Jump to content

Recommended Posts

Posted
Lubofoskę 200 kg na ha .Za bardzo nie mam ochoty inwestować w nawozy ponieważ pole pod oziminy (pszenżyto )mam po jęczmieniu jarym ,gdzie wcześniej była kuku na ziarno ,na oborniku .Tak więc trochę już w glebie jest zapasu .Natomiast pod żyto pole mam po łubinie i też ograniczam nawożenie .Pozdrawiam .
Posted

Ug max zastosowałam po raz pierwszy, do tej pory zbieraliśmy słomę ponieważ chodowaliśmy świnki, obecnie nie trzymam żadnych zwierząt więc już nie mam obornika.

Pozdrawiam

W tamtym roku kupiłam pszenicę z centrali i plonie nie były jakieś super, w tym roku chcę powtórzyć zasiew pszenicy ozimej dlatego chciałabym się poradzić czym tu jeszcze podsypać ;) Pozdrawiam

Posted

Ja się nie dziwię ,że plony były przeciętne skoro centrala zaopatruje się w materiał siewny u rolników co mają gorsze zboże od mojej paszówki .Nie stosują zmianowania ,a tym bardziej ograniczają ochronę chemiczną(widzę to co rok ) .Ja kupuję materiał siewny z wielkotowarowego gospodarstwa i mam wgląd co i jak u nich wygląda .

co do nawożenia ,to zawsze warto badać ziemię ,żeby nie inwestować za wiele w nawóz nie potrzebnie .Ja na wiosnę stosowałem z Rosji NPK pod kukurydzę ( a wiadomo ,że kukurydza ma wysokie wymagania pod tym względem) i ten nawóz ma taki sam skład jak polifoska 6 oczywiście kosztuje sporo miej Uważam ,że 300kg takiego nawozu powinno być oki ;).Ja nie sieję pszenicy ,bo na paszę nadaje się super pszenżyto i poprzedniej jesieni wykonałem 2 zabiegi zasilające siarczanem magnezu plus ekolist i 5 kg mocznika na ha .Pszenżyto mi sypało ponad 7 ton mimo 2 miesięcznej suszy .Pozdrawiam .