Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam czy ktos moze odpowiedziec na pytanie zawarte w temacie,ja chce jutro ale ciagle mam dylemat czy nie za wczesnie siew planuje miedzy 15-20 wrzesnia z drugiej strony wyjezdzam i pozniej tylko sobotami bede mogl cas zdzialac a nie wiadomo czy mi pogoda dopisze

Posted
Teraz w ziemi rozkładają sie resztki pożniwne i jeśli zrobisz orkę to wyrzucisz wszystko z powrotem na wierzch, wstrzymaj sie jeszcze bo robić orkę miesiąc przed siewem nie ma sensu ;) orka szybka uprawa i siew i najlepiej żeby w jak najkrótszym czasie te zabiegi agrotechniczne były od siebie ;)
Posted
Kolego ja od siebie mogę Tobie doradzić ,żebyś zachował odstęp od orki do siewu ponieważ ,jak wiesz w ziemi żyją bakterie i jak wyorasz beztlenowce to one giną tak jest zawsze ,a gleba na odtworzenie bakterii tlenowych potrzebuje ładnych kilku dni .Tak więc dwa tygodnie od orki o siewu wydaje mi się jak najbardziej wskazany .Ja sieję jęczmień ozimy 5 września .
Posted
w moim rejonie wlasnie tak zalecaja miedzy 15-20 wrzesnia pierwszy raz sieje jeczmien ozimy ale jak pogoda dopisze to za 2 tygodnie zasieje orke zrobilem w ubiegłą sobote