twardy Posted August 10, 2014 Report Posted August 10, 2014 Witam mam pytanie co posiac na poplon po pszenicy by znowu mogła byc pszenica Quote
Farmer95 Posted August 10, 2014 Report Posted August 10, 2014 Mogę Ci polecić gorczycę jako poplon, gdy zakwitnie wystarczy ją stależować i przyorać jako nawóz zielony. Nie trzeba obornika dawać ;-) Quote
twardy Posted August 10, 2014 Author Report Posted August 10, 2014 Mogę Ci polecić gorczycę jako poplon' date=' gdy zakwitnie wystarczy ją stależować i przyorać jako nawóz zielony. Nie trzeba obornika dawać ;-)[/quote'] ile sieje sie na hektar gorczycy i czym najlepiej? Quote
henryk Posted August 10, 2014 Report Posted August 10, 2014 gorczycy na poplon możesz zasiać 50kg.,trzeba zmieszać to z50kg.np.saletry i wysiać lejkiem od nawozu ,ja osobiście wolałbym zasiać seradelę też 50-60kg i też lejkiem,seradela jest lepsza jako nawóz z tm że wolniej rośnie,jeśli zasiejesz gorczycę to musisz ja zaorać koniecznie przed zakwitnieniem-pozdrawiamseradeli nie potrzeba mieszać z niczym bo jest jej dużo więcej i fajnie się sieje bez niczego Quote
Mikruss Posted August 10, 2014 Report Posted August 10, 2014 a czemu gorczyce przed kwitnieniem??Właśnie dopiero jak zakwitnie korzenie w miare daleko sięgają w głąb ziemi a o to właśnie chodzi Quote
twardy Posted August 10, 2014 Author Report Posted August 10, 2014 a czemu gorczyce przed kwitnieniem??Właśnie dopiero jak zakwitnie korzenie w miare daleko sięgają w głąb ziemi a o to właśnie chodzi Warto rosiac teraz gorczyce aby przeorac na koniec wrzesnia i siac pszenice czy za krótki okres wegetacji i nic to nieda Quote
damianus87 Posted August 11, 2014 Report Posted August 11, 2014 ja tez zaoruje polpon z gorczycy chwile przed kwitnieeniem, bo jak zakwita to wtedy ciagnie duzo składnikow z gleby. Quote
przemek2092 Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 Ja rowniez sieje gorczyce, minus taki ze jesli trafi sie na suchy okres to gorczyca wycuagnie wszystko i ciezko jest zaorac Quote
Farmer95 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 Śmiało siej gorczyce jak się jeszcze pospieszysz to zdążysz, i wcale nie musisz orać przed kwitnieniem najlepiej jest jak już kwitnie. Quote
rafaello3 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 gorczycy na poplon możesz zasiać 50kg.' date='trzeba zmieszać to z50kg.np.saletry i wysiać lejkiem od nawozu ,ja osobiście wolałbym zasiać seradelę też 50-60kg i też lejkiem,seradela jest lepsza jako nawóz z tm że wolniej rośnie,jeśli zasiejesz gorczycę to musisz ja zaorać koniecznie przed zakwitnieniem-pozdrawiam[hr']seradeli nie potrzeba mieszać z niczym bo jest jej dużo więcej i fajnie się sieje bez niczego Gorczycy sieje się 20 kg na ha .50 kg to zdecydowanie za wiele .Ja ze swoich obserwacji uważam ,że gorczyca jest oki ,ale znacznie lepszym poplonem jest ta wspomniana saradela czy też łubin .Pozdrawiam Quote
prometeusz Posted August 15, 2014 Report Posted August 15, 2014 Panowie ile czasu trzeba czekać po spryskaniu Gallupem 360Sl z dodatkiem siarczanu amonu aby potem posiać gorczycę na poplon? Z wierzchu już ładnie wzięło ale nie wiem co z częściami podziemnymi perzu. Quote
rafaello3 Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 Oczywiście ,że może być rzepa .Ja miałem za dawnych lat i nawet krówki zjadały ją Quote
