kozik91 Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Kupujecie mięso kozie albo owcze, ponoć odnotowano spadek importu do krajów UE tego produktu. A może sami hodujecie? Quote
Robert ;-) Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Kolego kozik te ankiety to ktoś ci zleca? Nasz kraj nie słynie ze spożycia takiego mięsa. Quote
garzew Posted August 27, 2014 Report Posted August 27, 2014 Nie nigdy nie próbowałem mięsa kozie czy choćby owczego. Za to częściej próbowałem mleka koziego czy np. serów owczych choćby słynne oscypki Quote
kozik91 Posted August 28, 2014 Author Report Posted August 28, 2014 jeśli chodzi o hodowle, to przecież w Polsce ludzie mają owce i co częściej się spotyka kozy. Co prawda hodowla ta przeznaczona jest na mleko czy wełnę a nie na mięso ale hodowla jest. Oscypki są mega dobre, a najbardziej lubię grillowane z jakimś dżemem czy żurawiną Quote
przemek2092 Posted September 1, 2014 Report Posted September 1, 2014 Jednak na wsi dość rzadko słyszy sie o tych zwierzakach prędzej usłyszę o króliku, pewnie dlatego że po prostu łatwiej go przyrządzić czy jest prosty w chowie Quote
lottomito Posted September 1, 2014 Report Posted September 1, 2014 Miałem przyjemność skosztować mięsa baraniego parę razy. Musi ono być jednak dobrze przyrządzone bo inaczej smakuje gorzej niż trampek. Nie pamiętam nazwy pensjonatu w Nidzicy koło Czorsztyna ale gość zaserwował nam mega pyszne kotlety z baraniny. Quote
Miki Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 Ja osobiście miałem wielokrotnie kosztować mięsa koziego i bardzo mi odpowiada. Ale warto je np. zmieszać z wieprzowiną bo co dla niektórych może być za suche. Quote
kozik91 Posted September 24, 2014 Author Report Posted September 24, 2014 ja baraninę jadłem w Zakopanym, było to mięso zmielone, ile tam barana było to nie wiem ale jak pamiętam byłem zadowolony ze smaku mięsa, pewnie było to mięso pomieszane z innym bo nie było suche. Quote
Tomek19 Posted October 8, 2014 Report Posted October 8, 2014 mięso owcze jest bardzo smaczne, a jeśli ktoś jeszcze przyrządzi danie po mistrzowsku, to palce lizać niejednokrotnie jadłem baraninę w Zakopanem, i nie jakieś mieszanki mięsne, ale u zaufanych osób, jak dla mnie pycha pod każdą postacią. Kolego Kozik, suche to ono nie jest, tylko to kwestia serwowania, i doprawiania tego mięsa:) Quote
didia12 Posted October 9, 2014 Report Posted October 9, 2014 Nie próbowałam jeszcze baraniny ale podobno mięso baranie trochę śmierdzi? To prawda, czy to może być spowodowane? Quote
kozik91 Posted October 10, 2014 Author Report Posted October 10, 2014 Tomek19 może polecisz jakąś fajną restauracje, która dobrze serwuje ten gatunek mięsa. planuje zimą jechać to będę miał okazje spróbować Quote
Tomek19 Posted October 10, 2014 Report Posted October 10, 2014 kilka ładnych lat jeżdżę do Zakopca i chodzę do trzech karczm, pierwsza to najstarsza w zakopanem Karczma u Wnuka, na prawdę dbają i strzegą jak oka w głowie tradycji, ta karczma jest pokoleniowa, już któreś z kolei pokolenie prowadzi tą karczmę, nigdy nie miałem do niej zastrzeżeń a znajduje się ona przy ul Kościeliskiej, w okolicy starego cmentarza Na pęksowym brzysku. Druga Karczma to Karczma Bacówka, ul Krupówki 61, miła obsługa:) i w ogóle wszystko mi się tam podoba, i co wieczór jak w wiekszości karczm od godz 18 do 22 gra na żywo kapela góralska:). tutaj fajny link do tej karczmy podam:) http://www.zakopane-bacowka.pl/ . Trzecia karczma to karczma u sabały też bardzo miła i przyjazna atmosferka:) proponuję odwiedzić każdą z tych trzech i osobiście sobie wyrobić zdanie na ich temat:)Życzę udanego pobytu i wypoczynku w Zakopanem:) Ja zawsze będę tam wracał tam człowiek czuje że żyje, tutaj czas dla człowieka zatrzymuje się w miejscu:)Didia:) jadłem mięsko i absolutnie niczym mi nie śmierdziało:) to na prawdę kwestia doprawienia mięsa:) Quote
