rolnik1500 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 Czy macie jakieś doświadczenie w temacie kupnych ściółek dla drobiu. Do ter pory ścielę pod brojlery słomą żytnią. Rozścielaie ręczne dościelanie też.Była u mnie wczoraj przedstawicielka firmy która robi ściółkę z wiórów lub z torfu, Wiadomo dużo gadania o podniesieniu jakości produkcji lepszych wynikach itp. Koszt słomy z własnego gospodarstwa jest niepoliczalny, można powiedzieć że ściółka ze słomy jest za darmo. Czy warto wydać dodarkowy tysiąc na ściółkę dla drobiu np z torfu. Quote
Kowalik Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Co do faktu że brojlery na kupnej ściółce mają się lepiej to ja się nie zgadzam. Firmy co sprzedają ściółkę taki maja marketing, nie ma róznicy w efektywności drobiu.Na pewno jest łatwiej i mniej prcochłonnie. Pozdobnie jak z paszą jak będziesz kupował to Ci firma paszowa przywiezie pasze dmuchnie do silosa i problem z głowy. Jak mieszasz pasze sam to jest to troche roboty ale się opłaca, bo pasza wychodzi dużo taniej. Quote
przemek2092 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 Dokładnie, ja stosuje słomę i nie bawię sie w kupowanie ściółki, do odchowu używam trociny lub drobnej słomy ale dodam że nie jestem wielkim producentem drobiu dlatego mogę sobie pozwolić na takie rarytasy bo wystarcza mi czasu przy większej ilości pewnie było by to zbyt czasochłonne, w okolicy zwiedziłem sporo korników i każdy miał zwierzaki na słomie Quote
Recommended Posts