kozik91 Posted September 24, 2014 Author Report Posted September 24, 2014 Zastanawiam się nad kupnem ziemniaków na zimę. jaką odmianę najlepiej kupić? Quote
garzew Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Jeśli lubisz w miarę sypkie ziemniaki po ugotowaniu to polecam tajfuny bo sam je uprawiam i już leżą kopcu. Bardzo dobrze się przechowuje w okresie zimowym. Quote
rafaello3 Posted September 24, 2014 Report Posted September 24, 2014 Natomiast mniej sypkie ,to Denary najlepiej bez nawozu i oprysków ,tak jak moje Quote
waldek2go Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 rafaello3 czy te denary dobrze się przechowują? bo też słyszałem o tej odmianie, a będę musiał wymienić w przyszłym roku materiał do sadzenia. Quote
rafaello3 Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Tak Denar świetnie się trzyma do wiosny w kopcu .Ziemniaki sprzedaję po ludziach spore ilości i też chwalą ,że dobrze się trzymają po piwnicach .Pewnie sporym plusem jest fakt ,że moje ziemniaki uprawiam na piaskach i bez nawozu ,a jednym podkładem jest obornik .Ja w tym roku nabyłem nową odmianę Denara i jestem bardzo zadowolony .W kolejnym roku zwiększam areał ,bo mi nie starcza towaru ,a ludzie są głodni Quote
JoTeS Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 A czy na tym samym polu sadzisz ziemniaki dwa lata z rzędu? Quote
damianus87 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Denar w porownaniu z odmiana Gala jest duzo gorszy do przechowywnia. majac w przechowalni te dwie odmiany, to w gali praktycznie nie ma odpadow, zgniłych. a w denarze sporo. ale znowu denar jest wydajniejsza tonażowo odmiana. sa plusy i minusy Quote
rafaello3 Posted September 26, 2014 Report Posted September 26, 2014 Moje ziemniaki Denary się nie psują ,a jak ktoś wali z worka to już jego wybór .Zasadniczo ziemniaków po sobie nie sadzę z racji ,że pola mi nie brakuje ,a ziemniakach świetnie rośnie zboże .Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts