darek97 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Witam . Mam takie pytanie kiedy kukurydza jest gotowa do zrobienie kiszonki . Macie jakieś porady odnośnie kiszenia qq ? Quote
darek97 Posted September 10, 2014 Author Report Posted September 10, 2014 Potrzebuje porad odnośnie robienie kiszonki z qq . Proszę o szybko odpowiedz . Quote
rafaello3 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Konkretnie o co się rozchodzi .Nie wiesz kiedy skosić kukurydzę?,czy jeszcze nie masz jej zasianej ?. Quote
przemek2092 Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 Teoretycznie wtedy kiedy zawartość suchej masy jest w granicach 28-35 %, ale wiadomo mało kto tak dokładnie to sprawdza więc, po prostu w ziarnie nie wskazane jest aby było mleko, musi byc już dośc twarde ale jeszcze plastyczne, najlepiej spytaj sąsiada który zna sie na tym i wzrokowo oceni twoją kukurydzę, wszystko jest kwestią wprawy w ocenie takiej kukurydzy Quote
Miki Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Kukurydza musi być w fazie dojrzałości woskowej. Czyli jeśli wbijesz paznokieć w ziarko to ma wejść z lekkim oporem, ale nie ma z niej sikać sokiem. To tak najprościej mówiąc. Tak z czystej głupoty jaką masz odmianę? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.