Jump to content

Recommended Posts

Posted
Czyżby w przepisach coś się zmieniło? W moim prawku, przy kat.T było napisane : ciągnik z przyczepą, lub przyczepami o łącznej wadze do 12 ton. Prędkość wogóle nie była wspomniana, z czego wnioskuję , że ustawodawca nie ograniczał. No ale moje prawo jazdy pochodzi z zamierzchłych czasów, kiedy to kategoria B nie uprawniała do jazdy ciągnikami rolniczymi po drogach publicznych :)
Posted

Kiedy ja robiłem prawo jazdy to było tak że na katB można jeździć pojazdem lub zespołem pojazdów o masie nie przekraczającej 3,5t DMC. Oczywiście przyczepa lżejsza od pojazdu ciągnącego.

Prawo jazdy kat T uprawniało do jazdy ciągnikami rolniczymi z dwoma przyczepami. Teraz nie pamiętam czy był zakres DMC na tą kategorię ale raczej nie. Dotyczyło to też pojazdów wolnobieżnych. I tu policjant się może czepiać bo 50km/h to już nie jest pojazd wolnobieżny a do takich były zaliczane traktory. Poczciwe ciapki i 60 nie rozwijały zawrotnych prędkości. Więc może być problem i wszystko zależy jak starostwo wpisze w dowód. Jeżeli będzie ciągnik rolniczy to śmiało możesz jechać na kat T A jeżeli bedzie wpisane pojazd holowniczy lub coś innego to już Cię ratuje C+E niestety.

Posted

Teraz ciągnik nie jest traktowany jako pojazd wolnobieżny. Ciągnikiem rolniczym samym lub z maszyną zawieszaną możesz kierować mając prawo jazdy kat. B. Możliwe że z maszyną ciąganą też.

Do ciągnięcia ciągnikiem przyczepy musisz mieć T lub B+E.

Kategoria B prawa jazdy uprawnia do kierowania:

pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej (dmc) nieprzekraczającej 3,5 tony (z wyjątkiem motocykla lub autobusu);

pojazdem samochodowym o dmc nieprzekraczającej 3,5 tony wraz z przyczepą lekką (do 750kg)

pojazdem samochodowym o dmc nieprzekraczającej 3,5 tony wraz z przyczepą inną niż lekka pod warunkiem, że dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów nie przekracza 4250 kg a kierowca zdał dodatkowy egzamin praktyczny potwierdzony wpisem do prawa jazdy;

ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.

I to samo B+E

Kategoria B+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów składającym się z pojazdu określonego w kategorii B (dmc do 3,5 tony) oraz przyczepy, której rzeczywista masa całkowita nie przekracza rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego.

Ponadto kategoria B+E uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). Jednak zespół pojazdów nie może składać się z więcej niż trzech pojazdów.

Posted
Moje prawo jazdy bedzie miało już nie długo 20:) Widzę że sporo się zmieniło. Kiedy jeździłem zawodowo to człowiek był na bieżąco z tymi paragrafami. Teraz jest mi to do niczego nie potrzebne. Jeżdże tylko i wyłącznie małą osobówką więc mnie to nie interesowało:)Traktorem jeżeli wyjeżdżam na drogi publiczne to sporadycznie.
  • 1 month later...
Posted

A czy to nie jest tak że kat B uprawnia do poruszania się ciągnikiem, traktorem pod warunkiem że wraz z przyczepą lekką lub sprzętem zawieszanym nie przekracza 3,5t w pozostałych przypadkach T lub B+E C+E.

I taki trochę inny przykład masz koparko ładowarkę i możesz się nią poruszać mając kat. T lub C ponieważ sama przekracza 3,5t więc z traktorami powinno być tak samo

Massay1

Co do masy 4250kg to chyba też może być właśnie przyczepa lekka tylko.

