Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tylko nie ze Smolic kukurydzę ,bo się przejedziesz .Wczoraj byłem na wystawie kuku właśnie ze Smolic i słowo porażka ,to jest zbyt małe słowo .Kukurydza niska porażona omonicą i innymi grzybami ,ale co najważniejsze nie było prawie kolb .Puste kolby bez ziarna ,to jest porażka na całej linii .Jedynie Dumka i San miały jakieś tam kolby ,ale bardzo słabe .Kukurydza zasiana na 5 klasie .U nas w regionie była susza 2 miesiące i i słoneczko świeciło często gęsto 30-40st było na termometrze .Ja mam

Delitopa ,Eurostara i jeszcze ze Słowacji kuku kolby są u mnie całkiem ładne i myślę ,że 10 ton z ha dostanę .Porażenie omonicą i grzybami jest bardzo małe na poziomie do 5% i dziki też na szczęście moje pola omijają .U mnie jest ziemia 4 b i 5 klasa i spore góry .Pozdrawim

Posted
Kolego a z którego regionu jesteś ? Mam ze smolic w tym roku i dziwię sie bo moja wygląda dobrze żeby nie powiedzieć że bardzo dobrze, czasem po dwie duże, wykształcone kolby są, oczywiście zobaczymy jak kombajn wjedzie czy była ładna ale wzrokowo jest ok dlatego sie dziwie ;)
Posted

Ja tez z kujawsko-pomorskiego no w tym roku kukurydza tragednia :/

A ja w nastepnym roku chce pierwszy raz siac kukurydze na ziarno bo tak normalnie to tylko na kiszonke sieje

I dlatego sie dopytuje jaka odmiana dobra :P