JoTeS Posted September 3, 2014 Report Posted September 3, 2014 Chciałbym Was prosić o radę.Rozglądam się za kawałkiem ziemi, na co zwrócić uwagę przy kupnie. Czy zdarzają się oszustwa na klasie, czy zatrudniać geodetę, kamienistość gleby też pewnie ma jakiś wpływ na jakość, podobnie jak to czy jest obrabiana?Jeżeli chodzi o wielkość to planujemy na początek kupno około 1 ha.Pewnie macie wiele doświadczeń...czasu mniej, ale jakby ktoś chciał się podzielić byłbym wdzięczny...pozdrawiam Quote
garzew Posted September 3, 2014 Report Posted September 3, 2014 Z klasą ziemi to różnie bywa i warto samemu dobrze to sprawdzić. W większości jeszcze przypadków dane w urzędzie ewidencji gruntów pochodzą z przed 50 lub więcej lat, często te informacje były zapisywane wg. uznania obecnych urzędników i np. klasa 4 w jednym regionie może znaczyć co innego w innym. Quote
przemek2092 Posted September 3, 2014 Report Posted September 3, 2014 Dokladnie kolego, to co na papierku czasem nie odzwierciedla tego co jest na prawdę, dobrze jest taki kawałek wcześniej mieć na oku i obserwować jak zachowuje sie ziemia w uprawie i w jakich warunkach nie porywać sie od razu tylko dokładnie przebadać sprawę Quote
JoTeS Posted September 3, 2014 Author Report Posted September 3, 2014 No właśnie tylko, że z tym przypatrywaniem jest kłopot, pole będzie oddalone od mojego miejsca zamieszkania o kilkadziesiąt kilometrów. Quote
TomekW Posted September 4, 2014 Report Posted September 4, 2014 to rzeczywiście może być problemem.Ale tak jak mówi przemo, najlepiej jest wcześniej obserwować - ja tak zrobilem kilka lat temu i kupiłem całkiem dobre pole. Quote
JoTeS Posted September 4, 2014 Author Report Posted September 4, 2014 Znalazłem takie ogłoszenie:Do sprzedaży ziemia orna ( cały czas uprawiana). Ziemia w kształcie prostokąta. Grunty orne klasa IIIa o pow. 0,47 grunty orne klasa IVa o pow. 0,58 oraz rowy 0.080. Łączna pow. 1.13 ha. Cena 28 tys.zł Martwi mnie tylko fakt bliskiej odległości od Wisły, klasa ziemi nie jest najgorsza, no i nie leży odłogiem... Quote
przemek2092 Posted September 4, 2014 Report Posted September 4, 2014 I cena jak na ceny w mojej okolicy jest bardzo atrakcyjna a jak z Wisłą jest w tym miejscu ? jakieś podtopienia występują ? ewentualne zabezpieczenia ? Quote
JoTeS Posted September 5, 2014 Author Report Posted September 5, 2014 Tak cena wygląda zachęcająco aczkolwiek to Żuławy i do Wisły dwa kilometry...Ogłoszenie wisi od dwóch lat, coś musi być nie tak z tą ofertą. Quote
JoTeS Posted September 6, 2014 Author Report Posted September 6, 2014 Witam!Byłem dzisiaj na miejscu zobaczyć to pole, rozmawiałem z gospodarzem z sąsiedztwa. W trakcie naszej rozmowy użył sformułowania , że to piaski. Właścicielka nie żyje, a córka siedzi w Stanach.Ziemia leży odłogiem...wygląda przygnębiająco.http://images67.fotosik.pl/155/8c5d660b50ec4204m.jpg http://images67.fotosik.pl/155/ff5f0314b412f9aam.jpgO widzę, że mój czworonóg już się swojsko poczuł, oczywiście na tym sąsiednim gładziutkim. Jest tam pozostałość jakiegoś zboża chyba pszenżyto, bo kłos taki okrągły z różnej maści chwastami. Co o tym myślicie? Pozdrawiam Quote
Recommended Posts