Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z jakiego chowu jadacie jaja? ;)

Ja mam osobiście z swojego własnego. Niżej podaje link gdzie zachęcają żeby jeść jaja z chowu klatkowego. co o tym sądzicie?

gospodarz.pl/aktualnosci/drob-i-jaja/kipdip-jedzmy-jaja-z-chowu-klatkowego.html

Posted
Tak jasne co rusz wymyślają kolejne choroby czy restrykcje żeby zgnębić małych hodowców, a tak naprawdę te wszystkie bakterie czy wirusy pochodzą z takich wielkich ferm i chlewni gdzie jest bardzo duże zagęszczenie zwierząt
Posted
Bardzo dobre są gotowane tylko to obieranie... a rosołek z tuszek jest jeszcze lepszy, tak nawiasem szkoda że w Polsce rynek tych ptaków jest dość słabo rozwinięty bo to mógł by byc fajny pomysł mieć taką małą hodowlę ;) ale teraz mam trochę ptaków i nikt o jajka nawet nie zapyta ;)
Posted
A ile masz, bo mnie ciekawi? :) Widziałem jajeczka przepiórcze, bo w sklepach są pakowane po 18 sztuk bodajże (wiem nawet że ludzie klują takie jajka z powodzeniem). Może za świeże gotujesz i stąd problemy. Też się zastanawiam nad hodowlą niewielkiego stadka, ale dopiero na wiosnę lub w lecie, bo póki co nie mam klatki, choć jakiś zbędny segment by się znalazł, więc podejrzewam że na początek by wystarczył na małą gromadkę. Jakie masz kolory w Swoim stadzie? O i jeszcze jedno pytanie (pojechałem trochę nie w temacie :)). Czy one muszą jeść specjalną paszę granulowaną, żeby w ogóle się nieść? To mnie od zawsze zastanawia. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi na natarczywe pytania. :)
Posted

Ja np. mam takie kury nioski i perliczki, perliczki też mają takie małe dobre jajeczka a wczoraj, smakowałem sobie rosołku z perliczki tez świetny, więc polecam hodowle tego ptactwa, ale pamiętać trzeba, że sporo hałasu robią.

wiejskieżycie, mam nadzieję że ktoś odpowie na Twoje pytania ;) Pozdrawiam

http://www.przepiorki.pl/1-Hodowla-przepiorek.html

tutaj jest link i sporo informacji o przepiórkach ;) może coś Ci pomoże

Posted
Wystarczy jak Przemek tutaj luknie. :) Dzięki za link. W wolnej chwili zajrzę. Nie wydaje mi się, żeby hodowla była trudna. Perlicze mięso jest smaczne, ale już od lat nie smakowałem. Na dniach wzbogacę stado o perły, z powodu ich głośnego stylu życia właśnie. Niech się dzieje w podwórku. :)
Posted

wprawdzie nie jestem moderatorem, ale proponuję aby dalszą rozmowę nt. przepiórek przenieść tutaj

http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu?pid=57743#pid57743

jest to temat jak by nie patrzeć o ptakach, a tak łatwiej będzie o rozmowę i o szukanie kiedyś informacji :)

a co do jajek...to brednie jak nie wiem, nie uwierzę w to nigdy, że niby jaja ze sklepu są zdrowsze od tych naszych...

Posted
Zgadza się,zresztą to dotyczy nie tylko jajek ale i warzyw czy wszystkiego co mamy sami u siebie,wiemy jak odżywialiśmy zwierzęta czy jakich nawozów używaliśmy i czy faktycznie jest to zdrowe,moim zdaniem to w praktyce ma ogromne znaczenie. To co kupne jest tak naprawdę wielką niewiadomą.
Posted
Dlatego cieszę się, że mam własną hodowle i swój własny ogródek wtedy wiem co jem ;D ale wiadomo produktów ze sklepu nie da się uniknąć ale można zmniejszyć jego spożycie
Posted
Można decydować się na zakupy takich produktów, które pochodzą z tradycyjnych upraw i hodowli, bo jest jeszcze na rynku dużo dobrej jakości żywności, ale niestety tendencja idzie w kierunku byle więcej, byle szybciej produkować