Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam kawałek łąki na takiej górce z kiepską ziemią.

Trawa tam lichutka. Tzn jak sąsiad wywalał tam obornik to było ok. Ale ja nie mam obornika i lipa sie zrobiła.

Za to w innym nmiejscu mam torf w olbrzymich ilosciach.

Wymyśliłem żeby wywalić na ten kawałek z 50 przyczep torfu, zaorac to , zbronować i zasiać trawe od nowa.

Jak oceniacie? jest sens takiego działania?

Pozdrawiam

Paweł

Posted
Kolego ,a koszta liczyłeś tej inwestycji ,czy warto ?.Ja z kolei mam błotko na środku pola i mi bardzo przeszkadza niestety koszta jego likwidacji to 5 tyś i się zastanawiam ,czy to ma sens .Wymiary błotka 50 x20 i głębokie 5metrów .Pozdrawiam.
Posted

Kolego moje łąki są tylko i wyłącznie torfowe oraz sąsiadów ,a trawa rośnie .Prawda jest taka ,że taka trawa niezbyt nadaje się na siano-kiszonkę jedynie na siano .Możesz odkwasić torf wapnem ,to wszystko się unormuje .

Pozdrawiam .

Posted

Jeżeli to jest na górce to jedynie torf w takiej ilości aby dało się go wymieszać z ziemią , jeżeli dasz sam torf to

przy niskiej wilgotności torf nie przyjmuje wody nawet gdy będą jakieś przelotne opady to woda spłynie a trawa

uschnie takie nawożenie daje dobre efekty np na trawniki ale pod warunkiem że są systematycznie nawadniane !

Posted
Z samym torfem lepiej nie przesadzać, może lepiej będzie jak ugadasz się z jakimś sąsiadem on i wymienicie się: ty dajesz torf on w zamian obornik i wtedy obaj na tym skorzystacie.
Posted

Fakt, sąsiad który wcześniej "uprawiał" ten kawałek wywalał tam co rok 2 przyczepy obornika. I mówi ze siana z tego było "w h..j" ;-)

Ja nie mam obornika ;-(

A sianko by się przydalo. Mam 2 koniki i pewnie na wiosnę przybedzie 3-ci ;-).

A układ torf+nawóz? Sprawdzi się?

Jeżeli nawóz to jaki?