kozik91 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Jak wyglądają wasze jabłka? bo moje w tym roku coś są małe, nie wiem czy może dlatego ze drzewo stosunkowo jest już stare czy może jednak to inna przyczyna? Quote
rafaello3 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Rozumiem ,ze te jabłka masz na własną konsumpcję ?.Moje jabłka są średnie nie wielkie i nie małe ,ale za to jest ich wiele .Drzewa podlewałem 2 razy emami i 2 razy pryskałem też emami farmą plus i 5 tką .Koszt takich zabiegów ok 15zł jedno drzewo . Quote
przemek2092 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 kolego wydaje mi sie ze to kwestia gatunku drzewa ja mam kilka odmian i są od małych do na prawdę sporych dodam że nie pryskam jabłek bo wolę mieć zdrowe jabłko z robakiem niz niezdrowe bez dbam tylko o przycinanie ich Quote
rafaello3 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Dokładnie bez chemii to są prawdziwe jabłka .Ja też nic nie stosuje. Quote
kozik91 Posted September 9, 2014 Author Report Posted September 9, 2014 Rok temu jak pamiętam większość jabłek była takiej średniej wielkości a teraz jest ich dość sporo tylko takie małe. Wiosną zawsze przycinam i muszę się przyznać, że drzewo jest pryskane ale to raz czy dwa razy. Quote
rolniczka_585 Posted September 1, 2017 Report Posted September 1, 2017 Witajcie. Odświeżam temat. Co prawda moje jabłka w tym roku nie są małe, ale jest ich bardzo mało. Wydaje mi się, że będę miała nawet z 50% mniej niż w ostatnich latach. Trochę jabłek wozimy na skup, co prawda nie są to wielkie ilości, ale trochę łatają domowy budżet. Myślicie, że mniejsze zbiory wynagrodzi w tym roku cena? Jak zbiory będą wyglądały u Was? Quote
Vademecum Posted September 1, 2017 Report Posted September 1, 2017 zasada jest prosta im więcej tym mniejsze. w tym roku wiosna przeplewiła kwiaty na drzewach i stąd mniej owoców ale jak już coś się ostało to powinno być dorodniejsze Quote
DuzyGrzegorz Posted September 1, 2017 Report Posted September 1, 2017 Powinno być ale nie jest. To tak nie działa. Gdyby całe kwiaty czy zawiązki owoców zostały przerzedzone to tak. Ale wiosną zostały uszkodzone zalążki, a jak wiadomo wokół zalążków z zalążni i dna kwiatowego powstaje owoc. Zalążków jest pięć i jeżeli jeden lub więcej z zalążków zostanie uszkodzony więc wokół nich owoc nie powstaje. Owoce są wtedy mniejsze i niekształtne. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 no. ale zdarza się że nie wszystko przemarznie i zostaje niejednokrotnie znikoma ilość ale dorodna. np. bo część kwiatów zakwitła dzień później albo drzewo było zasłonięte innym. zdażają się lata że nic niema albo coś tam zniekształcone... Quote
Tofik Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 Dużo zależy od odmiany (są odmiany które rosną mniejsze aniżeli inne no.gala) ale odpowiednia ochrona + odżywki i nie ma bata żeby jabłko nie uroslo Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted September 3, 2017 Report Posted September 3, 2017 no. ale zdarza się że nie wszystko przemarznie i zostaje niejednokrotnie znikoma ilość ale dorodna. np. bo część kwiatów zakwitła dzień później albo drzewo było zasłonięte innym. zdażają się lata że nic niema albo coś tam zniekształcone...Nie pomyliłeś Kolego przypadkiem owoców pestkowych z ziarnkowymi? Quote
Vademecum Posted September 4, 2017 Report Posted September 4, 2017 prwnie nie , ale śliwki u mnie w tym roku ani jednej nie będzie. Quote
Vademecum Posted September 18, 2017 Report Posted September 18, 2017 kolego, nigdy niema gorszej czy lepszej pogody. to pojęcie jest błędne. kwestia potrzeb i oczekiwań Quote
Tuzon Posted September 18, 2017 Report Posted September 18, 2017 Nie do końca tak jest. Czasami zbyt niskie lub zbyt wysokie temp mogą nieźle namieszać. Podobnie jak te wszystkie wichury które nawiedziły przede wszystkim woj. pomorskie. Quote
karo123 Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Ja od wielu osób słyszę, że ma problem z małymi jabłkami. Jest to problem dosyć spory i często spotykany. Quote
Recommended Posts