Usunięte Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 co opłaci się uprawiać wierzbę energetyczną,rzepak czy co innego? Quote
pawel98k Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 zboze sprzedawacze słomy robic brykiet i sprzedawacposadzic truskawki i w czerwcu zarabiac pieniądzeposadzic maliny i lipiec-sierpien zarabiac pieniądzechodowac kury i sprzedawac wiejskie jajkawsadzic ziemniaki wczesne i późne i sprzedawac je caly rokjest wiele mozliwosci ale trzeba się narobic Quote
rafaello3 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 pawel98k kolego bardzo ładnie piszesz z tym, że słomę można pociąć opryskać ją UG maxem ,lub emami i zbierać o 25-30 wyższe plony Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Wszystko może się opłacić w zależności od tego jaka będzie to ilość uprawy oraz jak do tego podejdziesz. Aby cokolwiek doradzić musielibyśmy poznać po prostu więcej szczegółów:) Quote
Gusiek Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 No właśnie, co uprawiać... Ja mam około 9 ha - część będzie służyła obsłudze stada alpak i innych zwierząt (lucerna, kawałek pastwiska dla koni itd.)Poszłabym w jakąś produkcję ogrodniczą, ale tak mnie szarpie - czy ozdobną (myślałam o szkółce bylin na początek), czy warzywną, osłony,czy może faktycznie ten czarny bez... a może jeszcze coś? Quote
JoTeS Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 Wszystko może się opłacić w zależności od tego jaka będzie to ilość uprawy oraz jak do tego podejdziesz. Aby cokolwiek doradzić musielibyśmy poznać po prostu więcej szczegółów:) Zaciekawiło mnie zdanie o różnych rodzajach podejścia...czy możnaby prosić coś bliżej? Quote
pawel98k Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 naprzyklad jak masz 30ar truskawek to całą rodziną zbierzesz owoc nie zatrudniajac ludzia do 1ha to bedziesz musial do wszystkiego zatrudnic ludzi bo 3 osoby nie dadza rady i te 2zl od kazdej lubianki weznie pracownik a ty reszte Quote
razer886 Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 Paweł98k, napisałeś ze ze slomy robic brykiet i sprzedawac; szukam w necie wlasnie informacji o brykietowaniu słomy - masz moze jakies doswiadczenie w tym temacie? moglbys napisac cos wiecej? Quote
jacq Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 wyżej dobrze napisane, że cokolwiek posiejesz to i tak zarobisz, jak sie narobisz. Nawet na zmieniorach Quote
shogun80 Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 Panowie stare przyslowie mowi " bez pracy nie ma kolaczy". Kazda robota dajac w nia cale serce i sily da pieniadz. Dzisiaj rozmawialem z "producentem" bobu z pod Maciejowic i powiedzial mi ze w zdarzaja sie lata ze bob w hurcie - Bronisze - stoi po 7 zl za kg w tluste lata zarabia ponad 30 tys z h ale jak zaczal mowic mi jaka jest przy tym robota to naprawde siedziec w bobie i nie wychodzic z niego od wiosny do jesieni ale kasa jest! Takze im wiecej pracy tym wiecej dochodu na czymkolwiek za co bys sie zaczepil. Praca czyni wolnym ;-) Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 Obecnie najbardziej się opłaca uprawa ziemniaka jadalnego przynajmniej u mnie . Quote
shogun80 Posted March 18, 2016 Report Posted March 18, 2016 To prawda. U mnie w zeszlym roku jeszcze w okolicach Lukowa trwala kwarantanna na ziemniory takze wszyscy wielohektarowi plantatorzy zlikwidowac musieli uprawy. Na chwile obecna godpodarze sadza po max 20a. Kto sie nie boi ten niech sadzi nawet kilka h i zbyt jest. Robota jest ale i kasa. Przy ziemniakach to transport musi byc dobry a reszta to kwestia umiejetnosci uprawy i wyboru odmiany. Widzialem taka co stonka nie chciala zrec co to bylo nie wiem ale widzialem posadzone obok siebie dwie odmiany i jedna zjedzona a druga nieruszona! jasiek80 1 Quote
Vademecum Posted March 18, 2016 Report Posted March 18, 2016 amerykanie , 40 lat temu stworzyli odmiane której stonka sie nie ima , ale i gmo po której zdychała.. Quote
edek Posted March 18, 2016 Report Posted March 18, 2016 A mój znajomy już w lutym zasiał pietruszkę na zagonach, w ub. roku była cena 2-2,50 zł. za kg. na wszystko go stać, widać że zadowolony z życia jasiek80 1 Quote
jasiek80 Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 Panowie stare przyslowie mowi " bez pracy nie ma kolaczy". Kazda robota dajac w nia cale serce i sily da pieniadz. Dzisiaj rozmawialem z "producentem" bobu z pod Maciejowic i powiedzial mi ze w zdarzaja sie lata ze bob w hurcie - Bronisze - stoi po 7 zl za kg w tluste lata zarabia ponad 30 tys z h ale jak zaczal mowic mi jaka jest przy tym robota to naprawde siedziec w bobie i nie wychodzic z niego od wiosny do jesieni ale kasa jest! Takze im wiecej pracy tym wiecej dochodu na czymkolwiek za co bys sie zaczepil. Praca czyni wolnym ;-) Pozdrawiamtym bardziej, że nie znam nikogo, kto nie lubi bobu Quote
Joanna123 Posted March 25, 2016 Report Posted March 25, 2016 Witam, potrzebuje pomocy w pewnej kwestii. Potrzebuje być oficjalnie właścicielem/dzierżawcą ok 6h. Nie zależy mi na uprawie tej ziemi, tzn nie chce, a właściwie nie mogę z braku czasu i sprzętu czerpać z niej korzyści. Czy myślicie, że znajdę rolników, którzy będą mi te ziemie uprawiać nieoficjalnie? To co by zebrali mieliby dla siebie. Czy byłoby to dla nich niewystarczająco opłacalne? Jestem laikiem w tych sprawach i bardzo proszę Was o pomoc. Quote
Vademecum Posted March 26, 2016 Report Posted March 26, 2016 to jeszcze potrzebujesz mieć wyksztwłcenie, no i za miesiąc wszystko staje do góry nogami z nabyciem ziemi czy dzierżwawą. Czy będzie ci to ktoś uprawiać ? kwestia kasy i nic więcej Quote
ewamalowana Posted March 31, 2016 Report Posted March 31, 2016 A nie myśleliścieo uprawie np. roślin chornionych? Nie ma wielu osób, która prowadzi takie uprawy, to jest dobra opcja. A wiem, ze np http://www.agencjanasienna.pl/ zrzesza takie osoby i bardzo ułatwia pracę takim osobom. To naprawdę bardzo ciekawa możliwość rozwoju. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 W jaki sposób ułatwia im prace oraz które gatunki roślin chronionych masz dokładnie na myśli? Z doświadczenia wiem,że są one dosyć wymagające np: jeżeli chodzi o glebę i je ph,poziom zakwaszenia,więc musisz to również wziąć pod uwagę. Quote
ryszard_1966 Posted August 7, 2016 Report Posted August 7, 2016 Ja mam u siebie już dwa sezony borówkę amerykańską i na opłacalność nie narzekam Założyłem plantację we współpracy z państwem Romańskimi, pomogli mi dobrać sadzonki i naprawdę profesjonalnie podeszli do tematu, więc może to jest dobry kierunek dla Ciebie? Quote
Recommended Posts