolorem Quote
Kimek Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 jesteś trochę pedantem bez obrazy szukasz sobie jelenia pod kolor Quote
RolnikFM Posted August 16, 2014 Author Report Posted August 16, 2014 już mam wybrane wyposażenie to teraz kolor i nie mam sięza co obrażać Quote
Miki Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 Moim zdaniem John najlepiej prezentuje się w fabrycznej zieleni. Żółty jest kolorem komunalnym ale oczywiście można mieć i takiego. Jak to moja oma gada jedni wolą cukierki inni kozy z nosa .Pozdrawiam! Quote
przemek2092 Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 Mnie również podoba sie zielony i przywykłem do klasycznych kolorów ciągników, zielony, czerwony niebieski ale ciągniki to teraz wypasione maszyny które coraz bardziej przypominają auta jesli chodzi o wyposażenie więc nie dziwię sie że kolory można wybierać Quote
RolnikFM Posted August 16, 2014 Author Report Posted August 16, 2014 A jest możliwość wybrania koloru czerwonego bądź czarnego? Widziałem coś z serii 7x30 w czerwieni i 6210r w czerni ;== Quote
Miki Posted August 17, 2014 Report Posted August 17, 2014 Najlepiej będzie jeśli sam zapytasz deallera i on najlepiej będzie wiedział jakie kolory posiadają w swojej ofercie. Quote
talar Posted September 18, 2014 Report Posted September 18, 2014 Nie no kolor jest niezwykle ważny, jeśli kolega ma już dwa Deery. No bo przecież już te dwa mogą mu się mylić, a co dopiero jak będzie miał trzeci... Nie będzie pamiętał, którym wczoraj był w polu... Albo pomyli się z ciągnikiem sąsiada! Jestem za tym, że kolor ciągnika powinno się wybierać tak samo jak kolor samochodu! Quote
RolnikFM Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Kolego ale poco ta ironia ? Gdybym chciał się zapytać kogoś i oczekiwałbym głupiej odpowiedzi to na pewno nie pytałbym isę na forum. Chcę wiedzieć czy jest możliwość wyboru innego koloru. A co do twojej wypowiedzi to na pewno nie mylą mi się bo jest znaczna różnica w gabarytach i sąsiad ma inne ciągniki na szczęście nie joha więc nie myle swoich z jego. W wypowiedzi tez zauważyłem zawiść kolegi. Nie wiem czy dobrze ale trudno nie będę sie bardziej zagłębiał bo szkoda mi już klawiatury na kolegę. Quote
íktorn Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Napewno długo poczekasz termin realizacji. 6 mcy. Z innym kolorem bo szczerze Nie sprzedaje się innych kolorów Jedynie na zamówienie jeśli będzie to zamówienie Wersje Wypas z USAA reszta Mexyk lub Chiny. Wiec jak się koledze nie spieszy to owszem możliwe jest. dojdzie Napewno doplata za takie zamówienie Najlepiej spytać Dilerów Jd. Sam jestem ciekaw daj znać co ci zaproponowali Quote
RolnikFM Posted September 19, 2014 Author Report Posted September 19, 2014 Ok zapytam na pewno a słuchaj 6R W meksyku są robione i w chinach ? Raczej dobre mają opinie choć to nowy ciągnik Quote
YankeeS74 Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Tutaj macie pomarańczowego jelenia : Quote
íktorn Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Cala wersja m to mexyk wersja R mniejsze modele te wypasione to USAW chinach robią Kosiarki ciągniki najmniejszych mocy te komunalne itp oraz częściDOKŁADNIE Jakie Powyżej 6150 r to już usa bogatsze wersjie Quote
Robert ;-) Posted September 19, 2014 Report Posted September 19, 2014 Nie mam Johna ale w zielonym bardziej mu do twarzy.przypomina mi się historia jak pytali się henry forda czy można kupić forda t w różnych kolorach a on stwierdził, że tak: tylko pod warunkiem że będzie on czarny;-) Quote
Mars9 Posted October 29, 2014 Report Posted October 29, 2014 Skoro o Dżonach Dirach rozmawiamy, to powiedzcie mi ile kosztuje roczne utrzymanie tego Dżona ? Serwis, oleje, przewody, i wszystko to, co serwis każe nam zapłacić przy przeglądach gwarancyjnych ? Quote
Mars9 Posted October 30, 2014 Report Posted October 30, 2014 No heloł ! Nikt nie ma Dżona Dira ? Pytam, bo sam myślę o kupnie, ale nie interesuje mnie komfort, tylko koszty utrzymania. Komfort, to za 20 tys w zwykłej 60-tce zrobie taki, że z komputerami, GPS, kabiną dźwiękoszczelną i wodotryskiem będę miał. Chodzi mi o to, że to ja mam zarabiać na maszynie, a nie nie maszyna na mnie. Stąd pytanie o koszty utrzymania. Quote
Michałek Posted October 30, 2014 Report Posted October 30, 2014 Chyba pierwszy przypadek takiego podejścia, może drugi bo ja mam też takie samo.Kiedyś w ręce wpadły mi w ręce niezależne porównani ciągników różnych marek, w tym JD, nie pamiętam modelu, ale były to ciągniki ok. 100 km gdyż był tam Ursus 1004. Ze zużyciem paliwa wypadł troszkę gorzej od JD przy 1700 obr/min i lepiej od JD przy mocy znamionowej, Generalnie różnice zużycia paliwa przy obrotach 1700-1900 były niewielkie, a przy mocy znamionowej w tym zestawieniu JD wypadł najgorzej. JD i Ursus wyraźnie odstawały od pozostałych. W zestawieniu nie było Zetora. Pozdrawiam wszystkich na Forum! Quote
Mars9 Posted October 30, 2014 Report Posted October 30, 2014 Głównie chodzi mi nie tyle o spalanie, czy moc, bo ta zależna jest od modelu, ale o serwis. Z tego co słyszałem, kasują za wszystko leppiej jak za zboże, a roczny koszt serwisu to ok. 15 tys euro ( te dane mam od znajomego francuskiego rolnika, który ma model 62.. coś tam, nie pamiętam ) Jeśli tak się sprawa przedstawia, to ja serdecznie dziękuję za takie atrakcje. Wrzucę kasę w 60-tkę, albo jeszcze lepiej w Forschritta ZT 303 (100 km) i ten wół roboczy za małe pieniądze będzie miał i wypasiony komfort i siłę, a spalanie to ma przy pługu 5 skibowym, 4 litry na 1 ha, że o zaoszczędzonych w tej sytuacji pieniądzach nie wspomnę. Quote
Recommended Posts