Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam otóż mam problem zapaliła mi się kontrolka od ciśnienia oleju, może opowiem od początku jak to było. Wracałem ciągnikiem z warsztatu (na pusto bez obciżenia) ok. 20km obroty cały czas 2000obr/min gdy już dojechałem do domu pod bramą gdy ciągnik wszedł na jałowe (gdzieś z 550obr/min) zapaliło się ciśnienie oleju, natychmiast zgasiłem silnik, po jakichś 2min zapaliłem na chwile jeszcze raz znów się paliło. Odczekałem z 20min jeszcze raz zapaliłem paliła się lampka gdy dodałem trochę gazu zgasła i już się nie palia. Czemu tak się mogło stać? Aha dodam jeszcze że olej był wymieniany rok temu wlany Superol CC 40, a poźniej mówiłem ojcu żeby kupił jeszcze z litr i dolał bo brakowało i ten wlał Milvus 15W-40, czy to może mieć jakieś znaczenie??? Bo gdyby olej był zbyt rzadki to już wtedy by coś się działo a nie dopiero po roku. Teraz kupiłem olej Turdus 15W-40 ponoć bardzo dobry może to coś da. Ale martwi mnie ta kontrolka czemu na chwile się zapaliła przy rozgrzanym silniku? Aha bo zapomniałem dodać że w warsztacie był wymieniany:

-wieniec

-ustawione zawory

-wtryski robione

-termostat założony

Ale to chyba nie ma żadnego znaczenia no bo co? Chyba że ten termostat spowodował rozgrzanie silnika i może olej się za rzadki zrobił albo co? No nie wiem rozważam każdą ewentualność. Proszę powiedzcie co otym myślicie

Posted

Najlepiej załóż zegar i sprawdź jakie jest to ciśnienie naprawdę.a olej to starego ciągnika może być ma dobre parametry.

Nie mam zegara żeby sprawdzić, zmieniłem olej teraz w ogóle się nie pali, ale boję się że jak będzie robota znów to się zrobi

Posted
To porzycz od kogoś albo kup od t25 i kawałek gumowego przewodu hamulcowego i będziesz miał na lata koszt zegara to 45zł a przewód 25zl to jedyny sprawdzony sposób aby mieć pewność że masz ciśnienie.
Posted
Jak mówisz że lałeś Superol i to jeszcze mieszany to po roku pewnie zrobiła się z niego woda bo to olej jednosezonowy, skoro masz Turdus to dobrze wlej go i problem powinien ustać bo to bardzo dobry olej, jeśli nie to trzeba wykonać próbę ciśnienia oleju, pozdrawiam
Posted

Jak mówisz że lałeś Superol i to jeszcze mieszany to po roku pewnie zrobiła się z niego woda bo to olej jednosezonowy' date=' skoro masz Turdus to dobrze wlej go i problem powinien ustać bo to bardzo dobry olej, jeśli nie to trzeba wykonać próbę ciśnienia oleju, pozdrawiam

[/quote']

Chyba masz rację kolego z tym olejem, pisałem ten post bo czekałem aż deszcz przestanie padać bo niestety nie mam narazie do dyspozycji garażu teraz przestało i od razu poszedłem wymienić olej. Gdy był już zalalny Turdusem zapaliłem go i tak lampka akumulatorów zgasła od razu a ciśnienia oleju dopiero po 2s za nią, ale teraz już się nie pali i chyba wszystko jest na szczęście ok

Posted
A widzisz na takich rzeczach jak olej nie warto oszczędzać lepiej wlać lepszy, bo gdybyś zatarł silnik to koszt naprawy wyszedłby z 3000zł. Polecam żebyś jednak założył do 60-ki manometr ciśnienia oleju bo ten czujnik zapala się gdy ciśnienie jest już bardzo niskie a manometr cały czas pokazuje jakie masz, a taka rzecz jest nie droga ok. 100zł