zetek85 Posted August 10, 2014 Report Posted August 10, 2014 Cześć Mam do was pytanie czy warto siać kukurydze na kiszonke dla 4 krów? Słyszałem że kukurydza bardzo wysysa z gleby mikro i makro-elementy.Dla tych 4 krów zasiałbym tak z 1,5-2 ha kukurydzy.Czy na takim polu będzie rósł tytoń lub coś innego? Jakie nawożenie trzeba zastosowac zęby przywrócić pole do stanu sprzed siania tej kukrydzy? Quote
garzew Posted August 11, 2014 Report Posted August 11, 2014 Dla 4 krów chcesz posiać 2 ha kukurydzy? To ja tyle wysiewam kuku na kiszonkę dla ok 25-30 szt. bydła. Szkoda zachodu przy takiej ilości. Quote
ZETEXX85 Posted August 11, 2014 Report Posted August 11, 2014 Nie warto tyle siać dla takiej ilosci krów Quote
zetek85 Posted August 11, 2014 Author Report Posted August 11, 2014 a czy ta kukurydza niszczy glebę? Quote
zetek85 Posted August 11, 2014 Author Report Posted August 11, 2014 Znaczy czy ona wysysa z gleby wszystkie wartości odżywcze Quote
rafaello3 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 Kolego jak masz zamiar zasiać kuku na kiszonkę to siej byle na wiosnę .A co do nawożenia ,to kukurydza wymagania nawozowe ma spore i jak posypiesz z worka to uzyskasz plon dobry .Kukurydza bardzo lubi obornik i bardzo pozytywnie reaguje na takie nawożenie zwyżką plonu .Ja sieję po kuku jęczmień jary i pszenżyto i plony w tym roku uzyskałem po 5 ton z ha to uważam ,że stanowisko jest dobre Quote
Recommended Posts