Jump to content

Recommended Posts

Posted

zboze sprzedawac

ze słomy robic brykiet i sprzedawac

posadzic truskawki i w czerwcu zarabiac pieniądze

posadzic maliny i lipiec-sierpien zarabiac pieniądze

chodowac kury i sprzedawac wiejskie jajka

wsadzic ziemniaki wczesne i późne i sprzedawac je caly rok

jest wiele mozliwosci ale trzeba się narobic

• 2 weeks later...
Posted

No właśnie, co uprawiać... :) Ja mam około 9 ha - część będzie służyła obsłudze stada alpak i innych zwierząt (lucerna, kawałek pastwiska dla koni itd.)

Poszłabym w jakąś produkcję ogrodniczą, ale tak mnie szarpie - czy ozdobną (myślałam o szkółce bylin na początek), czy warzywną, osłony,

czy może faktycznie ten czarny bez... a może jeszcze coś?

Posted

Wszystko może się opłacić w zależności od tego jaka będzie to ilość uprawy oraz jak do tego podejdziesz. Aby cokolwiek doradzić musielibyśmy poznać po prostu więcej szczegółów:)

Zaciekawiło mnie zdanie o różnych rodzajach podejścia...czy możnaby prosić coś bliżej?

• 2 weeks later...
Posted

naprzyklad jak masz 30ar truskawek to całą rodziną zbierzesz owoc nie zatrudniajac ludzi

a do 1ha to bedziesz musial do wszystkiego zatrudnic ludzi bo 3 osoby nie dadza rady i te 2zl od kazdej lubianki weznie pracownik a ty reszte

• 1 year later...
Posted

Paweł98k, napisałeś ze ze slomy robic brykiet i sprzedawac; szukam w necie wlasnie informacji o brykietowaniu słomy - masz moze jakies doswiadczenie w tym temacie? moglbys napisac cos wiecej?

• 2 weeks later...
Posted
Panowie stare przyslowie mowi " bez pracy nie ma kolaczy". Kazda robota dajac w nia cale serce i sily da pieniadz. Dzisiaj rozmawialem z "producentem" bobu z pod Maciejowic i powiedzial mi ze w zdarzaja sie lata ze bob w hurcie - Bronisze - stoi po 7 zl za kg w tluste lata zarabia ponad 30 tys z h ale jak zaczal mowic mi jaka jest przy tym robota to naprawde siedziec w bobie i nie wychodzic z niego od wiosny do jesieni ale kasa jest! Takze im wiecej pracy tym wiecej dochodu na czymkolwiek za co bys sie zaczepil. Praca czyni wolnym ;-) Pozdrawiam
Posted
To prawda. U mnie w zeszlym roku jeszcze w okolicach Lukowa trwala kwarantanna na ziemniory takze wszyscy wielohektarowi plantatorzy zlikwidowac musieli uprawy. Na chwile obecna godpodarze sadza po max 20a. Kto sie nie boi ten niech sadzi nawet kilka h i zbyt jest. Robota jest ale i kasa. Przy ziemniakach to transport musi byc dobry a reszta to kwestia umiejetnosci uprawy i wyboru odmiany. Widzialem taka co stonka nie chciala zrec co to bylo nie wiem ale widzialem posadzone obok siebie dwie odmiany i jedna zjedzona a druga nieruszona!
Posted

Panowie stare przyslowie mowi " bez pracy nie ma kolaczy". Kazda robota dajac w nia cale serce i sily da pieniadz. Dzisiaj rozmawialem z "producentem" bobu z pod Maciejowic i powiedzial mi ze w zdarzaja sie lata ze bob w hurcie - Bronisze - stoi po 7 zl za kg w tluste lata zarabia ponad 30 tys z h ale jak zaczal mowic mi jaka jest przy tym robota to naprawde siedziec w bobie i nie wychodzic z niego od wiosny do jesieni ale kasa jest! Takze im wiecej pracy tym wiecej dochodu na czymkolwiek za co bys sie zaczepil. Praca czyni wolnym ;-) Pozdrawiam

tym bardziej, że nie znam nikogo, kto nie lubi bobu :)

Posted

Witam, potrzebuje pomocy w pewnej kwestii. Potrzebuje być oficjalnie właścicielem/dzierżawcą ok 6h. Nie zależy mi na uprawie tej ziemi, tzn nie chce, a właściwie nie mogę z braku czasu i sprzętu czerpać z niej korzyści. Czy myślicie, że znajdę rolników, którzy będą mi te ziemie uprawiać nieoficjalnie? To co by zebrali mieliby dla siebie. Czy byłoby to dla nich niewystarczająco opłacalne? Jestem laikiem w tych sprawach i bardzo proszę Was o pomoc.

• 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Ja mam u siebie już dwa sezony borówkę amerykańską i na opłacalność nie narzekam ;) Założyłem plantację we współpracy z państwem Romańskimi, pomogli mi dobrać sadzonki i naprawdę profesjonalnie podeszli do tematu, więc może to jest dobry kierunek dla Ciebie? :)