Bogdan.J Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 Witam na wiosne przyszlego roku chcialbym rozpoczac hodowle kur niosek w systemie wolnowybiegowym. Posiadam budynek ktorego powierzchnia wynosi 100 m kw i dzialke ktora mozna zagospodarowac na wybieg po powierzchni 0.25 ha. Planuje zakupic 16 tygodniowe kurki w dwoch rzutach po 300 szt.Pytania:1 Czy bedac dzierzawca gospodarstwa rolnego bez gruntow ornych moge zalozyc tego typu hodowle?2 Czy 600 kur niosek musi byc jakos dodatkowo opodatkowane?3 Jakie normy musial by spelniac kurnik 4 Czy musze poddawac sie kontroli sanepidu Quote
Amelia83 Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 Bogdanie niewiele pomogę,bo nie wiem jakie wymagania są przy takiej ilości kur.Ale jeśli chodzi o podatek to tu akurat wiem jak sprawa stoi.Dziennik Ustaw nr 188,poz.1264 przewiduje minimalne ilości,które podlegają zgłoszeniu do US na druku PIT 6.Przy kurach nieśnych jest to 80 sztuk. Skoro powinno się zgłaszać 80 sztuk to Ty jako właściciel 600 tym bardziej będziesz musiał to zrobić. Quote
ania1983 Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 kury na wolnym wybiegu i 600 niosek na 25 arów? marnie to widzę.sanepid na pewno przy takiej ilości kura co do norm kurnika, to myślę, że najlepiej zapytać w urzędzie. na pewno są dokładne wytyczne co do minimum jakie musi spełniać taki kurnik Quote
garzew Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 Aniu chyba się mylisz ponieważ z tego co pamiętam to przy chowie ekologicznym może być nawet 6 kur na 1mkw czyli te 600 kur to jest idealnie na 100metrowy kurnik. Quote
ania1983 Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 ale ja nic nie wspomniałam o wielkości kurnika, mi chodziło o wybieg wg. mnie za mały. u mnie kury z kaczkami czyli przeszło 70 sztuk biegających ma 10 arów wybiegu, a jest to wg. mnie bardzo mały wybieg.tak więc, ja miałam tylko zastrzeżenia co do wybiegu, o kurniku się nie wypowiadałam bo się nie znam, z tym kazałam się udać do odpowiedniego urzędu Quote
Bogdan.J Posted September 15, 2014 Author Report Posted September 15, 2014 Szukałem danych dotyczących wymaganej powierzchni wybiegu dla kur niosek i spotkałem się z dwiema wersjami 4 mkw na jedną kurę10 mkw na jedną kurę wie ktoś może które z tych danych są aklualne? Quote
ania1983 Posted September 16, 2014 Report Posted September 16, 2014 http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2009/rme33/dane/9_1.htmltu jest bardzo fajny artykuł, który warto przeczytać. na dole artykułu są opisane 3 systemy chowu kur i są te systemy dokładnie opisane. wymogi co do podłogi, wybiegu, a nawet grzędy...polecam przeczytaćnie wiem tylko czy to jeszcze aktualne, ale jeśli coś się zmieniło od tej pory to myślę, ze tylko na korzyśc kur... Quote
Recommended Posts