wojtek94 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Witam, może mi ktoś doradzi chciałbym kupić kombajn. Zastanawiam się nad Bizonem lub jakimś Claasem żeby miał podobną wydajność. Miałby kosić 10ha u mnie i po usługach. chciałbym coś kupić za tak ok. 15 000zł. Co polecacie?? I jakie wady mają te kombajny ?? Quote
wiesieki1202 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 bizona bym Ci odradzal bo to raczej awaryjne maszyny ja za podobne pieniadze kupilem senatora i jak narazie jestem zadowolony z tego zakupu Quote
pawel98k Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 z claasa sa jeszcze compact i consul Quote
henryk Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 nie znam się tak mocno na kombajnach ale za 15 000 to mi się widzi że nic dobrego nie znajdziesz-pozdrawiam Quote
wiesieki1202 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 napewno za takie pieniadze nie ma sie pewnosci ze bedzie dzialac ale przy odrobinie szczescia i i niewielkich zdolnosciach majsterskich jest nadzieja ze ten wydatek sie zwroci a ile warte jest ze kiedy chcesz to sobie kosisz a nie czekasz na kombajniste a jego nie widac.Ja przez dwa sezony skosilem ok 60 ha a moja wiedza na temat kombajnow byla zerowa i ciagle uczy pokory bo jakies nieszczelnosci nieczystosci skutkuja tym ze stoisz na polu slonce pali a maszyna nie dziala.Moim zdaniem zakup kombajnu za male pieniadze ma racje bytu jesli masz troszke czasu i i zylke do mechaniki bo jak nie i masz mechanikow(pseudo mechanikow)wolac to daj se spokoj.pozdrawiam Quote
olimp72 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 Mechanika to mam bardzo dobrego i na takich sprzętach się trochę zna, on mi poleca bizona bo mówi że przy claasie może być problem z cieciem gryki i łubinu, dlatego chcę zapytać się jeszcze kogoś żeby coś doradził. Quote
izydor6280 Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 dlaczego ma być problem z cięciem? do 15 NH lub volvo, może coś z JD jak trafiszstarego polskiego grata sobie odpuść, będziesz wiecej siedział i naprawiał niż kosił, do tego części do polskich maszyn są tak tandetne że nawet nie zdążysz dobrze założyć i już sie uszkodzi Quote
Kimek Posted September 9, 2014 Report Posted September 9, 2014 Dobry bizonek to nie jest tak jakoś bardzo avaryjny. Sam posiadam bizonka w zajebistym stanie i chodzi jak złotko Nieraz się zdarzają jakieś avarie ale to małe. Ale za 15 tysięcy nie kupisz dobrej maszyny tylko jakiegoś wraka, sam chcę się pozbyć swojego i mam już kupca 43 tysiące chce mi dać ale to trochę za mało Quote
wiesieki1202 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 napewno sa i dobre bizonki kupione nowe nie tluczone po zarobkach zadbane tylko wtedy maja swoja cene w mojej okolicy byl ostatnio za 8 tys czyli blisko ceny zlomu i na chodzie chyba juz poszedl Quote
olimp72 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Znalazłem fajnego merkatora podpowiedzcie na co zwrócić uwagę ?? http://otomoto.pl/claas-mercator-75-A425826.html Quote
Robert ;-) Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Jak dla mnie jeśli nie ma wad ukrytych, to coś za tanio jak za ten model i stan wizualny. Quote
Rico Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 chwalą też fortschritt e-512 mniej palą od polaka, nie są aż tak awaryjne, choć wiadomo jak nie zobaczysz i ręki nie dołożysz to nie pojedziesz. Quote
pawel98k Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 e 512 sa wyhlastane i awaryjne z fortschrit to od e 514 mozna sie rozgladac Quote
wiesieki1202 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 deutz fary tez sprytne proste maszynki mi sie bardzo podobaja mam na mysli te starsze bez hydro nowszych nie znam sa drozsze napewno Quote
wojtek94 Posted September 12, 2014 Author Report Posted September 12, 2014 No ten claas w całkiem dobrej cenie kawałek ode mnie jest ale może kiedyś się wybiorę, na co patrzeć w takim oprócz pasków i czy wszystko działa?? Quote
íktorn Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 Szczeze można ja w 2004 roku kupiłem Forstchrit 512 z 1971 r tzw Dragal za 12500 złGarazowany w dobrym stanie co rok.kosze 150 ha średnio bo ostatnio coraz mniejGdyż jest więcej kombajnów.Co roku robię konserwację wydaje od 500 do 1000.zł.I działa bez zarzutu .Rozgladam się za527 tej samej firmy.Bo co prawda chce szybciej się obrobic.Nie jest to może Class ale dla mniej lepszy od Buzona i dużo oszczedniejszy w paliwie. Quote
wojtek94 Posted September 12, 2014 Author Report Posted September 12, 2014 Jak się poszuka to się znajdzie wiem o tym bo u mnie są małe kombajny i jakoś koszą i też młode nie są zresztą nie ma aż tak dużo pól do obrobienia żeby brać kombajn za nie wiadomo ile kasy, bo pasy i łożyska i tak trzeba wymieniać Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 Tu się zgadzam tylko ten claas wcale nie jest taki mały i swoje wykosił sam mam mały kombajn a dałem za niego 25 tyś ma 3 m hedra i 38 lat.i usługi robie co rok nie dużo tak żeby na czysto zostało 5 tysięcy. Quote
Recommended Posts