Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega praca w gospodarstwie zmechanizowanym tak od strony obory.

Pytania dla wszystkich pewnie banalne ale ja bym się chciał dowiedziec.

W oborze jest robot.

# Jest on ustawiony np w jednym miejscu ? I podpędza się do niego krowy do dojenia ?

# Ile razy dziennie doi się krowy ?

# Jeśli obora jest ' na rusztach ' to ścieli sie pod krowy czy nie ?

# Jak się miesza pasze w paszowozie ? Są jakieś proporcje czy poprostu się wrzuca trochę tego trochę tego i gotowe ?

# Co jeszcze musi robić rolnik w gospodarstwie mlecznym ? Srutować zboże np i co jeszcze ??

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Posted

Marcin trochę mogę Ci pomóc:

Robot udojowy stoi w hali udojowej. Są dwa główne typy robotów. Robot rotacyjny(karuzela) krowy wchodzą na karuzelę i zajmują stanowisko z żłobem z paszą treściwą. Kiedy takie stanowisko podjeżdża do dojarza, ten zakłada na dojki automat który "ssie" mleko do czasu aż czujnik przepływu "widzi" mleko jeżeli nie to kończy pobieranie i zdejmuje automat z wymienia bądź też robi to dojarz. Stanowisko jedzie dalej a krowa jest wypraszana z karuzeli.

Drugi typ to tzw rybia ość proces udoju odbywa się podobnie z tym że stanowiska udojowe są nie ruchome i dojarz biega od krowy do krowy.

Na ruszta nie ścieli się słomy bo ruszta by się zapychały.

Paszę podaje się kilka razy dziennie w zależności od technologi żywienia. Każdy posiłek przygotowujesz wg określonej receptury. W wielkim skrócie przykładowo 300kg sianokiszonki 200 kiszonki z qq i 50 kg pasz treściwych( sruta zbożowa, gotowe pasze itd)

Dodatkowe prace to korekcja racic, usuwanie obornika , dezynfekcja aparatów udojowych prace ogólnoporządkowe.