Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Wywiązała się ostatnio dyskusja jak powinny być ustawione wieszaki zawieszenia trzypunktowego do orki. Nie chodzi mi o poziomowanie pługa ale o to czy na sztywno czy też któryś na swobodnym powinien być . Trzy wersje które nas podzieliły. Moja że na sztywno a koledzy jeden mówi że prawy swobodnie a drugi że lewy. Zbaraniałem i dlatego założyłem temat.
Posted
dolne łapy powinny być swobodnie lekko luźne,jeśli ktoś ma wątpliwości to po prostu niech wypróbuje dwa warianty,tzn. na sztywno i na swobodnie luźno( luźno nie znaczy żeby latał jak żyd po pustym sklepie)-wniosek nasunie się sam-pozdrawiam
Posted

Koledze chodzi chyba o to czy maja być ustawione na pływająco z jednej strony góra dół.

ja od lat gak ustawiam że luzu góra dół niema a odciągi boczne mają trochę luzu bo i muszą miec

Sorki ale w ferworze dyskusji nie doprecyzowałem dokładnie. Chodzi mi właśnie o to co Robert pisze. Chodzi mi o wieszaki miedzy ramieniem podnośnika a łącznikiem dolnym.

Co do bocznych to wiem że poluzowane i tu się wszyscy trzej zgadzamy.

Posted

To się kolego nazywa ukośnica. W np. 60-ce prawa regulowana korbką a lewa sztywna z możliwością zmiany długości po wypięciu bolca.

Do pługa nie używa się podłużnych otworów. Zagonowy ciągnie zawsze prawa stronę w ziemie więc nic to nie da, luz skasuje opór maszyny w tym kierunku a przy obrotówce w ogóle mija się to z celem.

Posted

Szczeze to jak orałem 3 to jak koledzy powyżej

W obrotowym. Tak samo tylko przekrecam na to by mnial luz gora dół.Bo inaczej

Urwiesz coś przy większych kamieniach a tak podskoczy na luzie