Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z jakiego chowu jadacie jaja? ;)

Ja mam osobiście z swojego własnego. Niżej podaje link gdzie zachęcają żeby jeść jaja z chowu klatkowego. co o tym sądzicie?

 

gospodarz.pl/aktualnosci/drob-i-jaja/kipdip-jedzmy-jaja-z-chowu-klatkowego.html

Posted
Tak jasne co rusz wymyślają kolejne choroby czy restrykcje żeby zgnębić małych hodowców, a tak naprawdę te wszystkie bakterie czy wirusy pochodzą z takich wielkich ferm i chlewni gdzie jest bardzo duże zagęszczenie zwierząt
Posted
Bardzo dobre są gotowane tylko to obieranie... a rosołek z tuszek jest jeszcze lepszy, tak nawiasem szkoda że w Polsce rynek tych ptaków jest dość słabo rozwinięty bo to mógł by byc fajny pomysł mieć taką małą hodowlę ;) ale teraz mam trochę ptaków i nikt o jajka nawet nie zapyta ;)
Posted
A ile masz, bo mnie ciekawi? :) Widziałem jajeczka przepiórcze, bo w sklepach są pakowane po 18 sztuk bodajże (wiem nawet że ludzie klują takie jajka z powodzeniem). Może za świeże gotujesz i stąd problemy. Też się zastanawiam nad hodowlą niewielkiego stadka, ale dopiero na wiosnę lub w lecie, bo póki co nie mam klatki, choć jakiś zbędny segment by się znalazł, więc podejrzewam że na początek by wystarczył na małą gromadkę. Jakie masz kolory w Swoim stadzie? O i jeszcze jedno pytanie (pojechałem trochę nie w temacie :)). Czy one muszą jeść specjalną paszę granulowaną, żeby w ogóle się nieść? To mnie od zawsze zastanawia. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi na natarczywe pytania. :)
Posted

Ja np. mam takie kury nioski i perliczki, perliczki też mają takie małe dobre jajeczka a wczoraj, smakowałem sobie rosołku z perliczki tez świetny, więc polecam hodowle tego ptactwa, ale pamiętać trzeba, że sporo hałasu robią.

wiejskieżycie, mam nadzieję że ktoś odpowie na Twoje pytania ;) Pozdrawiam


http://www.przepiorki.pl/1-Hodowla-przepiorek.html

tutaj jest link i sporo informacji o przepiórkach ;) może coś Ci pomoże

Posted
Wystarczy jak Przemek tutaj luknie. :) Dzięki za link. W wolnej chwili zajrzę. Nie wydaje mi się, żeby hodowla była trudna. Perlicze mięso jest smaczne, ale już od lat nie smakowałem. Na dniach wzbogacę stado o perły, z powodu ich głośnego stylu życia właśnie. Niech się dzieje w podwórku. :)
Posted

wprawdzie nie jestem moderatorem, ale proponuję aby dalszą rozmowę nt. przepiórek przenieść tutaj

http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu?pid=57743#pid57743

jest to temat jak by nie patrzeć o ptakach, a tak łatwiej będzie o rozmowę i o szukanie kiedyś informacji :)

a co do jajek...to brednie jak nie wiem, nie uwierzę w to nigdy, że niby jaja ze sklepu są zdrowsze od tych naszych...

Posted
Zgadza się,zresztą to dotyczy nie tylko jajek ale i warzyw czy wszystkiego co mamy sami u siebie,wiemy jak odżywialiśmy zwierzęta czy jakich nawozów używaliśmy i czy faktycznie jest to zdrowe,moim zdaniem to w praktyce ma ogromne znaczenie. To co kupne jest tak naprawdę wielką niewiadomą.
Posted
Dlatego cieszę się, że mam własną hodowle i swój własny ogródek wtedy wiem co jem ;D ale wiadomo produktów ze sklepu nie da się uniknąć ale można zmniejszyć jego spożycie
Posted
Można decydować się na zakupy takich produktów, które pochodzą z tradycyjnych upraw i hodowli, bo jest jeszcze na rynku dużo dobrej jakości żywności, ale niestety tendencja idzie w kierunku byle więcej, byle szybciej produkować

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...