GOCH Posted July 8, 2011 Report Posted July 8, 2011 Witam czy mógl by mi ktos polecic jakis dobry srodek na muchy. Uzywalem juz jakis srodkow i zaden nie dal rady,licze na pomoc i wasze doswiatczenie. Quote
mgrzebiela Posted July 9, 2011 Report Posted July 9, 2011 Witam ja stosowałem na muchy:-jedna szklanka cukru-dwa litry piwa-proszek na stonke apacz w saszetcewszystko wymieszać i pomalować pędzlem nie blisko pokarmu. Quote
TadekS Posted July 11, 2011 Report Posted July 11, 2011 To nie jest taka latwa sprawa bo trza cos na krowe wylac i obore opryskac, ile masz zwierzat? do opryskow na srodek obory "ektopar koncentrat" ja na przyklad stosuje. Quote
TadekS Posted July 16, 2011 Report Posted July 16, 2011 To lec po "deltix" do weterynarza i po 30 ml na krowe wylej(10 ml co 3 min wzdluz grzbietu zeby nie splywalo) a co do swin to trzeba odkazic pomieszczenia ektopar koncentrat rozcienczasz i opryskujesz. powodzenia:) Quote
Guest Gość Posted July 21, 2011 Report Posted July 21, 2011 jak sprawdzają się u Was lampy owadobójcze? Mam zamiar kupić może ktoś podpowie jaką kupić? Quote
Bosman Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Do obory to tylko lampy rażące. osobiście polecam polską lampę A co do środków to aby dobrać dobry środek to trzeba wiedzieć co było stosowane wcześniej. Muchy bardzo szybko się uodparniają na daną substancję aktywną. Jak chcecie abym coś podpowiedział to piszcie. Quote
Adams Posted January 10, 2012 Report Posted January 10, 2012 Ja poprostu w oborze wywieszam lepy na muchy.I pomaga.Tylko musi ich być dużo. Quote
Miki Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 Lepy to są dobre jak masz mało much. Ja osobiście polecam taki żółty preparat w granulkach (nie pamiętam teraz nazwy ) rozcieńczasz to w czymś słodkim np. w najtańszej oranżadzie i smarujesz na kawałek kartonu i wieszasz jak lepy na muchy. Mucha siada najpierw jest otumaniona, a potem pada tylko ze wzgl. bezpieczeństwa nie wieszaj tego nad korytami. Quote
Adams Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 Lepy to są dobre jak masz mało much. Ja osobiście polecam taki żółty preparat w granulkach (nie pamiętam teraz nazwy ) rozcieńczasz to w czymś słodkim np. w najtańszej oranżadzie i smarujesz na kawałek kartonu i wieszasz jak lepy na muchy. Mucha siada najpierw jest otumaniona' date=' a potem pada tylko ze wzgl. bezpieczeństwa nie wieszaj tego nad korytami.[/quote'] Bardzo proszę jakbyś sobie przypomniał jak się ten preparat nazywa.To napisz. Quote
Miki Posted January 11, 2012 Report Posted January 11, 2012 QuickByte albo BROS-granulki na muchy ale BROS'a jest ciężko dostać hurtem. Aha no i koniecznie napisz jak to u Ciebie zadziałało ! Quote
Adams Posted January 12, 2012 Report Posted January 12, 2012 QuickByte albo BROS-granulki na muchy ale BROS'a jest ciężko dostać hurtem. Aha no i koniecznie napisz jak to u Ciebie zadziałało ! Wielkie dzięki:D Quote
Guest jarki Posted February 6, 2012 Report Posted February 6, 2012 z muchami walczyłem na różne ogólnie znane sposoby i wszystkie były do kitu bo muchy wylęgają się po jakimś czasie od złożenia jaj czyli zwykle ma ''gnojowni'' i tu powinniśmy z nimi walczyć . zacząłem pryskać pryzmę obornika resztkami insektycydów pozostałych w zbiorniku po ochronie rzepaku i powiem Wam że to był strzał w DZIESIĄTKĘ Quote
