Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak napisałem wcześniej ja mam pług 2,70 z ręczna regulacją pochylenia w obie strony. Ciągnik ma szerokość 2,2 m a pług po przechyleniu bierze około 2,2-2,3 dokładnie nie wiem. Z tym że bardziej jest wysunięty na stronę na którą jest przechylony jakieś 15 cm na zewnątrz śladu koła. Ciągnik mtz 82 w tym roku już z turbiną. Odśnieżam drogi publiczne asfaltowe, gruntowe, parkingi. Drogi asfaltowe fajnie bo szeroki z gruntowymi problem bo często są niżej niż pobocze i pług się na nich po prostu nie mieści. Problem jest też na drogach węższych asfaltowych z zaparkowanymi samochodami. Przeciętna droga ma 4 m. Z pługiem w górze przejedziesz z pługiem w dole już gorzej.

Moc na tą szerokość w sam raz więc twój szedł by z jeszcze większym tyle że problemem staje się szerokość zestawu. Ważna rzecz to czy po podniesieniu pługa zaczyna się on prostować czy pochylać. Jeśli prostować to nie fajnie bo można się zdziwić podnosząc go blisko samochodu na przykład. Jeśli pochyla się mocniej to fajnie bo po podniesieniu jest węższy. Pozwala to przejechać wąskim przejazdem. Wysokość 0,9 metra na śniegu jaki jest przy minusowych temp. jest wystarczająca mimo że 80-cio konny ciągnik bez problemu go przesypie. Problem bo w rusku zasłaniał przednie lampy. Trzeba założyć dodatkowe jak w koparce na kabinę.

Tak nie ma sensu zakładać pługa który po przechyleniu ma szerokość dużo większą niż sam ciągnik. Lewa strona równo z zewnętrznym śladem koła a prawa wystająca za ślad przynajmniej 15 cm. Lepiej robota wygląda, nie trzeba się tak pchać na kraj drogi a śnieg od samego początku odsypywany dalej mniej daje popalić gdy zima obfita.

Posted
To moje spostrzeżenia co do samego lemiesza. Ogólnie chyba nie da się tak by wszystko pasowało jak złoto. Ja swój pług robiłem i na razie trzy sezony idzie jak złoto bez większych awarii. Choć jedno ramie już połamałem. Teraz są wzmocnione ciekawe co znów nie wytrzyma.
Posted

Nawet nie wiem czy ta valtra by się nie osrała przy pługu 3' date='4m ;) Nawet na placu :)

[/quote']

Nie martw się nie osra. Sam się zdziwiłem ile siły posiada ten traktor po "bliższym poznaniu".

Posted
Możliwe nie wiem nie znam się na valtrach. Mój kumpel ostatnio też gadał że jego rusek nówka 120km to potężna maszyna. Przyjechała patelnia 25ton wapna. Rusek nawet go nie ruszył 4 dziury wykopał i koniec ;) A ja zetorkiem 12145 leciutko ruszyłem, nawet nie zakopałem i patelnia wyciągnięta :) Ale zetorka mam zajebiście obciążonego ;)
Posted
@massay1 tak to czasem jest "głową muru nie przebijesz" ;). Ja jestem super zadowolony z zakupu i chyba do mojego parku maszynowego dołączy Valtra Mega 8350 za 10tys. ojro (po nadpaleniu min. opony do wymiany szyby i maske musze jakoś podkleić bo nie potrafie znaleźć).