kozik91 Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 W Brazylii rośnie produkcja biopaliwa z kukurydzy. Według jednej z brazylijskich firm w niektórych częściach tego kraju bardziej opłaca się produkować z kukurydzy niż z trzciny cukrowej.Ja myślę, że to jest całkiem ciekawe i dobre rozwiązanie, zwłaszcza że to idzie z plonów taniej kukurydzy. Co wy o tym myślicie? Quote
maciek199815 Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Z kukurydzy można zrobić bioetanol i biogaz. Bioetanol prawie nie opłaca się produkować bo ma małą efektywność energetyczną: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/efektywnosc-energetyczna-produkcji-etanolu/Na jedną tone kukurydzy przypada około 350 litrów gotowego etanolu.Biogazu z jednej tony kiszonki kukurydzianej można wyprodukować około (chyba, niepotwierdzone) 94 m3. Biogaz można produkować z odchodów zwierzęcych co jest bardziej etyczne (moim zdaniem).Nie popieram produkcji biopaliw z jedzenia. Quote
rafaello3 Posted August 25, 2014 Posted August 25, 2014 Uważam ,że produkcja bio-paliwa z kukurydzy ,czy ziemniaków jest bardzo dobrym pomysłem .Bardzo wielkim plusem było by wiele nowych miejsc pracy i pieniążki zostały by w naszym kraju ,a nie wypływały do Rosji między innymi .Nasza zależność od innych (import ropy naftowej i gazu) też wyglądała by inaczej .Jestem za takim rozwiązaniem . Quote
kozik91 Posted August 26, 2014 Author Posted August 26, 2014 rafaello takie rozwiązanie na pewno zadowoliłoby nie jednego Polaka,maciek199815 biogaz z odchodów zwierzęcych? muszę Ci powiedzieć, że nie słyszałem o tym, orientujesz się jak wygląda sytuacja produkcji biogazu z odchodów? Zaciekawiło mnie to Quote
Ulven Posted August 26, 2014 Posted August 26, 2014 kozik91 jedno Ci mogę powiedzieć, rozmawiając jakieś 4 lata temu z jednym rolnikiem z okolic Tarnowskich Gór, powiedział mi on że oddaje obornik z chlewni, jak się go pytałem to ma kilka set świń. Wracając do tematu powiedział mi że: "opłacalne dla nie go jest sprzedanie tego obornika bo wcale nie taka mała kasa z tego jest" Mówił że co tydz. przyjeżdżają tiry i zabierają, kasa na konto i tyle. Ale co potem się dzieję z tym obornikiem to możemy się już domyśleć. Quote
maciek199815 Posted August 26, 2014 Posted August 26, 2014 Kozik z 10 000 ton gnojowicy krów mlecznych otrzymasz ponad 112 tyś. m3 metanu. Czysty m3 metanu jest odpowiednikiem litra benzyny. http://biogazienergia.pl/kalkulator-obliczNa tej stronie masz wypisane:-Gnojowica bydlęca;-Gnojowica krów mlecznych;-Gnojowica świńska;-Gnojówka;-Obornik bydlęcy;-Obornik koński;-Obornik owczy;-Obornik świński;-Odchody drobiowe mokre ze ściółką;-Odchody drobiowe podsuszone;-Odchody indycze;czyli trochę tego jest. Quote
Recommended Posts