Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam na wiosne przyszlego roku chcialbym rozpoczac hodowle kur niosek w systemie wolnowybiegowym. Posiadam budynek ktorego powierzchnia wynosi 100 m kw i dzialke ktora mozna zagospodarowac na wybieg po powierzchni 0.25 ha. Planuje zakupic 16 tygodniowe kurki w dwoch rzutach po 300 szt.

Pytania:

1 Czy bedac dzierzawca gospodarstwa rolnego bez gruntow ornych moge zalozyc tego typu hodowle?

2 Czy 600 kur niosek musi byc jakos dodatkowo opodatkowane?

3 Jakie normy musial by spelniac kurnik

4 Czy musze poddawac sie kontroli sanepidu

Posted

Bogdanie niewiele pomogę,bo nie wiem jakie wymagania są przy takiej ilości kur.

Ale jeśli chodzi o podatek to tu akurat wiem jak sprawa stoi.

Dziennik Ustaw nr 188,poz.1264 przewiduje minimalne ilości,które podlegają zgłoszeniu do US na druku PIT 6.

Przy kurach nieśnych jest to 80 sztuk. Skoro powinno się zgłaszać 80 sztuk to Ty jako właściciel 600 tym bardziej będziesz musiał to zrobić.

Posted

kury na wolnym wybiegu i 600 niosek na 25 arów? marnie to widzę.

sanepid na pewno przy takiej ilości kur

a co do norm kurnika, to myślę, że najlepiej zapytać w urzędzie. na pewno są dokładne wytyczne co do minimum jakie musi spełniać taki kurnik :)

Posted

ale ja nic nie wspomniałam o wielkości kurnika, mi chodziło o wybieg :P wg. mnie za mały. u mnie kury z kaczkami czyli przeszło 70 sztuk biegających ma 10 arów wybiegu, a jest to wg. mnie bardzo mały wybieg.

tak więc, ja miałam tylko zastrzeżenia co do wybiegu, o kurniku się nie wypowiadałam bo się nie znam, z tym kazałam się udać do odpowiedniego urzędu :P

Posted

Szukałem danych dotyczących wymaganej powierzchni wybiegu dla kur niosek i spotkałem się z dwiema wersjami

4 mkw na jedną kurę

10 mkw na jedną kurę

wie ktoś może które z tych danych są aklualne?