Jump to content

Piaszczyste gleby 5-6kl, czym podsypać przed jesiennym siewem pszenżyta?

Recommended Posts

Posted

Jestem początkujący, a ziemię trzeba uprawiać, poradźcie mam słabe piaszczyste gleby czym wzmocnić, jaki dać nawóz żeby nie zaszkodzić,może podlać gnojowicą bo chciałbym niedługo posiać pszenżyto, pole mam już zaorane tylko co teraz?

Posted

Na pszenżyto to słaba ziemia jak już to owies żyto nawóz PK -N dawka startowa co do ilości to na takiej glebie ile

byś nie dał to i tak będzie mało dobre efekty daje obornik gnojowica !

Posted
Dzięki za podpowiedź,no coś muszę zrobić,gnojowica się znajdzie ale owies to raczej siać na wiosnę? Dałem trochę w tym roku pod ziemniaki Irge ,obornika i na tych piachach porosły bardzo duże,ale muszę posiać trochę zboża, no pomyślę,a czy dać na te pole wapna? czy to coś pomoże?
Posted
Najlepiej obornik (no ale już zaorałeś) bo nie dość, że gleba będzie nawieziona to jeszcze systematycznie poprawisz strukturę gleby. Ale też nie zapomnij o wapnowaniu.
Posted
Kolego pomysł z zasiewem pszenżyta ozimego na tak słabej glebie jest słaby .Posiadam też taką ziemię i powiem Tobie z doświadczenia ,że zawsze pszenżyto na piaskach nie domagało i w rezultacie słabo sypało .Ważnym składnikiem na takich piaskach jest w miarę odpowiedni skład PK bez tego nie ma co szaleć z pszenżytem .Ja bym na Twoim miejscu zasiał żyta może być hybryda .Pszenżyto jare na takiej słabej ziemi o wiele lepiej sobie radzi .Pozdrawiam .
Posted
Witam ,no dzięki wszystkim za dobre rady,poczytałem, posłuchałem,pomyślałem i: kupiłem wapna i nawozu pod korzeń dziś posiałem,a jak, ale pszenżyto na zimę 1,50 ha zobaczymy co z tego będzie na wiosnę,ale dowiedziałem się że na takie gleby dobrze by było zasiać łubin ,co wy na to siał ktoś? i z jakim efektem? Będę eksperymentować:)
Posted
Kolego podzielę się z Tobą moimi obserwacjami i eksperymentami ,żebyś nie stracił .A więc łubin jest oki ,ale nie licz na plony .Ja na takiej słabej ziemi sieję żyto ,owies i łubin ,ale z łubinem kończę po tym roku ,bo nie będę większość czasu spędzał na polu sarny goniąc ,mimo ,że większość pola mam ogrodzonego siatką .Za łubin w plonie głównym będę siał łubin gorzki na poplon i na zimę go zaoram ,a na wiosnę mogę zasiać owsa , pszenżyta jarego .W tym roku pszenżyto jare sypało mi super na słabszej glebie mimo suszy ogromnej ,to pszenżyto spisało się na medal .Tak więc mój pomysł jest taki jak wyżej .Żyto (może hybryda ) poplon owies ,lub pszenżyto jare i ponownie żyto .Zastanawiam się też nad zasianiem słonecznika na kiszonkę dla opasów .Pozdrawiam.
Posted
O ten słonecznik mi się podoba,sąsiad zasiał teraz na jesień i już mu pięknie powschodził i na pewno jeszcze zdąży go zebrać ,nie pomyślałem, bo mogłem i ja go zasiać, dzięki bardzo za rady i podpowiedzi.No nic małymi kroczkami do przodu i ja może w końcu rozgryzę te swoją ziemię:) Pozdrawiam.
  • 1 month later...
Posted
W tym roku na 4 i 5 klasie zebrałem 7,2tony pszenicy ozimej z hektara, ale to był rezultat dziwnego roku bez zimy i z dużą ilością wody w okresie nalewania ziarniaków, więc i plon był. Jeśli uregulujesz PH ziemi w granicach 4,9 - 5,5 możesz spróbować posiać pszenicę bo teraz na żyto jest już troszeczkę za późno...