Master12 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 Witam, wszystkich serdecznie;), z racji tego, że jest to mój pierwszy post (a w zasadzi drugi - po przywitaniu), proszę o wyrozumiałość.Więc moje przejdę do rzeczy:Otóż, w tym roku otrzymałem 3ha ziemi III klasy. Chciałbym się dowiedzieć co mogę na nich zasiać, zasadzić by osiągnąć maksymalny zysk (brzmi jak słowa jakiego niebywałego materialisty - ale po prostu chciałbym ten kawałek ziemi najlepiej wykorzystać). W związku z tym moje pytanie: 1. co Koledzy radzą zasiać/zasadzić na takim areale2. jeżeli ktoś ma doświadczenie i chciałby/mógłby się nim podzielić co do kosztów przygotowania ziemi, zakupu nasion, siania, nawozów, zbioru i sprzedaży to będę bardzo wdzięczny.W tej chwili przygotowuje się do podorywki ścierniska po owsie.Podam jeszcze kilka szczegółów co do mojej osoby.Posiadam maszyny rolnicze potrzebne do siewu i nawożenia, jako że nie jestem (jeszcze zarejestrowany jako w ARIMR), nie mogę ubiegać się o dopłaty-ale w przyszłym roku to naprawie.Tyle słowem wstępu, jeżeli coś pominąłem postaram się nadrobić w kolejnych postach. Bardzo proszę doświadczonych kolegów o wypowiedzi:) Quote
lottomito Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 Troszkę mało dany ale postaram się coś napisać w tym temacie. Po pierwsze to zacząć trzeba od zorientowania się co możesz sprzedać w najbliższej okolicy. Nie bedziesz przecież woził np jeczmienia do browaru jeżeli masz tam 200km , bo cały zysk transport pochłonie. Potem trzeba zasięgnąć języka czy dany punkt przyjmie Twoje plony i czy w ogóle będzie zainteresowany tymi kilkoma tonami produktów. 3ha ziemi to raczej nie wiele. Więc może coś na użytek własnej hodowli albo gospodarstwo ekologiczne. Quote
Master12 Posted August 15, 2014 Author Report Posted August 15, 2014 Hej, Osobiście myślałem o pszenicy lub rzepaku, bo to mogę sprzedać.Własna hodowla odpada, a gospodarstwo ekologiczne przy tym areale to chyba nie opłaca się (ale tego nie wiem).To ma być raczej dodatkowa forma zarobku.Czy naprawdę nikt nie jest w stanie takiej kalkulacji dla swojego przypadku mi podpowiedzieć? Pozdrawiam Quote
waldi 1979 Posted August 15, 2014 Report Posted August 15, 2014 Witam.@ master12,napiszę Ci na moim przykładzie.Pierwszy raz zasiałem pszenicę jarą w tym roku na 2,5ha.Ziarno kupiłem 750 kg za 750zł,do tego nawozy 900zł za 500kg polifoski 8 i 600zł saletra w ilości 120kg/ha.Uprawiałem i siałem sam.do tego paliwo łącznie 450 zł do c 330.Raz było pryskane na chwasty-chwastoks 5l-130zł i usługa 260-2 zbiorniki.Na grzyba nie pryskałem.Potem kombajn-330zł za godz--1100zł.Wyszło coś ponad 4tys.Pszenicy zebrałem ok 7 ton.Jak się w tym roku sprzeda po 70zł za 100kg to super w zimę.to będzie 4900.Nie liczę czasu i pracy.Dotacja będzie ok 2500,może 3000zł.Więc praktycznie zarobi się tą dotację.Może sypać lepiej z ha,ale automatycznie nakład pieniężny w nawozy i opryski większy.Pozdrawiam. Quote
Master12 Posted August 15, 2014 Author Report Posted August 15, 2014 Bardzo Ci dziękuje Waldi 1979 dokładnie o coś takiego mi chodziło. Zastanawiam się czy jest sens się przyłożyć i dać ten większy nakład? Na jakiej ziemi siałeś?Czy mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć na temat własnych doświadczeń z pszenicą i nie tylko. Pozdrawiam Quote
waldi 1979 Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 Witam.Ziemia to mała część 3 a reszta 4 klasy.Jest dużo tematów o nawożeniu pszenicy.Można nawozić więcej,ale potem musisz skrócić antywylęgaczem,można 2x prysnąć na chwasty,ze 2x lub 3x na grzyba itd.No i wtedy możesz zebrać jarej np. 5 ton z ha.Lepiej sypie ozima,ale przy niej to już pełna ochrona na grzyba 3x i od chwastów-Większy nakład.Jak przesadzisz znawożeniem to może potem wylegnąć,porośnie zielskiem jak nie zdążysz zebrać,bo np. będzie padać co drugi dzień.To jest tylko moja wiedza teoretyczna,bo tak jak napisałem,siałem w tym roku pierwszy raz.Wiem natomiast,że w przyszłym dam więcej nawozu,2x na chwasty i może od grzyba i zobaczę jak to się przełoży na ilość ziarna.Sporo kosztują usługi,opryskanie kombajn,zakup ziarna.Jak ktoś ma wszystko swoje-to tyle co spali paliwa.POZDRAWIAM Quote
Master12 Posted August 16, 2014 Author Report Posted August 16, 2014 Może warto było by przyinwestować na maxa i kupić licencjonowaną pszenicę i zasiać na jesień + opryski + odżywki. Wydany plon będzie zapewne duuużo większy, pytanie jak lepiej.Bardzo proszę o wypowiedzi pozostałych doświadczonych i z dużą wiedzą rolników. Pozdrawiam Quote
Master12 Posted August 20, 2014 Author Report Posted August 20, 2014 No więc chyba zdecyduje się na pszenicę.Pole właśnie talerzowałem i teraz moje pytanie czy należy je bronować? Quote
Recommended Posts