Adams Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 Witam!Mam poważny problem z krową (pierwiastką) mianowicie zjadła dużo lekko przyparzonej trawy ,,na głodnego'' i dostała dużych wzdęć. Ma ogromny brzuch, nic nie je i nie daje mleka. Próbowałem już wielu metod (wódka, drożdże, olej, masowałem brzuch) ale nic nie pomaga. Proszę o pomoc bo szkoda mi mućki. Quote
przemek2092 Posted August 16, 2014 Report Posted August 16, 2014 Standardowo odpowiem żeby wezwać weterynarza i nie ryzykować samemu szkoda krowy ale słyszałem że piwo jeszcze podwajają i zachwalali sobie ten sposób Quote
Miki Posted August 17, 2014 Report Posted August 17, 2014 Bez eksperymentów weterynarz przebije żwacz i po problemie, następnym razem poprostu uważaj . Quote
Adams Posted August 17, 2014 Author Report Posted August 17, 2014 Wezwałem weterynarza. Piewszego dnia dawał jakieś leki na przeczyszczenie. Drugiego coś tam dożylnie i sprężynę do żoładka. Ale nic nie przechodzi Weterynarz sam jest bardzo zdziwiony i powiedział że chyba jedyne wyjście to rzeźnia Quote
przemek2092 Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 Być może za długo zwlekałeś ? w takich przypadkach najlepiej bezzwłocznie zadzwonić i chociaż zapytać sie weterynarza co robić a jeśli uzna że będzie potrzeba to przyjedzie Quote
garzew Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 Jak już lekarz nie pomógł i sam proponuje ubojnie to nie ma co czekać. Skoro leki nie dały rady to już żadne domowe pomysły też nie pomogą. Lepiej odstaw do rzeźni, dużo pewnie nie dostaniesz ale lepsze to niż później płacić za utylizację. Quote
Adams Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Dzisiaj krowa skończyła w rzeźni. Okropnie mi jej szkoda. Ale jest OK bo strasznie się męczyła 5 dni nic nie jadła i ledwo żyła. Może przeczekałem fakt bo weterynarz dopiero 3 dnia przyjechał. Mam nadzieję że moja sytuacja będzie dla innych przestrogą że TRZEBA DZIAŁAĆ SZYBKO Quote
kubusjettaII Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 szkoda... ale jak już sam napisałeś i koledzy wcześniej w takich przypadkach czas jest istotny... Quote
garzew Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Mogę spytać ile płacili za taką krowę w rzeźni? Pewnie nie wiele bo musiała już mizernie wyglądać?Domyślam się, że też robili badania na obecność chorób lub wirusów. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Wielka szkoda,pytanie tylko czy gdybyś zareagował od razu i wezwał weterynarza to czy także by pomógł,teraz wiesz jak należy postępować w takich sytuacjach,samemu nie ma najmniejszego sensu ryzykować. Quote
Recommended Posts