damianluzak2 Posted September 5, 2014 Report Posted September 5, 2014 Witam! Jaki ciagnik polecacie?Głównie bedzie pracował z Turem więc musi mieć rewers i być zwrotny.Moc około 80km tak żeby radził sobie bez problemu z przysłowioowym pługiem 4 skibowym. Interesuja mnie głównie zachodnie maszyny Quote
Rolnik7343 Posted September 5, 2014 Report Posted September 5, 2014 John deere, New holland, Kubota duzo tego jest co sie konkretnie interesuje ? jaka marka ? Quote
damianluzak2 Posted September 5, 2014 Author Report Posted September 5, 2014 Podobają mi sie fergusony 3060 ale są różne opinie na temat skrzyń biegów, więc moje pytanie czy ktoś poleci jakąś inną marke?mam MTZ 82 z turem ale chce go sprzedać, dołożyć i kupić ciągnik z turem do 55 tys. Nie interesuja mnie żadne zetory, ursusy itp. Quote
izydor6280 Posted September 5, 2014 Report Posted September 5, 2014 renault na silniku MWMTwoje wymagania spełniałby model 106 Quote
damianluzak2 Posted September 5, 2014 Author Report Posted September 5, 2014 A w razie coś jak z częściami do nich? Wolałbym silnik 4 cylin. Quote
michael00ursus Posted September 5, 2014 Report Posted September 5, 2014 Witam. Polecam ci ciągnik Massey ferguson serii 3060 lub 3070 ale jak mówisz ze tak do 55 tys to polecam ci rowniez serie 6130 lub 6140 u mnie maja te ciągniki i sa bardzo zadowolenie a maja co robić te ciągniki i nie maja awarii. Pozdrawiam Quote
damianluzak2 Posted September 6, 2014 Author Report Posted September 6, 2014 Na serie 6 troche brakuje kasy ponad 60 tys bym musiał mieć. A ile moze spalić taki 3060 w pracy z Turem i przy transporcie? Quote
Rolnik7343 Posted September 6, 2014 Report Posted September 6, 2014 A moze bez rewersu ? Ja osobicie posiadam ciagnik bez werersu z turem i jak sie przyzwyczaisz to nie potrzebny rewersPolecam Zetora 7341 krótki przud zwrotny Quote
Miki Posted September 7, 2014 Report Posted September 7, 2014 Zerowy komfort przy dłuższej pracy i nie chce słuchać, że jest dobrze bo najwyraźniej nie masz porównania. Ja bym się zastanowił nad Valtra 6200 Mezzo. Quote
damianluzak2 Posted September 7, 2014 Author Report Posted September 7, 2014 Bez rewersu nie chce. Wujek ma zetora 7745 z turem i moim zdaniem ten ciągnik nie daje sie do tura gdyż ''rzuca'' go na wszystkie strony. Moim zdaniem jest za wąski. Ja mam Mtz i o wiele sie lepiej nim robi tylko te jego biegu wkurzają. A poza tym szukam ciągnika zachodniego. Zadnych ursusów i zetorów. Quote
kubusjettaII Posted September 13, 2014 Report Posted September 13, 2014 jak nie ursus i zetor a zachodnie to według moich upodobań brałbym fendt, renówka (oba mają silniki tego samego producenta) lub deutz. Quote
damianluzak2 Posted September 22, 2014 Author Report Posted September 22, 2014 No ale o ile są droższe od MF i Fergusona można znaleźć z klimą. Quote
Luke16 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Ursusa i zetora to sobie odpuść na dzień dobry i w ogóle każdy jeden ciągnik bez rewersu... Szukaj czegoś z zachodu... Podobno Same, DF i Lamborghini mają bardzo dobry skręt a co za tym idzie są dobre do ładowacza... Ogólnie szukaj czegoś zachodniego z rewersem i nie ważne jakiej marki ale liczy się stan.... A przede wszystkim szukaj ciągnika bez ładowacza a ładowacz później dokup... Będzie mniej wyeksploatowany... Quote
Rolnik7343 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Nie polecam Same one mają "Plastikowe tryby w skrzyni" Quote
