bulwer09 Posted August 26, 2014 Report Posted August 26, 2014 Witam. Planuję w przyszłości przejąć gospodarstwo, ale dopiero niedawno postanowiłem podjąć taki wybór. Nie ma jak na swoim i wiadomo że ma się pewną robotę Z racji, iż się nie interesowałem, a przejmę dopiero za 3lata, bo wybieram się na studia rolnicze wypadałoby powoli wszystko ogarniać I tu jest moje pytanie, czy macie jakieś linki, strony gdzie wszystko jest opisane od podstaw ? nawet co po czym siać, w jakich ilościach, chodzi głównie o gospodarstwo nastawione na produkcje mleczną. Niewielkie 13h, 10 krów dojnych i w chlewie kilka mniejszych sztuk. W wakacje planuje wyjeżdżać za granice żeby dobić do 15h ziemi. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted August 26, 2014 Report Posted August 26, 2014 Witam, dobrze trafiłeś bo sporo było już tutaj tego typu wątków więc dobrze poszukaj u nas na forum jeśli dalej będziesz miał pytania to pytaj poprzeglądaj sobie działy i na pewno znajdziesz odpowiedz a na początek wejdź w produkcje zwierzęcą Quote
kubusjettaII Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Rolnictwo to taka dziedzina gospodarki do której nie ma wzorów jak w matematyce. Tutaj nie da się przeczytać kilku czy kilkudziesięciu książek i posiadać wiedzy na tyle dużej żeby wiedzieć wszystko na temat uprawy ziemi, na pewno jakieś wiadomości teoretyczne wniosą, ale to nie to co praktyczne. Doświadczeni rolnicy to tacy którzy "od małego" wychowali się na roli i uczyli się wszystkiego OD PODSTAW...ale jak napisali koledzy dużo wiadomości znajdziesz na forum a jak czegoś potrzebujesz pytaj, bo kto pyta... odpowiedzi dostanie... Quote
bulwer09 Posted August 27, 2014 Author Report Posted August 27, 2014 ok, postaram się coś znaleźć Quote
bulwer09 Posted August 28, 2014 Author Report Posted August 28, 2014 przejrzałem jak na razie z 15 stron w dziale produkcja zwierzęca, skubie po trochu wiedzę i mam kilka pytań 1. chodzi o dotacje na młodego rolnika, z tego co czytałem niedawno żeby otrzymać dotację trzeba mieć ziemi ponad 10h, bo tyle mniej więcej waha się średnia z wszystkich województw ? Niby mam te 13h, ale koleś skończył studia rolnicze licencjackie i też ma ponad 10h ziemi i mimo złożenia wniosku został odrzucony. Czy są jeszcze jakieś dodatkowe kryteria ?2. U cielaków 2/3-tygodniowe występuje łzawienie oczu, niedawno zauważyłem też że u pewnej krowy też jest łzawienie ale nie aż tak widoczne. Czy może z tego wyniknąć coś groźnego ?3. Mam ziemię klasy III i IV więc problemów z uprawianiem być nie powinno mimo starego sprzętu ? Z tego co czytałem pod hodowlę krów mlecznych wyrośnie wszystko co będę potrzebował ?4. Ostatnie pytanie, czytałem o wysłodkach buraczanych, chodzi mi o suche wysłodki Toffi, z tego co widziałem w komentarzach wszyscy dają na sucho, żeby nie robić sobie roboty, ale pytałem się taty dlaczego moczy to powiedział że jak jest niedobór paszy, to krowy się lepiej zapychają i więcej mleka dają ? Quote
waldek2go Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 ad 1. co z tego że spełniał wymagania ale inni pewnie uzyskali więcej punktów i nie zmieścił się w gronie prawie 8 tys. szczęśliwców, ogólnie o ilości przyznanych punktów decyduje wykształcenie, poziom bezrobocia w regionie i ilość ha planowanego gospodarstwamógł też uzyskać równą ilość punktów z dolnej granicy tzn. 17,66 pkt. ale wniosek pewnie był złożony później niż inni no i niestety nie ma dotacji Quote
Maras24 Posted August 29, 2014 Report Posted August 29, 2014 Powiedzcie co trzeba zrobić aby przejść na KRUS? Przeprowadzam się na wieś i chciałbym przejść na KRUS, a nie być w ZUSie Quote
adam1208 Posted August 29, 2014 Report Posted August 29, 2014 Żeby przejść na krus musisz mieć przynajmniej 1ha ziemi na siebie. Quote
JoTeS Posted August 30, 2014 Report Posted August 30, 2014 Powiedzcie co trzeba zrobić aby przejść na KRUS? Przeprowadzam się na wieś i chciałbym przejść na KRUS' date=' a nie być w ZUSie[/quote'] Jeżeli jesteś w ZUSie to już "po herbacie" nie możesz przejść na KRUS. Quote
Recommended Posts