Rolnik7343 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Jaką polecacie odmiane kukurydzy na ziarno ?Ziemia 5-6 klasaJaka odmiana daje duzy plon ? Na takich ziemiach ? Quote
przemek2092 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Wątek dodałeś nie w tym dziale kolego co do odmian to był już wątek podobny i poszukaj sobie jeszcze info u nas na forum http://www.rolnik-forum.pl/Thread-odmiana-kukurydzy-na-s%C5%82abe-gleby?highlight=odmiany+kukurydzy Quote
rafaello3 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Tylko nie ze Smolic kukurydzę ,bo się przejedziesz .Wczoraj byłem na wystawie kuku właśnie ze Smolic i słowo porażka ,to jest zbyt małe słowo .Kukurydza niska porażona omonicą i innymi grzybami ,ale co najważniejsze nie było prawie kolb .Puste kolby bez ziarna ,to jest porażka na całej linii .Jedynie Dumka i San miały jakieś tam kolby ,ale bardzo słabe .Kukurydza zasiana na 5 klasie .U nas w regionie była susza 2 miesiące i i słoneczko świeciło często gęsto 30-40st było na termometrze .Ja mam Delitopa ,Eurostara i jeszcze ze Słowacji kuku kolby są u mnie całkiem ładne i myślę ,że 10 ton z ha dostanę .Porażenie omonicą i grzybami jest bardzo małe na poziomie do 5% i dziki też na szczęście moje pola omijają .U mnie jest ziemia 4 b i 5 klasa i spore góry .Pozdrawim Quote
przemek2092 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Kolego a z którego regionu jesteś ? Mam ze smolic w tym roku i dziwię sie bo moja wygląda dobrze żeby nie powiedzieć że bardzo dobrze, czasem po dwie duże, wykształcone kolby są, oczywiście zobaczymy jak kombajn wjedzie czy była ładna ale wzrokowo jest ok dlatego sie dziwie Quote
Rolnik7343 Posted September 11, 2014 Author Report Posted September 11, 2014 Dzieki za pomoc I czekam na dalsze dopowiedzi Kukurydza planuje siac na 3-4 ha z tego na 2 ha juz pare dobrych lat nie było kukurydzy i w zeszłym roku była wapnowane pole Quote
rafaello3 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Kujawsko -Pomorskie powiat Tucholski .U nas kukurydze w tym roku są tragiczne z powodu suszy 2 miesięcznej jedynie wybrane gatunki zagraniczne mało wiele się spisały i moje też . Quote
Rolnik7343 Posted September 12, 2014 Author Report Posted September 12, 2014 Ja tez z kujawsko-pomorskiego no w tym roku kukurydza tragednia :/ A ja w nastepnym roku chce pierwszy raz siac kukurydze na ziarno bo tak normalnie to tylko na kiszonke sieje I dlatego sie dopytuje jaka odmiana dobra Quote
rafaello3 Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 Kolego Rolnik7343 w takim razie masztu namiary do p Grażyny ona Tobie doradzi super co siać 614380000. Ta pani jest przedstawicielem firmy Osadkowski na nasz teren .Z jakiego regionu dokładniej jesteś?. Quote
Rolnik7343 Posted September 13, 2014 Author Report Posted September 13, 2014 Okolice Żnina, Bydgoszczy Dzięki za pomoc rafaleffo3 napewno zadzwonie i zobacze co mi doradzi Quote
Rolnik7343 Posted September 13, 2014 Author Report Posted September 13, 2014 Powiat Żninski Zapomniałem dodac ze pod kukurydze oczywiscie bede wywoził obornik Quote
Recommended Posts