kozik91 Posted October 13, 2014 Author Report Posted October 13, 2014 Tomek19 dzięki za informacje, na pewno odwiedzę te miejsca Myślę podobnie jak Ty, że Zakopane to fajne miejsce pobytu, moja znajoma natomiast twierdzi, że Zakopane jest przereklamowane, ja się kompletnie z tym nie zgadzam Quote
lottomito Posted October 13, 2014 Report Posted October 13, 2014 Co do zapachu mięsa baraniego to owszem smierdzi ale mięso z starego tryka podobnie jak i z capa czy knura. Zakopane tak ale tylko jako baza relaksu wieczornego. Noclegu warto poszukać w okolicy Zakopanego i bliżej mniej zatłoczonych szlaków. Quote
Tomek19 Posted October 15, 2014 Report Posted October 15, 2014 Nie zgadzam się z Tobą lottomito, wystarczy trochę się wytężyć i wręcz kilometr od krupówek można wyszukać oazę spokoju, i nie prawdą jest że tylko jako relaksu wieczornego, po prostu trzeba sobie umieć zorganizować pobyt, tyle razy już tam byłem, i zawsze będę wracał, i nigdy się nie nudziłem, nawet w najbardziej deszczowy dzień ! Po co szukać noclegu na zadupiach, skoro można bez mała w centrum wynająć pokój i mieć spokój od zgiełku, na prawdę tylko odrobina wysiłku i dobrych chęci:) Quote
lottomito Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 Każdy lubi co innego:) Mnie nie odpowiada w Zakopanym. Quote
Tomek19 Posted October 16, 2014 Report Posted October 16, 2014 jak to się powiada o gustach się nie dyskutuje:) bo każdy lubi co innego:) Quote
poqwe Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Bo co tu się rozwodzić na temat miesa, które i tak rzadko mamy okazję jeść Quote
Tomek19 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 dlaczego rzadko?) coraz częściej jest w sklepach spotykane:) tylko jego ceny potrafią być zawrotne:( Quote
rolnik515 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Te mięsa są mega dobre i mega drogie u nas w skupie 10zł/1kg a jeśli kupujesz to 12zł/1kg:rolleyes: Niewiem jak z kozim czy ktoś by mi napisał? Quote
Tomek19 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 to powiem Ci że bardzo niska cena w Twoich stronach, owcem żywca w mojej okolicy kupi się za 10 zł ale w sklepie mięso kosztuje drugie tyle:(a propo Ty mówisz o cenach skupowych:) a nie sklepowych:) Quote
Amelia83 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 U mnie na wsi baraniny w sklepie się nie znajdzie,więc nie wiem nawet ile kosztuje. Za to do nas zgłaszało się wielu chętnych na kg czy 2 kg i chętni sami cene proponowali.Najczęściej 20-25 zł za kg.I zdziwieni byli,że nie sprzedajemy Quote
Tomek19 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 ludzie różnie mówią o mięsie baranim, a w brew pozorom jest bardzo smaczne i drogie. Quote
Amelia83 Posted October 20, 2014 Report Posted October 20, 2014 Tomku każde mięso jest smaczne dla jego smakosza Baranina jest specyficzna ,co nie znaczy,że jest niesmaczna.Znam takich co się zachwycają tym mięsem i takich,którzy do ust nie wezmą i koniec.A koźlęcina smakiem podobna do jagnięciny.No przynajmniej dla mnie. A cena,którą mnie proponowano wydawała mi się za wysoka.Przez moment to nawet korciło trochę sprzedać,ale szybko z pomysłu zrezygnowałam.Hoduje dla siebie i tak zostanie. Quote
Recommended Posts