Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam czy mógl by mi ktos polecic jakis dobry srodek na muchy. Uzywalem juz jakis srodkow i zaden nie dal rady,licze na pomoc i wasze doswiatczenie.
Posted
To nie jest taka latwa sprawa bo trza cos na krowe wylac i obore opryskac, ile masz zwierzat? do opryskow na srodek obory "ektopar koncentrat" ja na przyklad stosuje.
Posted
To lec po "deltix" do weterynarza i po 30 ml na krowe wylej(10 ml co 3 min wzdluz grzbietu zeby nie splywalo) a co do swin to trzeba odkazic pomieszczenia ektopar koncentrat rozcienczasz i opryskujesz. powodzenia:)
Guest Gość
Posted
jak sprawdzają się u Was lampy owadobójcze? Mam zamiar kupić może ktoś podpowie jaką kupić?
  • 5 months later...
Posted

Do obory to tylko lampy rażące. osobiście polecam polską lampę

post-1623-14224791479422_thumb.jpg

A co do środków to aby dobrać dobry środek to trzeba wiedzieć co było stosowane wcześniej. Muchy bardzo szybko się uodparniają na daną substancję aktywną. Jak chcecie abym coś podpowiedział to piszcie.

Posted
Lepy to są dobre jak masz mało much. Ja osobiście polecam taki żółty preparat w granulkach (nie pamiętam teraz nazwy :D) rozcieńczasz to w czymś słodkim np. w najtańszej oranżadzie i smarujesz na kawałek kartonu i wieszasz jak lepy na muchy. Mucha siada najpierw jest otumaniona, a potem pada tylko ze wzgl. bezpieczeństwa nie wieszaj tego nad korytami.
Posted

Lepy to są dobre jak masz mało much. Ja osobiście polecam taki żółty preparat w granulkach (nie pamiętam teraz nazwy :D) rozcieńczasz to w czymś słodkim np. w najtańszej oranżadzie i smarujesz na kawałek kartonu i wieszasz jak lepy na muchy. Mucha siada najpierw jest otumaniona' date=' a potem pada tylko ze wzgl. bezpieczeństwa nie wieszaj tego nad korytami.

[/quote']

Bardzo proszę jakbyś sobie przypomniał jak się ten preparat nazywa.To napisz.

• 4 weeks later...
Posted

z muchami walczyłem na różne ogólnie znane sposoby i wszystkie były do kitu

bo muchy wylęgają się po jakimś czasie od złożenia jaj czyli zwykle ma ''gnojowni''

i tu powinniśmy z nimi walczyć . zacząłem pryskać pryzmę obornika resztkami insektycydów

pozostałych w zbiorniku po ochronie rzepaku i powiem Wam że to był strzał w DZIESIĄTKĘ

• 3 months later...
Posted

z muchami walczyłem na różne ogólnie znane sposoby i wszystkie były do kitu

bo muchy wylęgają się po jakimś czasie od złożenia jaj czyli zwykle ma ''gnojowni''

i tu powinniśmy z nimi walczyć . zacząłem pryskać pryzmę obornika resztkami insektycydów

pozostałych w zbiorniku po ochronie rzepaku i powiem Wam że to był strzał w DZIESIĄTKĘ

Do zwalczania larw stosuje się inne środki niż na osobnika dorosłego- tzw larwicydy- np:Dimilin 2 GR larwicyd o działaniu żołądkowy i kontaktowy. Środek owadobójczy z grupy inhibitorów syntezy chityny, w formie granulatu, do stosowania bezpośredniego lub sporządzania zawiesiny wodnej.

źródło:www.vespaddd.com.pl/insektycydy.html

Posted
Widocznie to jest dobry patent,ja z problemem much też nie radze sobie od dawna,nie pomogły lepy- to tylko chwilowe rozwiązanie. Ale są specjalne środki chemiczne,które można stosować,znajomy coś mi o tym wspominał. Teraz nie pamiętam nazwy,ale jak sobie przypomne to dam znać.
Posted

Rozwiązaniem będą:

- insektycydy - czesto po jakimś czasie stosowania muchy uodparniają się co powoduje brak lub częściowa skuteczność w eliminacji owadów.

- eliminowanie z np. chlewni zanieczyszczonych miejsc może znacząco ograniczyć ilość much

- biomuchy - zasiedlają kanały gnojowe w systemie rusztowym i ściółkowym. Żywią się larwami lub bobówkami much. Owady są cieniolubne, nie atakują zwierząt ani ludzi.

• 10 months later...
Posted

Bosman a te lampy porażające to są bezpieczne do stosowania w oborach. Nie ma z tym ryzyka przeskoku iskry albo płomienia na słomę czy ściółkę?

Nigdy nie miałem z tym do czynienia i mnie ciekawi tak to działa?

Posted

Ja miałem muchy u świn i pryskałem różnymi preparatami ale nie pomagoło więc wyrzuciłem do czysta obornik i rzeczywiście pomogło

Też próbowałem je zwalczyć ogniem (palnikiem od smalenia świn) ale to też nie pomagało bo tylko opalało im skrzydełka i dalej łaziły :D