Adams Posted August 23, 2014 Report Posted August 23, 2014 Ja w pełni popieram gorczycę Jak nie chcesz bo za drogo to może być żyto czy pszenica Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Gorczyca najlepsza i najbardziej uniwersalna. Zawsze może darzyć się suchy okres,ale nie trwa zbyt długo i akurat tutaj nie ma się czego obawiać. Nie jest to w praktyce także drogie,wiadomo że pszenica tańsza,ale nie wiem czy warto. Quote
waldek6530 Posted December 22, 2014 Report Posted December 22, 2014 No właśnie też mam na uwadze facelię sześć tygodni od siewu to już kwitnie czyli jest w pełni wyrośnięta a można już zaorywać np. po pięciu tygodniach - ma ona dużo zielonej masy. Sieje się jej jak siewnikiem to tak 10-15 kg/ha. Quote
benq Posted July 28, 2016 Report Posted July 28, 2016 Ja proponuję kupić mieszankę poplonową 25kg na hektar starczy, a w składzie jest i gorczyca i facelia i inne nasiona. Super mieszanka Quote
prometeusz Posted July 29, 2016 Report Posted July 29, 2016 Kiedy zasiać gorczycę żeby przyorać ją początkiem listopada ale żeby jeszcze nie zakwitła? Quote
arek172 Posted November 1, 2016 Report Posted November 1, 2016 A co myślicie o saradeli jako poplon pożniwny? Sialiście kiedyś ją. Chodzi mi głównie by pod koniec lipca zaraz po żniwach wsiewać i późną jesienią zaorać łącznie z biomasą. Ile tego się sieje na ha? Quote
henryk Posted November 1, 2016 Report Posted November 1, 2016 w tym roku po żniwach zasiałem 40kg/ha jest piękna na wiosnę zaorzę i będzie owies,natomiast jako plon główny wystarczy 25kg/ha,seradela jest bardzo dobrym nawozem na przyoranie-pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted November 1, 2016 Report Posted November 1, 2016 Seradela to roślina głównie gleb słabszych, ale rośnie też na lepszych. Jak każda roślina motylkowata w poplonie wymaga dobrej uprawy gleby. Siew, aby był celowy, musi być w lipcu, najpóźniej do 10 sierpnia. Każdy poplon to wg starego porzekadła "jeden dzień w lipcu to tydzień w sierpniu i miesiąc we wrześniu". Woli siew rzutowy niż rzędowy. Wymaga płytkiego przykrycia nasion więc z tego powodu siewnik w świeżo uprawionej glebie umieszcza je często zbyt głęboko i wschody są opóźnione lub część nasion wcale nie jest w stanie wzejść. Co do ilości wysiewu na poplon to wysiew poniżej 50 kg/ha jest bardziej zawodny. Wynika to z faktu, że seradela pobiera wodę także poprzez liście i w przypadku suchego późnego lata i jesieni taka obsada pozwala wykorzystać poranną rosę. Jakoś ta cecha seradeli jest pomijana w podręcznikach uprawy. Można zastosować nawożenie ok. 40 kg fosforu i 80 kg potasu na ha. W bilansie nawozowym daje do 100 kg/ha azotu w zależności od stopnia udania się. Jako plon główny na zieloną masę jak napisał Kolega Henryk, a na nasiona nawet 15 kg/ha. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
rafaello3 Posted November 1, 2016 Report Posted November 1, 2016 Ja mimo wszystko najbardziej preferuję łubin .Ta roślina praktycznie każdy błąd wybaczy ,tym bardziej za głęboki ,lub za płytki siew .Sieję ,co rok łubin gorzki na poplony ,który będzie ewentualnie zaorany z obornikiem na wiosnę ,lub w mulcz zasieję zboże . Quote
Recommended Posts