twardy Posted September 10, 2014 Report Posted September 10, 2014 kiedy najlepiej orac pod pszenice ozima ile czasu przed siewem i kiedy siac w jakim terminie ozima pszenice Quote
Tofik Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Ja sieje po 20 września a cala uprawę pola robię przed siewem tak żeby w jeden dzień się uwinąć ale i tak czasami pogoda potrafi splatać figla:)Pozdrawiam Quote
agnes110580 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 ja wykonuję orki na około tydzień, dwa przed siewami, żeby ziemia się troszkę uleżała , ponoć ziemia troszkę opoada i jeżeli wykonamy od razu zasiew to ulegająca ziemia nadrywa korzonki ziaren ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia;) każdy ma inne zdanie na ten temat.Pozdrawiami oczywiście zasiew po 20 września, czyli orki już teraz Quote
Robert ;-) Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Z tym opadaniem tak jest,ale jak uprawisz agregatem z wałkiem to można siać wcześniej.a na 20 to i żyto będzie siane i pszenzyto też, koniec września to optymalny czas na zasiew Quote
agnes110580 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 Niestety nie posiadam agregatu, chociasz noszę się z zamiarem kupna jakiegoś używanego ciągnika i może agregatu. Quote
Recommended Posts