Lillas Posted September 7, 2014 Report Posted September 7, 2014 Witam. przybyłem na forum z pytanie, czy kupić mf 255 czy remontować "ciapka". posiadam 20ha głównym ciągnikiem jest 3p a 330 był "pomocnikiem" no i tak sie zdarzyło że zaczął się psuć, psuć no i teraz już jest problem aby go odpalić, według moich obliczeń trzeba w niego władować 5 tys złotych, jak nie więcej, no i teraz nie wiem czy sprzedać 30tkę i kupić mf, czy może wyremontować ciągnik. dodam że przyjeżdża do mnie bratanek w wolnym czasie i zawsze mi pomaga jeździliśmy w dwa, a teraz nie mamy jak, no i takze 3p sobie nie radzi, np łąki mamy oddalone o 7km, tak jeździłem sam, a że bratanek w tym roku zdaje prawo jazdy to moglibyśmy w 2 jeździć. proszę o odp, z góry dziękuje. pozdrawiam Quote
adam1208 Posted September 7, 2014 Report Posted September 7, 2014 A to co się dzieje z c330 że nie pali ? Jakbym był na Twoim miejscu to wpakowałbym te 5tyś w remont c330 - jak wyremontujesz będziesz wiedział co masz a jak kupisz drugi ciągnik to możesz dokładać do niego cały czas.Za 5 tyś to można c330 zrobić konkretnie, no chyba że chcesz nową kabine i opony to musisz troche dołożyć Quote
majk44 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 WitamNie wiem co chcesz remontować w C330, ale;- silnik po kapitalnym remoncie (na wymianę) koszt ok. 3 tyś- remont skrzyni biegów 650 zł (tyle zapłaciłem za wymianę wszystkich łożysk i kilku trybów)- tarcze sprzęgłowe ok 100 zł- pompa podnośnika ok. 150 - 200 zł.Jeżeli opony masz jeszcze w miarę dobre , to taniej i pewniej wyjdzie Ci remont niż zakup innego.Ktoś kiedyś mi powiedział mi;- Nikt nie remontuje sprzętu aby go później sprzedać.Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 majk44 powiedz mi co robiłeś w samym silniku że remont wyszedł 3 tyś ?? Quote
majk44 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Ja akurat silnika nie naprawiałem. Natomiast przeglądałem różne oferty firm które oferują silniki po kapitalnym remoncie (na wymianę za stary) w cenie ok, 3- 3,5 tyś. Zresztą czasami można kupić (z AMW) agregat prądotwórczy , który jest napędzany silnikiem od c330 , praktycznie bez przebiegu. Oczywiście można samemu pobawić się w remont (kwestia jakie kto ma zdolności i możliwości) i wtedy remont wyjdzie zdecydowanie taniej , no chyba że wał i stopy są wybite to wtedy robią się schody. Quote
Lillas Posted September 9, 2014 Author Report Posted September 9, 2014 uwierzcie mi że że w sam silnik wpakuje z 2.5 do 3 tys, + skrzynia, wałek, opony, itp itd, no tak lepiej zainwestować i wiedzieć czym się jeździ, ale patrząc z drugiej strony gospodarstwo będzie się rozwijać, i jakiś mocniejszy ciągnik od tego 330 by się przydał Quote
kubusjettaII Posted September 13, 2014 Report Posted September 13, 2014 uwierzcie mi że że w sam silnik wpakuje z 2.5 do 3 tys' date=' + skrzynia, wałek, opony, itp itd, no tak lepiej zainwestować i wiedzieć czym się jeździ, ale patrząc z drugiej strony gospodarstwo będzie się rozwijać, i jakiś mocniejszy ciągnik od tego 330 by się przydał[/quote'] a więc uważam że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie jeśli masz w planach rozwój. Tylko nie sztuką jest sprzedać, sztuka kupić ale żeby nie było takie samo lub gorsze. Jak napisał Majk44 nikt nie sprzedaje wyszykowanego tylko raczej "wypicowanego" Quote
Recommended Posts