Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Posiadam aktualnie 5ha pola swojego i teść kończy z gospodarką więc następne 5ha będe miał. Wujek coś wspominał, że też już kończy z gospodarką bo nie daje rady więc i od niego 5 ha by było czyli łącznie 15ha. Co jest w miare opłacalne na 15ha? Jakie zboże, może jakaś hodolwa? Aktualnie pracuje i obrabianie ziemi byłby to dodatkowy dochód i hooby... Stawiałbym raczej na zboże siać i sprzedawać tylko jakie? Pszenica, jęczmień? 10ha gleba klasy III a 5ha klasa IV i jest nisko tam więc troche mokro jest. Sprzęty podstawowe mam: c330, pług, brona, kultywator, lej, siewnik do zboża, opryskiwacz, rozrzutnik, mam dość sporą stodołę i u teścia też spora więc mam gdzie trzymać. On też ma ciapka więc by pomógł jakby dał rade. Mam też dostęp do podłoża z pieczarek i pytanie moje czy to jest dobre pod zboże? Czy lepiej się trzymać od tego z daleka? Słomę albo bym ścinał na rżysko albo bym prasował i sprzedawał. Myślałem też o poplonach, po zbiorach zasiać i na wiosne przyorać. Jaki poplon polecacie? Proszę o podpowiedź chłopy...
Posted
Kolego ja uważam ,że uprawa zboża będzie w sam raz .Zrób sobie płodozmian co chcesz siać .Jako poplon polecam Tobie łubin gorzki Zeus będziesz zadowolony .Ten łubin należy zaorać na zimę .Jeżeli masz wolne środki to na Twoim miejscu zastanowił bym się nad stosowaniem na Twoich ziemiach pożytecznych organizmów .Myślę ,że one pomogły by użyźnić glebę i w razie podtopień ,nadmiaru wody problemu by nie było . Połowę słomy możesz pociąć i resztę sprzedać ,to będziesz miał kasę na emy ..Pozdrawiam
Posted
kolego myślałem o pszenicy, jęczmieniu i pszenżyto... na poplony może coś bym z uni wyciągnął więc dobre i pare groszy, co do słomy to raczje bym wszystko sprzedawał bo w obrębie ode mnie ok 10km jest ze 20 kurników więc oni słome potrzebują ewentualnie zamieniać sie słomę za obornik z kur, a wiesz może jak przedstawia się sytuacja z podkładem z pieczarek na pole ? Mam tego też pod dostatkiem
Posted

teraz nie wiem czy coś podpowiadać bo jestem kobiętą :)

ja mam 12h nie trzymamy z mężem żadnych zwierząt bo nie mamy na to czasu (oboje pracujemy). ziemię obsiewamy zbożem i sprzedajemy a słoma w zależności od ceny kiedyś belowaliśmy i sprzedawaliśmy teraz ścinamy i opryskujemy. Teraz bedziemy obsiewac drugi rok pszenicą. Żeby otrzymywać dopłaty można maksymalnie obsiewać tym samym zbozem trzy lata z rzędu,więc i tak trzeba zmieniać.

Pozdrawiam

Posted

Ja tam doświadczonym rolnikiem nie jestem bo od niedawna sieje zboża a moja dziedzina upraw jest całkiem inna ale z tego co wiem no to nie powinno sie siać po sobie tych samych zbóż tylko stosować przemienność.

Wiesiu masz sprzęt więc w kieszeni co nie co powinno ci zostać:) tylko 30stka na 15ha jest trochę mały ale tak czy inaczej od czegoś trzeba zacząć:)

Pozdrawiam

Posted
Jak się chce to można i 30stką ja w tamtym roku obrobiłem wszystko c330 - 14ha + około 2ha truskawek + ziemniaki. Fakt że miałem też do pomocy T25 i brat w wolnej chwili wsiadał i pomagał ale sam też bym dał rade :) Dopiero teraz chce kupić coś mocniejszego ale nie będzie to też ciągnik z napędem.
Posted

niby się nie powinno rok po roku tego samego zboza ale ten raz zobaczy, w zeszłym roku nabyłam pszenicę z centrali i okaże co z tego wyjdzie, chcę tez zastosować trochę inne nawozy niż zwykle i nieco więcej posypać, cóż czas pokaże.

A co do tego jak się na tym wychodzi to zboża w tym roku więcej ale tańsze. Myślę tez nad zakupem ciągnika bo też mam c330 i nie za bardzo nim idzie pospieszyć ;)

Posted
kurde sam nie wiem co mam zrobić, siać zboże czy może zasadzić buraki, a może zwolnić się z pracy i hodować byczki? Ale chodowla niezbytnio mi się widzi, kasa albo raz na rok albo w sumie można ustawić tak, że średnio 2 byczki na miesiąc sprzedawać ale to śliski temat. Może ktoś ma jeszcze inny pomysł jak zagospodarować tę powierzchnie?
Posted

Z pracy to się od razu nie zwalniaj chyba że jej bardzo nie lubisz.:D

Moim zdaniem zacznij stopniowo i etapami rozwijaj gospodarstwo jeżeli na poważnie myślisz o rolnictwie. Na razie obsiej to zbożem żeby pole nie leżało odłogiem a w przyszłym roku powoli rozkręcaj hodowlę bydła.