marcink90 Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 Witam potrzebuje dokupić oleju na dolewke do ciągnika a nigdzie nie moge znaleźć litrowych są tylko 5l. A słyszałem że olej nawet jak stoi to po jakimś czasie traci swoje właściwości, czyli jak teraz wleje z 0,5l to po roku te 4,5l będzie się jeszcze nadawać czy nie? Moim zdaniem chyba tak ale wolę się upewnić bo szkoda drogi olej marnować Quote
izydor6280 Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 może gdyby stał kilka lat to coś tam by się stało, ale po roku nie będzie problemu Quote
przemek2092 Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 Myślę że nic sie nie stanie, olej traci swoje właściwości kiedy pracuje w silniku jednak kiedy jest w stanie spoczynku to nic sie nie stanie Quote
majk44 Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 Z tego co mi wiadomo, to olej po otwarciu opakowania po 2 latach traci swoje właściwości. Quote
Klamor74 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 ogólnie rzecz biorąc oleje typ mineralny czyli 15W-40 mają 5lat gwarancji producenta na jakość w nie otwartym opakowaniu żaden producent oleju nie podaje granicznej wartości użycia. Wiadomo że należy zawsze po otwarciu w miarę szczelnie zakręcić.oleje pół syntetyczne 10W-40 trwałość 5 lat gwarantowana nie mniej. syntetyki czyli 5W-30, 0W-40 są datowane np. Castrol 10lat takie informacje można znaleźć zazwyczaj na stronie producenta oleju. Oleje z beczki metalowej podaje się 3 lata od zalania na produktach zagranicznych jest to zazwyczaj np. batch 01.2013. Firma Valvoline 1 rok gwarancji od zakupu ale przechowywanie przez sklepy i dystrybutorów podaje 10 lat oleje silnikowe można podejrzeć valvolinepolska.pl/s,14,do_pobrania.html.Jako że jestem pracownikiem Działu technicznego sporej hurtowni przerabiałem te tematy i raz rozmawiając z gościem z Lotosa odnośnie ich produktów i terminów przydatności wspomniał że mają w dziale kontroli jakości taką beczkę 60L wyprodukowaną z 30 lat temu i co roku sprawdzają sobie ją to nie odbiega olej w niej od parametrów z jakimi była wyprodukowany poza tym że olej złapał trochę drobinek rdzy z beczki ale nadal jest w normie Quote
Recommended Posts