Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Posiadam obecnie 9ha ziemi i 6ha łąk, obecnie obrabiam to 2ma Ursusami C-360 jeden zwykły drugi 3p. Ziemie mam ciężkie i chciałbym kupić jakiś ciągnik 4x4 do 35 tys zł. Myślałem nawet sprzedać jedną C-360 i kupić C-330 do jakiś lekkich prac. Nie mam pojęci co kupić czy coś z zachodnich ciągników czy pozostać przy krajowych lub czeskich maszyn? Ile koni powinien mieć na taki areał ciągnik 4x4? Co radzicie?

Posted

To napisz jeszcze jaki przedział mocy i z jakimi maszynami pójdzie (jaki chcesz duży agregat, pług, duża kosiarka rotacyjna jak tyle łąki, może prasa itp itd)

no i ja mając tą kase szedł bym w zachód ;)

Posted
Maszyny zostaną raczej od C-360 czyli pług 3 skibowy (może w przyszłości się zmieni na 4skibowy ale zależy od ciągnika), kosiarkę mam 1,65m z samaszu i jej nie zamierzam zmieniać, prase mam Krone KR125. Jestem z łódzkiego. O Zetorkach myślałem głównie o 7245 ale szczerze to taka druga C-360 z napędem i dobrą kabiną.
Posted

Ja osobiście polecam Ursus 4514 mam od 15 lat i się sprawuje bardzo dobrze, w tym roku zadziwił mnie bo pożyczyłem agregat ścierniskowy 3m 7 łap i dawał rade :D a ma tylko 68km :D do pług 3 mógłbyś doczepić 1 i masz już 4 :D Myślę, że bardziej opłaca się sprzedać jedną C360 i kupić MF255/ Ursus 3512 ma to około 45km do rozsiewania nawozów, opryskiwacza, rotacyjnej, przewracarek itp. jest idealny.

Polecam

Posted

Napiszę Ci tak ja w Polskie wysłużone sprzęty nie radziłbym Ci się pakować. Miałem Zetora 7211, Zetora 8145 - odpowiednik 914 i powiem Ci szczerze, że nie wróce do nich nigdy w porównaniu do zachodu to przepaść. Mam obecnie Renault 77.11 co prawda jest bez napędu ale wolę nią pracować jak nowym Majorem 80. Ja na Twoim miejscu poszukałbym jakieś Renaty 85.14 lub 95.14 do tej kwoty spokojnie powinieneś się zmieścić i kupić zadbany egzemplarz. A zobaczysz co to znaczy komfort pracy, rewers, malutkie spalanie, synchronizowana skrzynia biegów. Ja mogę śmiało polecić Renault...

W MFa serii 3XXX nie radziłbym Ci się pakować bo jest w nim sporo elektroniki a co za tym idzie jego budowa jest skomplikowana a naprawa kosztowna.