Mikruss Posted September 28, 2014 Report Posted September 28, 2014 bardzo ciekawe opinia Rolnik7343...Jestem ciekaw czy to twoje zdanie czy kogoś tam co się skrzynia kiedys posypała bo zalał hipolu do skrzyni jak do zetora i sie posypało...Jeździłem troche same, w okolicy jest ich różnej maści kilkanaście sztuk i akurat skrzynie biegów (nawet te automatyczne) to pancerne sa, nic się nie dzieje, czy to same Laser, Explorer, Silver czy tez Rubin. Wszystkie te modele są w promieniu 2 km ode mnie u moich znajomych i jak wspomniałem skrzynia to najmocniejszy element w tym ciągniku chyba:p Quote
damianluzak2 Posted October 7, 2014 Author Report Posted October 7, 2014 Panowie a co powiecie o Renault 90-34? Jest ich pełno w internecie i mozna ładnego wyrwać za 40 tys. Ktoś używa takiego? Jak się spisuje? Quote
izydor6280 Posted October 7, 2014 Report Posted October 7, 2014 renie trzymają cenę, a nawet od kilku lat nieznacznie ona rośnie, wystarczający argument powiem tak, mało kto bedzie narzekał na renault na MWM-ie jesli kupi zadbany egzemplarz i potrafi jeżdzić takim ciągnikiem, każdy Ci powie że spalanie niskie, duży udźwig i dość komfortowy jak na swój rocznikpolecam szukac w kabinie wysokiej, czyli TX, chyba że będziesz pracował w budynkach, wtedy tylko RS jeśli może byc kilka lat starszy popatrz jeszcze na 95.14 Quote
damianluzak2 Posted October 7, 2014 Author Report Posted October 7, 2014 A jak w nich z komfortem pracy? Biegi są zwykłe czy synchronizowane? Jaki ma skręt? i jak spisuje się w pracy w polu i w transporcie? Quote
izydor6280 Posted October 10, 2014 Report Posted October 10, 2014 komfort pracy dość dobry jak na te lata, grzanie i nawiew, czasem nawet klima, co prawda są dośc wysokie i troche trzesie po dołach, ale coś za cośskrzynia synchronizowana oczywiście, nowsze modele powinny mieć mniejszy promień skrętu, w .14 jednak jest dośćsuży i trzeba sie nakręcić, szczególnie 6cyl.praca to sama przyjemność, między innymi dzięki rewersowi Zobacz jeszcze Ceresa 85 lub 95, myślę że to będzie najlepszy wybór w tych pieniądzach Quote
Rolnik7343 Posted October 12, 2014 Report Posted October 12, 2014 bardzo ciekawe opinia Rolnik7343...Jestem ciekaw czy to twoje zdanie czy kogoś tam co się skrzynia kiedys posypała bo zalał hipolu do skrzyni jak do zetora i sie posypało...Jeździłem troche same' date=' w okolicy jest ich różnej maści kilkanaście sztuk i akurat skrzynie biegów (nawet te automatyczne) to pancerne sa, nic się nie dzieje, czy to same Laser, Explorer, Silver czy tez Rubin. Wszystkie te modele są w promieniu 2 km ode mnie u moich znajomych i jak wspomniałem skrzynia to najmocniejszy element w tym ciągniku chyba:p[/quote'] Znajomy kupił nowego same i pojechał na pole siac i pole jak pole mia ł troche błoto to zaczoł mu sie kopac i próbował wyjechac i prubował do przodu do tyłu itd i sie sprzynia posypała Quote
Mikruss Posted October 13, 2014 Report Posted October 13, 2014 to trzeba bylo sie go spytac jak wpinał biegi, a skoro sie zakopal to pewnie przód tyl ze zgrzytem...to trzeba bylo sie go spytac jak wpinał biegi, a skoro sie zakopal to pewnie przód tyl ze zgrzyte Quote
damianluzak2 Posted October 13, 2014 Author Report Posted October 13, 2014 A jeszcze takie pytanie. Mój Mtz 82 radzi sobie bez problemu z pługiem 5 skib. I pytanie czy owa renówka 80km da rade czy troche za słaba będzie? Quote
izydor6280 Posted October 13, 2014 Report Posted October 13, 2014 ale 5x25 czy 5x50 ?do takiej reni 3 w obrocie 40-50cm na skibe Quote
damianluzak2 Posted October 13, 2014 Author Report Posted October 13, 2014 5x35 chyba. To jest stary pług 3 skibowy od 60-tki i dospawane 2 skiby Takie kombinowanie z braku funduszy na nowy Quote
izydor6280 Posted October 14, 2014 Report Posted October 14, 2014 wszystko zależy od ziemi i terenu, zawsze możesz odkręcić jeden korpus, bo te "pługi" ciężko idą Quote
Recommended Posts