harnaś Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 Witam, jestem tu nowy;) chłoporobotnik małorolny, mam mały traktorek typu TV, pierwszy raz używam bron zębatych i coś za bardzo przód bron leci mi w dół, zapychają się. Czy należy ustawić tak aby brony były poziomo, czy przód lekko w górę, regulacji nie ma ale muszę jakoś przerobić bo brony staja dęba. Quote
henryk Posted August 18, 2014 Report Posted August 18, 2014 no ma się rozumieć jak przodem za mocno ryją to trzeba tak ustawić żeby nie ryły a więc przód lekko do góry,musisz po prostu wyregulować metodą prób i błędów-pozdrawiam Quote
harnaś Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 Metoda prób i błędów jest czasochłonna ale tak praktycznie to macie fabrycznie przód brony lekko w górę? Mam jeszcze pytanie odnośnie zębów brony, bo 2 rzędy jest takich podgiętych, mają być one z przodu czy z tyłu, bo pasują i tak i tak. obciąłem po jednym ogniwku łańcucha i jest właściwie poziom, żeby było w górę to dospawam te ogniwka z tyłu. Quote
Miki Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Wygięte zęby zapewne z gęsiostopkami mają być skierowane do przodu. Polecam także obciążyć tył brony np. ciężką oponą co zaskutkuje tym, że brona się tak szybko nie podniesie i będzie mogła agresywniej działać na glebę. Quote
massay1 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 I powinny być z tyłu. Proste z przodu bo nie wciągają bron w ziemię, krzywe z tyłu bo tył ma opory zagłębić się w grunt. Quote
henryk Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Metoda prób i błędów jest czasochłonna ale tak praktycznie to macie fabrycznie przód brony lekko w górę? Mam jeszcze pytanie odnośnie zębów brony' date=' bo 2 rzędy jest takich podgiętych, mają być one z przodu czy z tyłu, bo pasują i tak i tak. obciąłem po jednym ogniwku łańcucha i jest właściwie poziom, żeby było w górę to dospawam te ogniwka z tyłu.[/quote']no miałem na myśli jedno ogniwko wyżej lub dwa,ale widzę że już opanowałeś,jak mniemam za dużo czasu Ci to nie zajęło-pozdrawiam Quote
harnaś Posted August 19, 2014 Author Report Posted August 19, 2014 I powinny być z tyłu. Proste z przodu bo nie wciągają bron w ziemię' date=' krzywe z tyłu bo tył ma opory zagłębić się w grunt.[/quote'] To teoretycznie pasuje bardzo dobrze ale u mnie są zwykłe podgięte i jakbym ich odwrócił to zęby będą wygięciem do tyłu i tak chyba były założone oryginalnie, przejrzałem trochę zdjęć bron w necie i tam znalazłem- podgięte są przodu Quote
massay1 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 No widzisz a ja mam brony oryginał i z przodu są proste, cieńsze, krótsze i proste jeden rząd, drugi i trzeci trochę dłuższe wygięte a dwa ostatnie długie i wygięte. W ogóle nie znam pojęcia jak ustawianie bron. Zawsze idą prosto i równo dosłownie z linijką mierząc. Przód robi tylko górę, wpada to w dziury. Środek już wchodzi głębiej a tył z racji tego że ma tendencje do wychodzenia na górę musi być agresywnie podgięty. To konstrukcja brony ciężkiej z przed 25 lat. Sprawdza się bez dodatkowego obciążania. Patrząc na nowe brony to wala na łatwiznę i w większości zęby są takie same bez względu na podział ciężka lekka. Quote
Recommended Posts