Jump to content

Recommended Posts

Posted
Rozumiem ,ze te jabłka masz na własną konsumpcję ?.Moje jabłka są średnie nie wielkie i nie małe ,ale za to jest ich wiele .Drzewa podlewałem 2 razy emami i 2 razy pryskałem też emami farmą plus i 5 tką .Koszt takich zabiegów ok 15zł jedno drzewo .
Posted
kolego wydaje mi sie ze to kwestia gatunku drzewa ;) ja mam kilka odmian i są od małych do na prawdę sporych ;) dodam że nie pryskam jabłek bo wolę mieć zdrowe jabłko z robakiem niz niezdrowe bez ;) dbam tylko o przycinanie ich ;)
Posted
Rok temu jak pamiętam większość jabłek była takiej średniej wielkości a teraz jest ich dość sporo tylko takie małe. Wiosną zawsze przycinam i muszę się przyznać, że drzewo jest pryskane ale to raz czy dwa razy.
  • 2 years later...
Posted

Witajcie. Odświeżam temat. Co prawda moje jabłka w tym roku nie są małe, ale jest ich bardzo mało. Wydaje mi się, że będę miała nawet z 50% mniej niż w ostatnich latach. Trochę jabłek wozimy na skup, co prawda nie są to wielkie ilości, ale trochę łatają domowy budżet. Myślicie, że mniejsze zbiory wynagrodzi w tym roku cena? Jak zbiory będą wyglądały u Was? 

Posted

Powinno być ale nie jest. To tak nie działa. Gdyby całe kwiaty czy zawiązki owoców zostały przerzedzone to tak. Ale wiosną zostały uszkodzone zalążki, a jak wiadomo wokół zalążków z zalążni i dna kwiatowego powstaje owoc. Zalążków jest pięć i jeżeli jeden lub więcej z zalążków zostanie uszkodzony więc wokół nich owoc nie powstaje. Owoce są wtedy mniejsze i niekształtne. Pozdrawiam!

Posted
no. ale zdarza się że nie wszystko przemarznie i zostaje niejednokrotnie znikoma ilość ale dorodna. np. bo część kwiatów zakwitła dzień później albo drzewo było zasłonięte innym. zdażają się lata że nic niema albo coś tam zniekształcone...
Posted

no. ale zdarza się że nie wszystko przemarznie i zostaje niejednokrotnie znikoma ilość ale dorodna. np. bo część kwiatów zakwitła dzień później albo drzewo było zasłonięte innym. zdażają się lata że nic niema albo coś tam zniekształcone...

Nie pomyliłeś Kolego przypadkiem owoców pestkowych z ziarnkowymi?

• 2 weeks later...
Posted

Nie do końca tak jest. Czasami zbyt niskie lub zbyt wysokie temp mogą nieźle namieszać. Podobnie jak te wszystkie wichury które nawiedziły przede wszystkim woj. pomorskie.

• 4 months later...