kozik91 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 Z jakiego chowu jadacie jaja? Ja mam osobiście z swojego własnego. Niżej podaje link gdzie zachęcają żeby jeść jaja z chowu klatkowego. co o tym sądzicie? gospodarz.pl/aktualnosci/drob-i-jaja/kipdip-jedzmy-jaja-z-chowu-klatkowego.html Quote
lottomito Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 No tak wielkie kurniki zostały zgnębione przez urzędasów z UE. Muszą jakoś odzyskać utracony rynek. Dlatego straszą salmonellą :) No cóż nadzór weterynaryjny w Polsce to fikcja:) Quote
garzew Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Tak jasne co rusz wymyślają kolejne choroby czy restrykcje żeby zgnębić małych hodowców, a tak naprawdę te wszystkie bakterie czy wirusy pochodzą z takich wielkich ferm i chlewni gdzie jest bardzo duże zagęszczenie zwierząt Quote
kozik91 Posted August 20, 2014 Author Report Posted August 20, 2014 Dokładnie tak, bo w takich fermach te zwierzęta nie mają jakieś swobody, nic ruchu później tam się wszystko kumuluje i jest bakteria Quote
przemek2092 Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 Ja mam też ze swojego chowu jajka kurze i przepiórcze przepiórcze sa najlepsze Quote
garzew Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 O Przemek teraz to mi narobiłeś smaka na przepióreczki Kiedyś próbowałem jaj bażancich też niczego sobie ale chyba przepiórcze są najlepsze Quote
przemek2092 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Bardzo dobre są gotowane tylko to obieranie... a rosołek z tuszek jest jeszcze lepszy, tak nawiasem szkoda że w Polsce rynek tych ptaków jest dość słabo rozwinięty bo to mógł by byc fajny pomysł mieć taką małą hodowlę ale teraz mam trochę ptaków i nikt o jajka nawet nie zapyta Quote
wiejskieżycie Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 A ile masz, bo mnie ciekawi? Widziałem jajeczka przepiórcze, bo w sklepach są pakowane po 18 sztuk bodajże (wiem nawet że ludzie klują takie jajka z powodzeniem). Może za świeże gotujesz i stąd problemy. Też się zastanawiam nad hodowlą niewielkiego stadka, ale dopiero na wiosnę lub w lecie, bo póki co nie mam klatki, choć jakiś zbędny segment by się znalazł, więc podejrzewam że na początek by wystarczył na małą gromadkę. Jakie masz kolory w Swoim stadzie? O i jeszcze jedno pytanie (pojechałem trochę nie w temacie ). Czy one muszą jeść specjalną paszę granulowaną, żeby w ogóle się nieść? To mnie od zawsze zastanawia. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi na natarczywe pytania. Quote
kozik91 Posted August 22, 2014 Author Report Posted August 22, 2014 Ja np. mam takie kury nioski i perliczki, perliczki też mają takie małe dobre jajeczka a wczoraj, smakowałem sobie rosołku z perliczki tez świetny, więc polecam hodowle tego ptactwa, ale pamiętać trzeba, że sporo hałasu robią. wiejskieżycie, mam nadzieję że ktoś odpowie na Twoje pytania Pozdrawiam http://www.przepiorki.pl/1-Hodowla-przepiorek.htmltutaj jest link i sporo informacji o przepiórkach może coś Ci pomoże Quote
wiejskieżycie Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 Wystarczy jak Przemek tutaj luknie. Dzięki za link. W wolnej chwili zajrzę. Nie wydaje mi się, żeby hodowla była trudna. Perlicze mięso jest smaczne, ale już od lat nie smakowałem. Na dniach wzbogacę stado o perły, z powodu ich głośnego stylu życia właśnie. Niech się dzieje w podwórku. Quote
ania1983 Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 wprawdzie nie jestem moderatorem, ale proponuję aby dalszą rozmowę nt. przepiórek przenieść tutaj http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu?pid=57743#pid57743jest to temat jak by nie patrzeć o ptakach, a tak łatwiej będzie o rozmowę i o szukanie kiedyś informacji a co do jajek...to brednie jak nie wiem, nie uwierzę w to nigdy, że niby jaja ze sklepu są zdrowsze od tych naszych... Quote
kozik91 Posted August 22, 2014 Author Report Posted August 22, 2014 ania1983, też mam takie zdanie jak Ty, jak się ma swoje jajka to przynajmniej wiemy jak żywione były nasze kury a ze sklepu to wiadomo nic specjalnie dobrego. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Zgadza się,zresztą to dotyczy nie tylko jajek ale i warzyw czy wszystkiego co mamy sami u siebie,wiemy jak odżywialiśmy zwierzęta czy jakich nawozów używaliśmy i czy faktycznie jest to zdrowe,moim zdaniem to w praktyce ma ogromne znaczenie. To co kupne jest tak naprawdę wielką niewiadomą. Quote
kozik91 Posted August 25, 2014 Author Report Posted August 25, 2014 Dlatego cieszę się, że mam własną hodowle i swój własny ogródek wtedy wiem co jem ;D ale wiadomo produktów ze sklepu nie da się uniknąć ale można zmniejszyć jego spożycie Quote
garzew Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Można decydować się na zakupy takich produktów, które pochodzą z tradycyjnych upraw i hodowli, bo jest jeszcze na rynku dużo dobrej jakości żywności, ale niestety tendencja idzie w kierunku byle więcej, byle szybciej produkować Quote
przemek2092 Posted August 26, 2014 Report Posted August 26, 2014 Tendencja taka bo masowy chów jest tańszy więc i cena produktu tańsza, oczywiście jakość nie idzie za tym... Quote
kozik91 Posted August 28, 2014 Author Report Posted August 28, 2014 Dokładnie tak, jakość produkty automatycznie się zmniejsza Quote
Recommended Posts