luki08 Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 Witam czy ktos moze odpowiedziec na pytanie zawarte w temacie,ja chce jutro ale ciagle mam dylemat czy nie za wczesnie siew planuje miedzy 15-20 wrzesnia z drugiej strony wyjezdzam i pozniej tylko sobotami bede mogl cas zdzialac a nie wiadomo czy mi pogoda dopisze Quote
Kimek Posted August 22, 2014 Report Posted August 22, 2014 ty chcesz teraz orać a planujesz siew 15-20 Powodzenia ci życzę Teraz to możesz podorywkę zrobić. Quote
przemek2092 Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 Teraz w ziemi rozkładają sie resztki pożniwne i jeśli zrobisz orkę to wyrzucisz wszystko z powrotem na wierzch, wstrzymaj sie jeszcze bo robić orkę miesiąc przed siewem nie ma sensu orka szybka uprawa i siew i najlepiej żeby w jak najkrótszym czasie te zabiegi agrotechniczne były od siebie Quote
rafaello3 Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 Kolego ja od siebie mogę Tobie doradzić ,żebyś zachował odstęp od orki do siewu ponieważ ,jak wiesz w ziemi żyją bakterie i jak wyorasz beztlenowce to one giną tak jest zawsze ,a gleba na odtworzenie bakterii tlenowych potrzebuje ładnych kilku dni .Tak więc dwa tygodnie od orki o siewu wydaje mi się jak najbardziej wskazany .Ja sieję jęczmień ozimy 5 września . Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Dokładnie jak piszą Przedmówcy,teraz nie ma za bardzo sensu orki ponieważ wszystko "wyjdzie" z powrotem spod ziemi,to żadne rozwiązanie a możesz sobie tylko zaszkodzić. Wstrzymaj się dwa tygodnie. Quote
simson54 Posted August 29, 2014 Report Posted August 29, 2014 po 15 to chyba za późno siać jęczmień zimowy ja mam zamiar na począdku września tak gdzieś koło 6 zasiać niektórzy już widze powoli ruszają a orke zrobiłem już i czekam Quote
luki08 Posted August 30, 2014 Author Report Posted August 30, 2014 w moim rejonie wlasnie tak zalecaja miedzy 15-20 wrzesnia pierwszy raz sieje jeczmien ozimy ale jak pogoda dopisze to za 2 tygodnie zasieje orke zrobilem w ubiegłą sobote Quote
Recommended Posts