Bosman Posted May 8, 2012 Report Posted May 8, 2012 z muchami walczyłem na różne ogólnie znane sposoby i wszystkie były do kitu bo muchy wylęgają się po jakimś czasie od złożenia jaj czyli zwykle ma ''gnojowni'' i tu powinniśmy z nimi walczyć . zacząłem pryskać pryzmę obornika resztkami insektycydów pozostałych w zbiorniku po ochronie rzepaku i powiem Wam że to był strzał w DZIESIĄTKĘ Do zwalczania larw stosuje się inne środki niż na osobnika dorosłego- tzw larwicydy- np:Dimilin 2 GR larwicyd o działaniu żołądkowy i kontaktowy. Środek owadobójczy z grupy inhibitorów syntezy chityny, w formie granulatu, do stosowania bezpośredniego lub sporządzania zawiesiny wodnej.źródło:www.vespaddd.com.pl/insektycydy.html Quote
bardzomalorolny Posted May 8, 2012 Report Posted May 8, 2012 Jak miałem jaskółki w stajni to praktycznie much nie było przez okres letni. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 Widocznie to jest dobry patent,ja z problemem much też nie radze sobie od dawna,nie pomogły lepy- to tylko chwilowe rozwiązanie. Ale są specjalne środki chemiczne,które można stosować,znajomy coś mi o tym wspominał. Teraz nie pamiętam nazwy,ale jak sobie przypomne to dam znać. Quote
k.blachnik Posted May 10, 2012 Report Posted May 10, 2012 Rozwiązaniem będą:- insektycydy - czesto po jakimś czasie stosowania muchy uodparniają się co powoduje brak lub częściowa skuteczność w eliminacji owadów.- eliminowanie z np. chlewni zanieczyszczonych miejsc może znacząco ograniczyć ilość much- biomuchy - zasiedlają kanały gnojowe w systemie rusztowym i ściółkowym. Żywią się larwami lub bobówkami much. Owady są cieniolubne, nie atakują zwierząt ani ludzi. Quote
hodowca_wiesław Posted March 18, 2013 Report Posted March 18, 2013 Na środki chemiczne muchy szybko sie uodparniaja niestety wiec to problemu nie rozwiazuje. Ja zaczalem stosowac lepy o duzej powierzchni (rolka 9 m dlugosci) i rewelacja! wszystkie muchy w oborze wylapalo. sasiad polecil mi rolke agroimpex. Quote
dominikp64 Posted March 18, 2013 Report Posted March 18, 2013 Bosman a te lampy porażające to są bezpieczne do stosowania w oborach. Nie ma z tym ryzyka przeskoku iskry albo płomienia na słomę czy ściółkę?Nigdy nie miałem z tym do czynienia i mnie ciekawi tak to działa? Quote
przemek2092 Posted March 18, 2013 Report Posted March 18, 2013 ja stosowałem firmy brosa taki preparat, był dośc skuteczny ale często musiałem powtarzać smarowanie nazwy niestety nie pamiętam Quote
CZAREKKK319 Posted March 18, 2013 Report Posted March 18, 2013 Ja miałem muchy u świn i pryskałem różnymi preparatami ale nie pomagoło więc wyrzuciłem do czysta obornik i rzeczywiście pomogłoTeż próbowałem je zwalczyć ogniem (palnikiem od smalenia świn) ale to też nie pomagało bo tylko opalało im skrzydełka i dalej łaziły Quote
ZbyszekW8 Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 ja od jakiegos czasu stosuje lampe owadobójcza i jest skuteczna koszt ok. 200 zł zalezy jaki mnodek sie wybierze ale problem z głowy Quote
VoYtek8 Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 No te lampy owadobójcze są najskuteczniejsze, ale parę zwykłych lepów też wystarczy. Pozdrawiam Quote
Jac555 Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 zwykłe lepy mam, nie stosuje zadnych preparatów chemicznych nie stosuje bo mam zwierzeta w oborze Quote
groszek Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 "Agita". Maluję pasy co 1,5m. Czas działania: 6tyg. Zaleta: Można spryskać wodą i znowu działa.Cena: około 40-50zł. Quote
Recommended Posts