Jump to content

Recommended Posts

Posted

W Brazylii rośnie produkcja biopaliwa z kukurydzy. Według jednej z brazylijskich firm w niektórych częściach tego kraju bardziej opłaca się produkować z kukurydzy niż z trzciny cukrowej.

Ja myślę, że to jest całkiem ciekawe i dobre rozwiązanie, zwłaszcza że to idzie z plonów taniej kukurydzy.

Co wy o tym myślicie?

Posted

Z kukurydzy można zrobić bioetanol i biogaz. Bioetanol prawie nie opłaca się produkować bo ma małą efektywność energetyczną:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/efektywnosc-energetyczna-produkcji-etanolu/

Na jedną tone kukurydzy przypada około 350 litrów gotowego etanolu.

Biogazu z jednej tony kiszonki kukurydzianej można wyprodukować około (chyba, niepotwierdzone) 94 m3.

Biogaz można produkować z odchodów zwierzęcych co jest bardziej etyczne (moim zdaniem).

Nie popieram produkcji biopaliw z jedzenia.

Posted
Uważam ,że produkcja bio-paliwa z kukurydzy ,czy ziemniaków jest bardzo dobrym pomysłem .Bardzo wielkim plusem było by wiele nowych miejsc pracy i pieniążki zostały by w naszym kraju ,a nie wypływały do Rosji między innymi .Nasza zależność od innych (import ropy naftowej i gazu) też wyglądała by inaczej .Jestem za takim rozwiązaniem .
Posted

rafaello takie rozwiązanie na pewno zadowoliłoby nie jednego Polaka,

maciek199815 biogaz z odchodów zwierzęcych? muszę Ci powiedzieć, że nie słyszałem o tym, orientujesz się jak wygląda sytuacja produkcji biogazu z odchodów? Zaciekawiło mnie to ;)

Posted
kozik91 jedno Ci mogę powiedzieć, rozmawiając jakieś 4 lata temu z jednym rolnikiem z okolic Tarnowskich Gór, powiedział mi on że oddaje obornik z chlewni, jak się go pytałem to ma kilka set świń. Wracając do tematu powiedział mi że: "opłacalne dla nie go jest sprzedanie tego obornika bo wcale nie taka mała kasa z tego jest" Mówił że co tydz. przyjeżdżają tiry i zabierają, kasa na konto i tyle. Ale co potem się dzieję z tym obornikiem to możemy się już domyśleć.
Posted

Kozik z 10 000 ton gnojowicy krów mlecznych otrzymasz ponad 112 tyś. m3 metanu. Czysty m3 metanu jest odpowiednikiem litra benzyny.

http://biogazienergia.pl/kalkulator-oblicz

Na tej stronie masz wypisane:

-Gnojowica bydlęca;

-Gnojowica krów mlecznych;

-Gnojowica świńska;

-Gnojówka;

-Obornik bydlęcy;

-Obornik koński;

-Obornik owczy;

-Obornik świński;

-Odchody drobiowe mokre ze ściółką;

-Odchody drobiowe podsuszone;