Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Niedawno zakupiłem Ursusa c-385. Ustaliłem, że będzie to główny ciągnik (oprócz tego posiadam c-330). I teraz pytanie. Jaki pług będzie współpracował z c-385? Posiadam 12,5 ha (10 ha pola uprawnego i 2,5 ha łąk). Jak macie to podsyłajcie jakieś linki. Jak chcecie wiedzieć więcej to piszcie :)

Posted

Tak dla uzupełnienia danych czy ciągnik ma przedni napęd (nie każdy wie że 80-ka z napędem to c-385A) i jak ułożone pole góry doliny.

Uni bym nie kupował za skarby świata chyba że masz skąpy budżet. Obrotówce da rady spokojnie 3X, zagona zachodniego czwórkę tak samo. Jeśli miał byś obawy co do uciągu czwórki szukaj pługa z możliwością demontażu odkładni 3+t.

Jeżeli robisz podorywki to jak znalazł czwórka, orka średnia czy przedsiewna też pójdzie. Jeżeli będzie stękał przy orce zimowej ujmiesz odkładni.

To jeżeli ciągnik nie ma napędu. Jeśli ma to pójdzie z czwórką spokojnie. Co najwyżej prędkość pracy spadnie. Ostatecznie i i tak szukał bym 3+1 zagona lub 3X obrotówka.

Posted

Raczej zagonowy kolego @Rolnik7343 ;).

@YankeeS74 jeśli będziesz brał zagonowy to popatrz za jakimś porządniejszym np. Kverneland (mowa o używanym rzeczjasna) bo nie są drogie, a robota o NIEBO lepsza niż UG.

Posted

Właśnie też myślałem nad Kverneland'em. Często słyszę, że UG są coraz bardziej wadliwe.

Mi by bardziej odpowiadał zagonowy 3+1 tak jak mówi massay1. Tylko, że mało(przynajmniej jak byłem na olx) jest Kvernelandów w miarę dobrym stanie. Jak macie jakieś propozycję to przesyłajcie.

PS. posiadam zwykłą 80-tkę.