prometeusz Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Jakie nawozy stosujecie przedsiewnie w oziminach? Jakieś jednoskładnikowe czy może wieloskładnikowe? Ja w tym roku myślę aby zastosować sól potasową z superfosfatem prostym. Quote
simson54 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 ja polifoske 6 i wapmag pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Lubofoskę 200 kg na ha .Za bardzo nie mam ochoty inwestować w nawozy ponieważ pole pod oziminy (pszenżyto )mam po jęczmieniu jarym ,gdzie wcześniej była kuku na ziarno ,na oborniku .Tak więc trochę już w glebie jest zapasu .Natomiast pod żyto pole mam po łubinie i też ograniczam nawożenie .Pozdrawiam . Quote
agnes110580 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 Witam co proponujecie pod pszenicę ozimą? Słoma została opryskana ugmax. Jaki terazzastosować nawóz, nie posiadam obornika. Quote
rafaello3 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 Cześć agnes110580 ten UG max od kiedy stosujesz i czy są rezultaty na słomie ?.Pozdrawiam . Quote
agnes110580 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 Ug max zastosowałam po raz pierwszy, do tej pory zbieraliśmy słomę ponieważ chodowaliśmy świnki, obecnie nie trzymam żadnych zwierząt więc już nie mam obornika.PozdrawiamW tamtym roku kupiłam pszenicę z centrali i plonie nie były jakieś super, w tym roku chcę powtórzyć zasiew pszenicy ozimej dlatego chciałabym się poradzić czym tu jeszcze podsypać Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 Ja się nie dziwię ,że plony były przeciętne skoro centrala zaopatruje się w materiał siewny u rolników co mają gorsze zboże od mojej paszówki .Nie stosują zmianowania ,a tym bardziej ograniczają ochronę chemiczną(widzę to co rok ) .Ja kupuję materiał siewny z wielkotowarowego gospodarstwa i mam wgląd co i jak u nich wygląda .co do nawożenia ,to zawsze warto badać ziemię ,żeby nie inwestować za wiele w nawóz nie potrzebnie .Ja na wiosnę stosowałem z Rosji NPK pod kukurydzę ( a wiadomo ,że kukurydza ma wysokie wymagania pod tym względem) i ten nawóz ma taki sam skład jak polifoska 6 oczywiście kosztuje sporo miej Uważam ,że 300kg takiego nawozu powinno być oki .Ja nie sieję pszenicy ,bo na paszę nadaje się super pszenżyto i poprzedniej jesieni wykonałem 2 zabiegi zasilające siarczanem magnezu plus ekolist i 5 kg mocznika na ha .Pszenżyto mi sypało ponad 7 ton mimo 2 miesięcznej suszy .Pozdrawiam . Quote
agnes110580 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 super, wielkie dzięki:)jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to bardzo proszę Quote
Recommended Posts