Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam w tym roku planuję zasiac pszenicę ozimą na IV klasie.

Chcialbym uzyskac 6-8t/ha i dlatego mam kilka pytan?

jaki nawóz zastosować?

ile razy i w jakim terminie najlepiej nawozić?

oraz jakie opryski na chwasty?

DZIĘKUJĘ

Posted
ja kupiłem wczoraj pszenice paszową w centrali nasion i zanim ją zasieje mam zamiar wywieść obornik pole zaorać dobrze uprawić rozsiać polifoske 6 a na wiosne uzupełnić resztą nawozów ;) Pozdrawiam ;)
Posted
Witam. Ja sieje 200-250 kg polifoski 6 przed wyrabianiem pola a następnie wiosna 200kg saletry na początek później w fazie puszczania kolanek 150 kg i już jak się wykłosi to zależy od zboża to sieje 100-150 kg saletry znowu ale to nie zawsze jak jest gdzieś słabsza to sieje i do tego wczesna wiosna opryski na chwasty później w fazie puszczania kolanek na grzyba i antywlegaczem plus odżywka i to tyle. Plony wychodzą od 8-9 ton. Pozdrawiam
Posted

200kg/ha polifoski przedsiewnie

200kg/ha saletry amonowej w fazie krzewienia

wystarczy?

Co do nawozu npk to powinno być oki .Szkoda ,że nie znasz ph gleby ?Ja radził bym Tobie zastosować wapna granulowanego minimum 250hg na hektar .Wapno to jest tanie to nie przepłacisz ,a będziesz miał pewność ,że nie wystąpią niespodzianki ,bo owies toleruje niższe ph .