Konwencja Wiedeńska właśnie wprowadza odstępstwo od magicznej nieprzekraczalnej niegyś masy 3,5t

Posted

Coś z tym było tyle że zdaje się tyczyło pojazdu osobowego o DMC 3,5 tony plus przyczepka lekka. Czepiają się tego bo coś jest o masie całkowitej zestawu że nie może przekraczać 3,5 tony czy jakoś tak. Nie chce mi się specjalnie szukać bo nie za bardzo mnie to interesuje ale coś na pewno jest na rzeczy.

Z tego co wiem to odnośnie ciągnika rolniczego pojęcie 3,5 tony nie dotyczy tak samo jak i przyczepa lekka. Ciągnik może sam czy w zestawie ważyć ile mu się podoba z maszyną zawieszaną, przyczepą. Nie ma ograniczenia bo było by ono śmieszne. Zostało by ci kilka ogrodniczych pyrtków do prowadzenia na B.

Posted

Prawo jazdy kategorii T jest ograniczone DMC do jakieś 12 ton natomiast przy zrywce w lesie 14 ton. Powyżej tej masy trzeba było mieć prawo jazdy na ciężarówkę. Tak było w latach 80-tych. Tu na pewno nie wystarczy T

Od tamtego czasu przepisy zmieniały się.

B uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym ale bez przyczepy!!!

Posted

Ja prawko robiłem w 95 roku. Do poruszania się ciągnikiem uprawniała tylko kat. T i C. Wtedy nie było już żadnego ograniczenia tonażowego. Dzisiaj też go nie ma.

Dopuszczalna masa zestawu dzisiaj jest ograniczona ciągnikiem. Np. 60-ka ma max masę ciągniętych przyczep 10 ton plus masa DMC ciągnika i masz masę zestawu. Mtz ma 12 ton, zetor 5340 zdaje się też.

Przy DMC np. MTZ-ta 82 ponad 5 ton dokładnie nie pamiętam i dopuszczalnej masie ciągniętych przyczep 12 ton masz masę zestawy już 17 ton.

12 ton przekroczy jadąc 60-ką.

Posted

W Polsce nie Kupisz u dealera ciągnika z skrzynią pow 40 km\h przynajmniej nie wolno wprowadzać tak mówią przepisy. Wiemy, że jest inaczej. Pewnie zaraz będzie nagonka na mnie. Zanim będziesz chciał mnie krytykować to zapytaj dealera. Dwa lata temu tak było.

Pozdrawiam.

Do Massaj - spoko ja robiłem prawo jazdy w 87 roku wtedy była jeszcze kategoria M

W 1614 mam DMC 20 ton

Posted

Przecież ja ci nic nie pisałem o skrzyni już nie mówiąc o tym żebym miał ochotę ciebie krytykować.

Faktycznie swojego czasu ale to było z 10 lat temu jeździły u nas JCB, ciągały dwie przyczepy. Woziły jakieś rzeczy BOLIXU.

Wtedy jeździli tym chłopcy na C+E bo to sypało ponad 60 kilosów.

W każdym razie te ciągniki są do kupienia.

Trochę się pozmieniało bo kiedyś ciągnik był pojazdem wolnobieżnym a dziś pojazd wolnobieżny a ciągnik rolniczy to co innego.

Z tego co piszą to prędkość max ciągnika rolniczego to 30 km/h. I tu już klops bo każdy jeden nowy ciągnik ją przekracza a starych większość.

Od 1 stycznia 2011 roku miała wejść ustawa zwiększająca prędkość ciągnika rolniczego do 40km/h.

Ogólnie z tego co znalazłem w 15 min. to w nowych ciągnikach przekraczających 40-kę jest zakładana blokada. Jedzie wtedy 40 a nawet koło 45 na godzinę. Blokada jest do zdjęcia bez mniejszego problemu. Trudno tylko powiedzieć co powie policja łapiąc taki ciągnik na radar.

Posted

A to sorrki za nieporozumienie.

W każdym razie wygląda to dziś jak wygląda. Kilkunasto tonowym zestawem może latać koleś który robił prawko na Cientocieno z samoróbną przyczepką. Dla mnie trochę nie bardzo no ale takie przepisy. To samo jak jazda skuterem po 18-ce bez jakiejkolwiek wiedzy na temat ruchu drogowego.