Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy macie jakieś doświadczenie w temacie kupnych ściółek dla drobiu. Do ter pory ścielę pod brojlery słomą żytnią. Rozścielaie ręczne dościelanie też.

Była u mnie wczoraj przedstawicielka firmy która robi ściółkę z wiórów lub z torfu, Wiadomo dużo gadania o podniesieniu jakości produkcji lepszych wynikach itp. Koszt słomy z własnego gospodarstwa jest niepoliczalny, można powiedzieć że ściółka ze słomy jest za darmo. Czy warto wydać dodarkowy tysiąc na ściółkę dla drobiu np z torfu.

Posted

Co do faktu że brojlery na kupnej ściółce mają się lepiej to ja się nie zgadzam. Firmy co sprzedają ściółkę taki maja marketing, nie ma róznicy w efektywności drobiu.

Na pewno jest łatwiej i mniej prcochłonnie.

Pozdobnie jak z paszą jak będziesz kupował to Ci firma paszowa przywiezie pasze dmuchnie do silosa i problem z głowy. Jak mieszasz pasze sam to jest to troche roboty ale się opłaca, bo pasza wychodzi dużo taniej.

Posted
Dokładnie, ja stosuje słomę i nie bawię sie w kupowanie ściółki, do odchowu używam trociny lub drobnej słomy ale dodam że nie jestem wielkim producentem drobiu dlatego mogę sobie pozwolić na takie rarytasy bo wystarcza mi czasu ;) przy większej ilości pewnie było by to zbyt czasochłonne, w okolicy zwiedziłem sporo korników i każdy miał zwierzaki na słomie ;)