Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mogę Ci polecić gorczycę jako poplon' date=' gdy zakwitnie wystarczy ją stależować i przyorać jako nawóz zielony. Nie trzeba obornika dawać ;-)

[/quote']

ile sieje sie na hektar gorczycy i czym najlepiej?

Posted

gorczycy na poplon możesz zasiać 50kg.,trzeba zmieszać to z50kg.np.saletry i wysiać lejkiem od nawozu ,ja osobiście wolałbym zasiać seradelę też 50-60kg i też lejkiem,seradela jest lepsza jako nawóz z tm że wolniej rośnie,jeśli zasiejesz gorczycę to musisz ja zaorać koniecznie przed zakwitnieniem-pozdrawiam

seradeli nie potrzeba mieszać z niczym bo jest jej dużo więcej i fajnie się sieje bez niczego

Posted

a czemu gorczyce przed kwitnieniem??

Właśnie dopiero jak zakwitnie korzenie w miare daleko sięgają w głąb ziemi a o to właśnie chodzi ;)

Warto rosiac teraz gorczyce aby przeorac na koniec wrzesnia i siac pszenice czy za krótki okres wegetacji i nic to nieda

Posted

gorczycy na poplon możesz zasiać 50kg.' date='trzeba zmieszać to z50kg.np.saletry i wysiać lejkiem od nawozu ,ja osobiście wolałbym zasiać seradelę też 50-60kg i też lejkiem,seradela jest lepsza jako nawóz z tm że wolniej rośnie,jeśli zasiejesz gorczycę to musisz ja zaorać koniecznie przed zakwitnieniem-pozdrawiam[hr']

seradeli nie potrzeba mieszać z niczym bo jest jej dużo więcej i fajnie się sieje bez niczego

Gorczycy sieje się 20 kg na ha .50 kg to zdecydowanie za wiele .Ja ze swoich obserwacji uważam ,że gorczyca jest oki ,ale znacznie lepszym poplonem jest ta wspomniana saradela czy też łubin .Pozdrawiam

Posted
Panowie ile czasu trzeba czekać po spryskaniu Gallupem 360Sl z dodatkiem siarczanu amonu aby potem posiać gorczycę na poplon? Z wierzchu już ładnie wzięło ale nie wiem co z częściami podziemnymi perzu.
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Posted
No właśnie też mam na uwadze facelię sześć tygodni od siewu to już kwitnie czyli jest w pełni wyrośnięta a można już zaorywać np. po pięciu tygodniach - ma ona dużo zielonej masy. Sieje się jej jak siewnikiem to tak 10-15 kg/ha.
  • 1 year later...
  • 3 months later...
Posted

A co myślicie o saradeli jako poplon pożniwny? Sialiście kiedyś ją. Chodzi mi głównie by pod koniec lipca zaraz po żniwach wsiewać i późną jesienią zaorać łącznie z biomasą. 

Ile tego się sieje na ha?

Posted

w tym roku po żniwach zasiałem 40kg/ha jest piękna na wiosnę zaorzę i będzie owies,natomiast jako plon główny wystarczy 25kg/ha,seradela jest bardzo dobrym nawozem na przyoranie-pozdrawiam

Posted

Seradela to roślina głównie gleb słabszych, ale rośnie też na lepszych. Jak każda roślina motylkowata w poplonie wymaga dobrej uprawy gleby. Siew, aby był celowy, musi być w lipcu, najpóźniej do 10 sierpnia. Każdy poplon to wg starego porzekadła "jeden dzień w lipcu to tydzień w sierpniu i miesiąc we wrześniu". Woli siew rzutowy niż rzędowy. Wymaga płytkiego przykrycia nasion więc z tego powodu siewnik w świeżo uprawionej glebie umieszcza je często zbyt głęboko i wschody są opóźnione lub część nasion wcale nie jest w stanie wzejść. Co do ilości wysiewu na poplon to wysiew poniżej 50 kg/ha jest bardziej zawodny. Wynika to z faktu, że seradela pobiera wodę także poprzez liście i w przypadku suchego późnego lata i jesieni taka obsada pozwala wykorzystać poranną rosę. Jakoś ta cecha seradeli jest pomijana w podręcznikach uprawy. Można zastosować nawożenie ok. 40 kg fosforu i 80 kg potasu na ha. W bilansie nawozowym daje do 100 kg/ha azotu w zależności od stopnia udania się. Jako plon główny na zieloną masę jak napisał  Kolega Henryk, a na nasiona nawet 15 kg/ha. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Ja mimo wszystko najbardziej preferuję łubin .Ta roślina praktycznie każdy błąd wybaczy ,tym bardziej za głęboki ,lub za płytki siew .Sieję ,co rok łubin gorzki na poplony ,który będzie ewentualnie zaorany z obornikiem na wiosnę ,lub w mulcz zasieję zboże .