cezarykrasowski@wp.pl Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 zetor 5355 prosze bardzoale na ile pali te 10 na ile kilometrów
Rolnik7343 Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 zetor 5355 prosze bardzoale na ile pali te 10 na ile kilometrów Kto pisze spalanie danego ciagnika na kilometry ? Spalanie ciągnika przelicza sie na godziny lub motogodziny
Rolnik7343 Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 Zetor 8011 i jego odpowiednik Ursua C-385 czy Ursus 912 palą dość sporo tak więc nie polecam. Ja tak nie uwazam Mam Ursusa c-385 (ostatnie wydanie juz z silnikiem 912)z pługiem 4 skibowym + slepa spalanie 7-9l w transporcie 5-6 l to wcale nie jest duzo bo mam tez zetora 7341 i ona w orce potrafi spalic do 15l
Kimek Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 On nie pociągnie czterech skib. Przynajmniej nie na cięższej ziemi i orce na 30. Podorywka i orka średnia może pójdzie ale znając drugi bieg w zetorze będzie sapał przy średniej. Co do tych skibek to się pomyliłeś kolego ja wczoraj akurat testowałem zetorka 5320 płużek grudziąc 4 duże skiby. idzie na spokojnie na pierwszym biegu na szybkiej skrzyni Fakt że nie raz zakopie ale ora się nim świetnie Orka na ok 25cm Idę nim jedyną na 1700 tak jak zetorem 7245 na dwójce na 2100 obrotów. Ziemi nie mam lekkich tak na marginesie
massay1 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Znowu zaczynasz z tymi zetorami? Mam czwórkę i miejscami 90 koni i 4,5 tony masy ma biedę a ty mi mówisz że 60-parę idzie spokojnie. Jeszcze 5320. 5340 nie daje bo lekki i słaby na 4 i 5- klas nie mówiąc o górkach. Czwórka to pług na ciężkiej ziemi ciężki nawet do 80-konnego ciągnika.
Mikruss Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 grudziąc to nie pług, ledwo bierze 35 cmsam mam taki pług i wiem co to za szajs, po zbożu jeszcze jakoś przykryje, ale po kukurydzy na kiszonke (ściernie było przejechane gruberem) wyglądało jak pobojowisko, przykrycie resztek na poziomie 50%, reszta na wierzchu.....
massay1 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Mam staltecha z grudziądzkimi odkładniami. Ogólnie nie jest aż tak źle do póki orasz do 20-tu centymetrów obraca skiby ale głębiej już tylko stawia w pionie. Widać jak same za odkładnią się przekręcają. Głęboka orka na 30 idzie nim wygląda lepiej z przedpłużkami. Pług nie nadaje się na ciężka ziemię bo stawia niemożliwie duże opory. Żeby robota jakoś wyglądała to musi mieć odpowiednia prędkość jak jedziesz wolno to kiepsko to wygląda. Dla tego przy tym pługu trzeba się trzymać zasady mniej więcej 20 koni na każdą odkładni na luźnej ziemi i 30 na ciężkiej. Nie bez powodu nazwano je pługami szybkiej orki. Dla tego w życiu nie uwierzę że którykolwiek 53XX jest wstanie normalnie orać czwórką w ciężkiej ziemi. 10 lat za kierownicą 5340 i na górkach ma ciężko nawet z grudziądzką trójką. Świadczy o tym choć by fakt że trzeba zejść z biegami do jedynki. To nie jest robota z taką prędkością tylko dziadowanie. Tylko w górach to już extrem i inaczej po prostu nie będzie. Na prostych polach z trójeczką ten ciągnik idzie fajnie praktycznie bez względu na rodzaj ziemi (poza małymi wyjątkami kiedy i tak musi zejść do jedynki bo pary brakuje)
Rolnik7343 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Mam staltecha z grudziądzkimi odkładniami. Ogólnie nie jest aż tak źle do póki orasz do 20-tu centymetrów obraca skiby ale głębiej już tylko stawia w pionie. Widać jak same za odkładnią się przekręcają. Głęboka orka na 30 idzie nim wygląda lepiej z przedpłużkami. Pług nie nadaje się na ciężka ziemię bo stawia niemożliwie duże opory. Żeby robota jakoś wyglądała to musi mieć odpowiednia prędkość jak jedziesz wolno to kiepsko to wygląda. Dla tego przy tym pługu trzeba się trzymać zasady mniej więcej 20 koni na każdą odkładni na luźnej ziemi i 30 na ciężkiej. Nie bez powodu nazwano je pługami szybkiej orki. Dla tego w życiu nie uwierzę że którykolwiek 53XX jest wstanie normalnie orać czwórką w ciężkiej ziemi. 10 lat za kierownicą 5340 i na górkach ma ciężko nawet z grudziądzką trójką. Świadczy o tym choć by fakt że trzeba zejść z biegami do jedynki. To nie jest robota z taką prędkością tylko dziadowanie. Tylko w górach to już extrem i inaczej po prostu nie będzie. Na prostych polach z trójeczką ten ciągnik idzie fajnie praktycznie bez względu na rodzaj ziemi (poza małymi wyjątkami kiedy i tak musi zejść do jedynki bo pary brakuje) A tu sie z tobą nie zgodze ze po kukurydzy nie przykrywa i ze bardzo wolno to idzie Mam pług Unia grudziadz 4 skibowy z duzymi odkładniami i do niego mam dorowioną slepe która tez daje nie mały opur I jezdze z nim Ursusem c-385 oryginalnie ma 78km ale napewno pare koni juz mu "uciekło" i napewno cos około 70km ma orze nim 1 szosową i lekko sobie daje rade na górach orze 3 polową lub 1 szosową zalerzy jaka ziemia A jednak zetor ma 4x4 czyli jeszcze lepiej takrze jak nie ma duzo gór to powinien sobie dac rade
Adams Posted August 23, 2014 Report Posted August 23, 2014 Przemyśl wszystko jeszcze raz Mówię, czy na pewno warto kupować trzeci ciągnik. A nawet jeśli to niczego za tą cenę nie kupisz. Więc jak coś to jakąś ursus c360 ale nie kupuj dużego złoma bo to jednak będzie dobity złom !
parias Posted August 28, 2014 Author Report Posted August 28, 2014 Uwaga. Zakupiliśmy ciągnik i tak jak od dłuższego początku spekulowaliśmy o Ursus C360, tak go zakupiliśmy z pobliskiej miejscowości.
Recommended Posts